Maaspad Roermond – Boxmeer (aug 2017)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Maaspad Roermond – Boxmeer
Vrijdag 25 augustus t/m dinsdag 29 augustus 2017
     

Vrijdag 25 augustus 2017
Roermond – Kessel
Samen met Orchideetje loop ik naar het station. Zij gaat met een vriendin een weekendje naar Lille en ik ga vijf etappes lopen van het Maaspad.
Het weer is ’s zomers, de komende dagen wordt het 25 – 27 graden in de plus.
Toch is er kans op een lokale bui. Deze keer loop ik alleen, alle anderen lopen elders in Europa.
Metro’s zijn er niet meer op ons stationnetje, maar ook in Utrecht en Roermond zie ik ze niet liggen. Ik voorspel een spoedig einde van de Metro. lk heb nog wat aantekeningen in mijn notitieboekje staan. Hier komen ze.
Tja, de aanslag in Barcelona ligt nog vers in het geheugen (17 augustus). De vier gearresteerde terroristen zijn op 22 augustus voorgeleid aan een speciaal gerechtshof in Madrid. De overige acht zijn gedood tijdens hun aanhouding door de Spaanse politie. Eens kijken welke straf de Spaanse rechters voor deze vier in petto hebben.
Hm, een berichtje van Microsoft waar ik niet blij mee ben. Ze gaan stoppen met de ondersteuning van Office 2011. Tja, dat is tot daaraan toe, maar mettertijd werkt het ook niet meer op mijn iMac (het is nog een 32-bit app). Toentertijd kocht ik drie licenties voor €125,- (als ik mij niet vergis). Nu ga ik voor één licentie €69,- per jaar betalen! Óf €149,- ineens voor één licentie, maar dan zitten er verder geen updates bij. Nu is het zo dat ik eigenlijk alles in het Mac-pakket Pages typ, en dat is gratis! Helaas werkt bijna iedereen met het Office pakket van Microsoft, dus je komt er gewoon niet onderuit. Heeft iemand een idee?
Tegen elven sta ik in Roermond voor het station. Ik start mijn GPS op, want zoals bekend is de route niet gemarkeerd en op de kaartjes in de wandelgids valt niet te lopen. De routebeschrijving is wel goed, maar dat vind ik te omslachtig. De track is ook goed, dus daar loop ik op.Ok, eerst naar het startpunt, dat ligt bij de Munsterkerk. Het stuur van deze fiets is wat roestig, maar verder ziet hij er prima uit.Tja, de Munsterkerk is toch wel een bizar bouwwerk. Wellicht bekend, maar zo’n blauw-wit schildje geeft aan dat dit object bescherming geniet bij een gewapend conflict.Eerst de KMA, dat kan hier prima op het Munsterplein. Is er vlaai? Ja, ik kan kiezen en ik ga voor de rijstevlaai.Nou, dat ziet er toch prima uit en dat voor maar €4,85.Hier vlakbij is de Prinsenhof. Nou, die senioren wonen hier wel op stand! De Sint-Christoffelkathedraal is de hoofdkerk van het bisdom Roermond. Bovenop de toren staat een gouden beeld van Sint Christoffel.Het stadhuis van Roermond is een imposant gebouw. Tja, die man op dat bankje zit er volgens mij nog steeds.Inmiddels ben ik een eindje op weg en loop over de Venloseweg. Hier staat het voormalig Karmelietessenklooster. In 1997 zijn de karmelietessen vertrokken.
Waar zijn ze gebleven? De verkoop van de woningen is gestart, maar zo te zien op Funda zijn alle 15 woningen al verkocht.Dan maar een foto van dit huis aan de Parallelweg.’t Is trouwens knap warm, mijn sensor geeft 31 graden in de plus aan. Roermond ligt achter me, ’t is landelijk.In de verte ligt de Maas of beter gezegd, het zijn de Asseltse Plassen.Net voor Asselt ligt de Sint-Dionysiuskerk. De naam gaat terug op de heilige Dionysius van Parijs die, volgens de legendes rond zijn persoon, de eerste bisschop van die stad was in de 3e eeuw.Zo te lezen worden hier nog steeds eucharistievieringen gehouden.Ik ben hier eerder geweest, maar toentertijd was de kerk gesloten. Nu is hij open, ik zie dat er reparaties worden uitgevoerd.Een foto van het altaar.Tegenover het kerkje is het museum Asselt gevestigd. Om dat te bekijken ontbreekt mij de tijd. Het informatiebordje is slecht leesbaar.Kijk, in het oude bakhuis en voormalig koetshuis is het museum gevestigd. Dat kruis met Christusbeeld is wel een beetje groot uitgevallen.De Noormannen zijn hier ook nog behoorlijk actief geweest.De scheepjes in de jachthaven van Asselt liggen te wachten tot ze een stukje mogen varen.Dat was mij bekend, het Maaspad volgt hier het Maas-Niederrheinpad. En dat heb ik gelopen in 2011. Tja, waar blijft de tijd!Vaak is het asfalt, maar zo nu en dan een stukje goed te lopen geitenpad.Nabij het oord Klein Hanssum ligt een stuk Dode Maasarm.Net voor Beesel staat de O.L. Vrouw van Smartenkapel. Tja, Limburg (en Noord-Brabant) zijn vergeven van kruisen en kapellen. Toch heeft het wel wat.Suikerbieten staan er ook, niet te verwarren met voederbieten. In feite hetzelfde gewas, maar in een voederbiet zit nagenoeg geen suiker.Net voor het dorpje Bakheide staat de korenmolen ‘De Grauwe Beer’.Kijk, de Maas. Ik loop tenslotte het Maaspad.Even na drieën loop ik Beesel in.Fruitbomen staan er hier te kust en te keur. Dat keuren doe ik, maar zelfs de mooist gekleurde appel is nog niet rijp. Niet te eten dus.Aan de overkant van de Maas ligt Kessel. Straks de veerpont en aan de rand van Kessel moet de camping zich bevinden.Kijk, de veerpont en zo te zien is hij in de vaart.Hooien gaat tegenwoordig wel totaal anders dan enkele tientallen jaren geleden.
Nu jaag je met een perswikkelcombinatie van Krone over je hooiland en klaar ben je.Voor de pont scoor ik een blikje cola, want ik ben helemaal door mijn frisdrank heen. Aan de overkant van de Maas verwijst een bord naar een camping, die ik tijdens de planning niet gevonden had. Er staat geen afstand bij, dat is wel een gemis, want stel dat de camping hier vele kilometers vandaan ligt. Ik houd het maar bij de geplande camping ‘Oda Hoeve’, die moet zich in noordwestelijke richting bevinden.
Net buiten Kessel zie ik een Coop supermarkt. Hier scoor ik een halve liter Vifit en een liter Bitter Lemon. Iets verder passeren mij twee pensionado’s op de fiets en ik vraag of ik de goede kant uitloop naar de Oda Hoeve. Ok, zelf staan zij op camping De Hazenakker, hier vlakbij. Dat is een aanrader, want deze is niet zo grootschalig als de Oda Hoeve. Ok, die raad volg ik op. Ze noemen het ‘Bloemencamping De Hazenakker’ (http://www.dehazenakker.nl/camping.php).Ik word hartelijk ontvangen met koffie/thee. Ik reken €7,50 af, dat is inclusief douche en WiFi bij de tent. Prima dus! Ik heb er 19 kilometer opzitten, dus zet ik meteen mijn tent op. Dat doe ik wat onhandig, ik zie kans om een buisdeel van de tentboog in te scheuren. Gelukkig heb ik plakband bij me, mettertijd moet er een nieuw buisdeel komen.
Zoals altijd bereid ik een kerriesoepje en een Knorr-maaltijd. Dit alles begeleid met Merlot en als laatste een beker thee. Sowieso was het vandaag een mooie route, maar wel veel Maas-Niederrheinpad. De douche is prima en ik kruip er tijdig in. Gelukkig is het een superrustige camping. Ik app nog even met Orchideetje, in Lille gaat alles naar wens.