Griekenland (sept 2017)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Griekenland van dinsdag 12 september t/m dinsdag 3 oktober 2017

Dinsdag 12 september 2017
Amsterdam/Schiphol – Athene
Griekenland, tja wij zagen vorig jaar op de Belgische TV-zender ‘Canvas’ een reisreportage over Griekenland. Alle ‘highlights’ werden bezocht. Het is minstens 25 jaar geleden dat wij deze reis ook maakten. Ok, een jaar of vijftien terug hebben Orchideetje en ik nog gewandeld (met de SNP) op Kreta (niet op mijn site) en zelf heb ik nog heel wat keren gewandeld in Griekenland en op Kreta (zie de reisverslagen op mijn site).
Maar wij willen die ‘highlights’ nog weleens zien. Heel wat reisorganisaties bieden zo’n reis aan, maar Djoser heeft de eilanden Naxos en Santorini in de reis zitten. Daar ben ik nog nooit geweest! En bovendien Meteora, dat wil ik Orchideetje graag laten zien.
Zoals bekend is er bijna niet aan de papieren Metro te komen en dat ding lezen op mijn iPhone (ik heb de app erop staan), nee, dat komt er gewoon niet van. Zijn er nog ontwikkelingen geweest sinds 29 augustus?
De 16-jarige verdachte die vastzit vanwege de dood van Savannah wordt beschuldigd van moord. Het lichaam van Savannah – dat meisje van 14 jaar oud – werd op 4 juni gevonden (in een sloot) op een industrieterrein bij Bunschoten. Helaas valt de verdachte onder het jeugdstrafrecht en is de maximale straf zeven jaar!
Tja, even daarvoor (2 juni) werd het lichaam (ook al in een sloot) gevonden van de 14-jarige Romy. Zij bleek misbruikt. Een 14-jarige verdachte heeft bekend en wordt vervolgd voor moord. In wat voor een wereld leven we tegenwoordig?
Op 2 september wordt bekend dat de oud-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de politie Frank Gitay strafontslag krijgt als gevolg van zeer ernstig plichtsverzuim.
Tja, de inmiddels overleden oud-korpschef Gerard Bouman had hem nodig i.v.m. de reorganisatie van de politie en hield hem waarschijnlijk de hand boven het hoofd.
Toch onbegrijpelijk hoe dit soort dingen – in ons land – kunnen gebeuren.
Mogelijk dat betrokkene nog vervolgd gaat worden.
Ik lees op 5 september dat in China zonder problemen een zelfeuthanasie-poeder kan worden besteld. Ok, het gaat om Pentobarbital en twee eetlepels is voldoende om er een eind aan te maken. Met de zuiverheid van het bestelde spul zit het wel goed, die is namelijk 99%. Tja, het is in de wereld gewoon ‘u vraagt en wij draaien’.
Op 6 september lees ik dat de mariniers die betrokken zijn geweest bij de bestorming van de trein bij De Punt in juni 1977 tijdens hun verhoor worden afgeschermd. De mariniers zijn alleen door de rechtbank te zien en niet door de partijen en hun advocaten. Tja, toentertijd zijn zes van de negen kapers tijdens de bestorming van de trein om het leven gekomen (en twee treinreizigers) en nu beweren de nabestaanden van de omgekomen kapers, dat de kapers moedwillig (in opdracht van het Kabinet) en onnodig zijn doodgeschoten. Tja, waarom hebben drie kapers het dan overleefd? En wat herinneren die mariniers zich nog van wat zich 40 jaar geleden heeft afgespeeld? En zijn die herinneringen in de loop van de jaren misschien ‘aangevuld’ met berichten in de krant of documentaires op TV. Nee, wat mij betreft is de zaak verjaard.
Ook op 6 september passeerde de orkaan ‘Irma’ Sint Maarten. Er zijn zeker vier doden en de schade is enorm. Er is sprake van plunderingen.
Hm, in totaal zijn er nu 2,5 miljoen kippen geruimd i.v.m. de fipronil affaire. Hoeveel kippen worden er eigenlijk gehouden in Nederland? Ai, ik lees dat het er meer dan 100 miljoen zijn. Dat is toch niet normaal!
Op 10 september lees ik in de Elsevier dat de Hongaarse premier Orbán op ramkoers ligt met de EU. Het gaat om de betaling van het hek aan de Hongaarse grens, de migrantenquota en de stelling dat Hongarije geen migratieland is, dat ook niet wil worden en zich ook niet wil laten dwingen. Oeps, dit gaat nog wat worden!
Ai, de orkaan Irma heeft op Cuba 10 levens geëist en ook hier is veel schade.
Ik gebruik (met mate) Round-up in de tuin. Daar zit glyfosaat in, een probaat middel tegen onkruid. Al jaren proberen de milieuorganisaties om het middel te laten verbieden omdat het kankerverwekkend zou zijn. De Europese Commissie stelt voor om het middel de komende tien jaar toe te laten. Nou, mijn idee (en anders bestel ik het wel in China).
Er is natuurlijk nog veel meer gebeurd, maar bovenstaande heeft op één of andere manier mijn interesse. In elk geval zijn er geen aanslagen geweest, dat is positief.
We vliegen pas om 16.15 uur, dus hoeven we niet op een onmogelijk vroeg uur op Schiphol te staan. Nog een mail en de laatste spulletjes gaan in de rugzak. Dan is het wachten op de taxi om ons naar het station te rijden.
Het is zonnig, maar morgen gaat het vooral aan de kust stormen. Gelukkig vliegen we vandaag, op vertraging zit ik niet te wachten.
Voor Athene ziet het weer er goed uit. Nou ja, een beetje aan de warme kant is het wel.De trein is mooi op tijd, maar in Hilversum gaat het mis i.v.m. een defect spoor. Achterstallig onderhoud natuurlijk! Stress! Via Utrecht bereiken we Amsterdam Zuid waar we weer overstappen op de sprinter naar Hoofddorp. Rond kwart voor twaalf staan we op Schiphol, uiteindelijk maar 20 minuutjes later dan gepland.
Om tien voor één staan we in de rij voor de bagage drop-off. Toch gaat het redelijk vlot en vijf over één staan we voor de security. Eerst tien minuten wachten en dan ben ik aan de beurt. Ik vertel dat ik een pacemaker heb en niet in de scanner wil. Volgens de security is de scanner veilig, maar ik geef aan dat ik er beslist niet in wil. Ok, ik word daarna handmatig gefouilleerd. Dat gaat zeer, zeer grondig. Het is gewoon om mij te pesten.
Maar daar kan ik niet mee zitten. Ze zijn nog niet met mij klaar, mijn complete rugzak wordt uitgepakt. Dat ding is toch door de scanner gegaan? Maar ’t is gewoon om mij terug te pakken. Uiteraard heb ik niets scherps of wat dan ook bij me. Al mijn spulletjes moeten dan weer netjes in de rugzak, anders past het niet. Tja, Schiphol moet je zoveel mogelijk zien te mijden.
Dan kunnen we naar Lounge 1.Trouwens, in de vertrekhal stonden twee Marechaussees. Sowieso nog uitgerust met die verouderde MP in plaats van de onlangs aangeschafte HK416. Wat voor opleiding krijgen die mannen? Ze stonden gezellig naast elkaar en alert zijn, echt niet!
Kijk, we staan op de monitor en de gate is C16.Gaan we bij de ‘Sandwich’ iets nuttigen? Het oogt daar nogal druk. Het wordt de Starbucks, daar tegenover.Om kwart over drie lopen we naar de gate. Kijk, daar staat het vliegtuig. Dit keer gaan we met Transavia, niet direct mijn favoriete maatschappij.Zo te horen van twee mensen die al twee uur wachten op hun vlucht naar Heraklion zijn er stakingen van luchtverkeersleiders in Frankrijk en Spanje. Vooral die Franse luchtverkeersleiders kunnen er wat van, het is regelmatig raak.
Om kwart voor vier kunnen we boarden. We hebben de stoelen 2E en 2F geboekt, dat zit wat ruimer. Dat is niet gratis, maar kostte ons in totaal €30,-. Ok, vroeger moest je als eerste proberen in te checken en om die stoelen soebatten, het huidige systeem vind ik beter.Even na 16.15 uur gaan we taxiën. Prima op tijd. Waarom gaat het nu precies regenen?We taxiën naar de Aalsmeerbaan, dat had ik al verwacht.Om 16.27 uur gaat het gas erop en al snel maken we hoogte. Wat staat er een water op de weilanden!De industrie zuid van Schiphol, de Westeinderplassen, de Amstel, de Vinkeveense Plassen, de Loosdrechtse Plassen en dan duiken we de wolken in.De gezagvoerder komt op het net. Het is 2 uur en 55 minuten vliegen en in Griekenland is het 1 uur later. De dames komen door en er kan – tegen betaling – iets te eten en te drinken worden aangeschaft.
We zijn nu 40 minuten onderweg en we bevinden ons noordwest van München.Het is tien voor zeven en de zon gaat onder. Mijn GPS heeft het coördinaat niet genomen, dat is altijd lastig in een vliegtuig. Maar ik schat dat we ergens boven Kroatië hangen.Om 20.11 uur touch-down. Mijn horloge en Nikon heb ik al op de Griekse tijd gezet.
Mijn mobiel doet dat straks zelf.
Athene Airport doet niet aan gates, we moeten met de bus naar de aankomsthal. Iets over half negen staan we bij de bagageband.
De koffers zijn er, altijd weer een opluchting. Ok, verder en daar zien we een groepje mensen staan. Een vrouw houdt een bordje ‘Djoser’ omhoog en we maken kennis met Christine, onze reisleidster.
Als we compleet zijn lopen we naar de bus, die ons in een uurtje naar het hotel zal rijden. Onderweg vertelt Christine wat het programma voor morgen inhoudt en hoe we het verder vanavond aanpakken. Oh ja, een beetje gênant, maar de Griekse riolering kan toiletpapier niet aan. In elk toilet staat een pedaalemmer, het is de bedoeling om het gebruikte toiletpapier daarin te werpen om verstoppingen te voorkomen. En dan te bedenken dat Griekenland één van de oudste beschavingen is en duizenden jaren geleden grote steden al over riolering beschikten. Tja, voor ons – Griekenlandkenners, ahum – is dit natuurlijk gesneden koek.
Na aankomst krijgen we de sleutel van de kamer en zetten de koffers neer. Daarna verzamelen we in de receptie, Christine loopt met ons mee naar een restaurant in de buurt. Nou, dat restaurant is een goede keus. Het is allemaal heel simpel, maar we kunnen aanwijzen wat we believen en dan gaat het bordje in de magnetron.Kijk eens: Griekse salade, tzatziki, een kwart liter rode wijn (of was het een halve liter?), kip met aubergine, vis met gebakken aardappelen en dat voor een tientje p/p. Euro’s uiteraard, de Drachme is al sinds 2002 uit de roulatie. Sowieso prima gegeten. Om kwart over elf lopen we met zijn tweeën naar het hotel. De groep is nog niet zover. En de weg weet ik toch wel te vinden. Onder de douche en te bed. Morgen om zeven uur ontbijt!