Kreta, E4 (juli 2009)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Kreta maandag 29 juni t/m vrijdag 17 juli 2009

Maandag 29 juni 2009
Utrecht – Heraklion (= Iraklio)
Gisteren heb ik op mijn gemak mijn rugzak ingepakt. Nou ja, mijn rugzak, ik heb voor deze reis de rugzak van dochterlief geleend. Die is groot genoeg, want ik heb geprobeerd me te beperken in mijn hoeveelheid bagage. Ook gaat mijn Fish-eye lens niet mee, hij is erg duur geweest en waarschijnlijk heb ik toch geen tijd om hem te gebruiken. Toch maar mijn slaapmat en een zomerslaapzak ingepakt. Mogelijk moeten we buiten in de bergen overnachten, omdat niet alle berghutten open zullen zijn.
Ik ben ruim op tijd in Utrecht. Ik hoor dat er richting Hilversum een ongeluk is gebeurd. Gelukkig hoef ik dit keer niet naar Schiphol, deze keer vlieg ik vanaf Köln. Tja, Transavia heeft, vergeleken met 2008, behoorlijk gesneden in vliegen op Kreta. Het is dus niet mijn schuld dat Schiphol een aantal plaatsen gaat zakken op de lijst ‘drukste vliegvelden van Europa’. Ik trein dus op Köln en dat doe ik 1e klas. Dat komt omdat het mij niet lukte om een 2e klas kaartje te reserveren. De NS adverteert met lage tarieven, maar die zijn dan niet boekbaar. Het is gewoon een truc om je een duurder kaartje aan te smeren. Nou ja, het scheelde maar weinig euri’s, dus ik klaag niet. Het weer in Nederland is prima, vanmiddag wordt het 26 graden in de plus. Ik ben niet zenuwachtig, deze reis heb ik – zo ongeveer – vorig jaar ook gemaakt. Dat geeft toch een stuk rust. Tjonge, ik ben niet de enige die op reis gaat, bijna iedereen loopt te zeulen met rugzakken of koffers.
Op naar spoor 14a.002. Utrecht NS Ik heb rijtuig 28 en stoel 061. Op het rijtuigindelinginformatiebord zie ik dat rijtuig 28 het laatste is. Ik moet instappen bij ‘G’, dus daar ga ik alvast staan. De ICE stopt maar kort! Het instappen gaat probleemloos en binnen de kortste keren rijdt hij – onmerkbaar – weg. Mwah, ik schat dat het rijtuig halfvol zit. Zouden er in Arnhem nog mensen bijkomen?
Hoe druk de 2e klas is weet ik niet, ik ga maar niet kijken. Ik zit aan de linkerkant op een ‘enkele’ zitplaats. Er zit dus niemand naast me met zwembanden en/of spekarmen.
Dit zit toch wel luxe.003. RijtuigAl snel komt de koffie door. Tja, daar vragen ze €2,90 voor, maar dan heb je wel een hele beker. In Arnhem stappen er 2 (twee!) mensen in. Tja, vol zit de 1e klas dus lang niet.
Na Arnhem komt de conductrice langs. Ai, met zo’n ICE is treinen een feest! Het ding is geluidloos en 100% afgeveerd. Wat is ook alweer het tijdverschil met Kreta? Ik meen 1 uur later. Oeps, niet nagekeken. En het weerbericht? Ook niet nagekeken. Nou ja, het zal wel warm zijn.
Precies op schema rijden we Köln binnen. Eerst maak ik even een foto van de ICE.
Ziet u die gele rechthoek op het perron? Dat is de rookzone. De peuken gaan door een rooster in de grond. Kijk, dat is nog eens handig. Ik zal de NS hier eens op attenderen, dit systeem kunnen ze zo overnemen.004. ICE Ik moet naar Gleis 10, dat had ik al uitgezocht. Onderweg pin ik in de tunnel een kaartje naar de Flughafen. Dat kost €2,40. Het is een stukje van niets, maar ik gok het niet om zonder kaartje te reizen. De Duitse controle is waterdicht. Overigens, wat een lastige automaat, het zal wel een kwestie van wennen zijn. Ik moet de S13 hebben van 13.21 uur.
Daar komt hij al aan. Laat dat op tijd rijden maar aan de Duitsers over. Het is trouwens warm, dat is even wennen na de airco ICE.005. Keulen Hbf006. S13 Na een klein kwartiertje ben ik op de Flughafen en vijf minuutjes later sta ik in de (korte) rij voor de incheckbalie. Wat een mooi vliegveld trouwens, daar kan Schiphol nog een punt aan zuigen. Ai, ik ben hier drie jaar geleden voor het laatst geweest, zo hard gaat de tijd.007. Flughafen Na tien minuten in de rij kan ik mijn rugzak afgeven. Nou, sneller kan bijna niet. Op naar de security. Daar staat helemaal geen rij, dus ik ben er in een flits doorheen. Op naar gate B70. Daar zit ik om 14.15 uur aan de koffie met een broodje. Tjonge, van aankomst op het vliegveld tot de gate in een halfuurtje! Daar kan Schiphol ook een punt aan zuigen.
Ik ben sowieso ruim op tijd, het boarden is pas om 15.55 uur. Het toestel – denk ik – komt net binnen, het is de linker van German Wings.008. Platform Het ticket kostte mij trouwens €296,- inclusief 2x €5,- voor de ruimbagage en 2x €5,- voor de zitplaatsreservering (aan de nooduitgang), en €8,- voor de creditcard. Helaas kun je niet op een andere (goedkopere) manier betalen. Uiteraard komt er ook nog een retour (1e klas) bij naar Köln à €59,-
Om 16.00 kunnen we boarden, het is een Airbus A319.009. German WingsAi, pech, ik heb rij 11 geboekt, maar het had rij 9 of 10 moeten zijn. Het toestel loopt aardig vol, maar gelukkig blijft de stoel naast mij leeg. Het is tamelijk heiig weer, ik vraag me af of de foto’s uit het raampje gaan lukken. Om 16.30 uur gaan we taxiën en om 16.45 uur is de take-off. We liggen 20 minuten achter op schema, maar dat halen we wel in.
Ai, de foto’s tijdens het opstijgen lukken helemaal niet. De batterij van mijn Nikon is leeg en de reservebatterij zit in de bagagebak boven mijn hoofd. We zitten trouwens al meteen in de mist/wolken. Ik kijk eens even in het tijdschrift van German Wings. Zo te zien bestaat hun vloot uit 27 Airbussen A319. Niet gering. Op de rij voor mij is de stoel aan het gangpad vrij. Ik verhuis en dat zit toch een stuk relaxter. Meteen een volle batterij in mijn Nikon gedaan. Al vlot komt de stewardess door met eten en drinken. Uiteraard moet je op deze low-cost carrier eten en drinken zelf betalen.010.Stewardess Toch nog een foto uit het raampje.011. Wolken Ik zet mijn horloge en Nikon een uur later, de telefoon moet straks. Om 20.25 uur (Kreta-tijd) wordt de daling ingezet en om 20.45 uur touch-down. Prima, we zitten exact op schema! De bagageband brengt al vrij snel mijn rugzak en om 21.10 uur sta ik bij de bushalte. Oeps, tegenwoordig hangt er een kaartautomaat. Gelukkig helpt een Griekse buschauffeur me even, want het doorgronden van zo’n Griekse automaat kost wel een uurtje (schat ik). Meteen komt de bus voorrijden en als ik ben ingestapt rijdt hij meteen weg. Kijk, dat is nou Kreta! Na een kwartiertje zie ik het Elefterias plein voor mij. Daar moet ik eruit. Eerst koop ik nog een fles fris in een kiosk en daarna loop ik in tien minuutjes naar hotel Irini. In dit hotel heb ik vorig jaar ook overnacht en dat beviel me prima. Ai, ik ben hier bekend, ik sta nog in het computersysteem. Het inchecken gaat dus razendsnel.
Een kamer kost hier €40,-, dat is wel aan de prijs, maar dan heb je ook een mooie kamer. Ik had ook naar het hostel kunnen gaan, daar kost een bed op de slaapzaal €9,-. Het hostel is geen optie, ik heb veel geld bij me. Ik bel nog even naar Orchideetje dat ik in Heraklion ben. Daarna ga ik onder de (prima) douche en te bed. Morgen weer vroeg dag.