Griekenland, Olympos (sept 2006)

Dinsdag 12 september 2006
Hut ‘A’ – Hut ‘C’
Om half acht staan we op en tegen achten nuttigen we een ontbijtje.
Om negen uur gaan we op weg naar berghut ‘C’. Dat betekent naar 2700 meter, oftewel we moeten vandaag 600 meter stijgen. Het gaat wederom steil omhoog, later dalen we weer een heel stuk. Bomen staan er nauwelijks meer, het is een en al rots. De uitzichten zijn dramatisch mooi.79. Uitzicht80. Uitzicht81. Uitzicht82. Uitzicht Na enige tijd bereiken we de splitsing. De E4 gaat linksaf en via de top van de Skala en dan de top van de Skolio (2904) naar beneden in westelijke richting. Dat doen we pas overmorgen, we moeten eerst naar berghut ‘C’.83. Splitsing Overigens is het mogelijk om nog een stuk E4 te volgen en dan via de Kaki Skala (= slechte ladder!) naar de top van de Olympos ofwel de Mitikas (2918) te klimmen. Vanaf de top van de Mitikas kun je dan via de ‘Louki Couloir’ afdalen naar berghut ‘C’. Dit is alleen te doen zonder of hooguit met een speciale bergsportrugzak en alpine-ervaring.
Memnoon heeft ons deze route – met onze zware trekkingrugzakken – verboden.
Om een lang verhaal kort te maken: wij gaan dus via de Zonaria-route naar berghut ‘C’. Ook deze route is niet zonder gevaar, het is een smal pad bovenlangs een gruishelling.
Als je hier uitglijdt ga je ook honderden meters omlaag. Deze route moet je echt alleen maar doen als de sneeuw gesmolten is en ook niet tijdens regen. Het is dan veel te glad! Hier en daar gaat het echt dicht langs de afgrond. Concentreren is het parool!84. Afgrond85. Afgrond Nog weer verder is de couloir (schoorsteen) naar de top van de Stefani, ofwel ‘de troon van Zeus’. Ook zo’n beklimming waar moed voor nodig is. Ook deze route is ons verboden, Memnoon is tenslotte – vanuit Grieks oogpunt bekeken – verantwoordelijk voor de groep.86. Stefani87. Stefani Opeens zien we in de verte de SEO-berghut aan de linkerkant en berghut ‘C’ aan de rechterkant. Rechts van berghut ‘C’ strekt zich het plateau van de Muzen uit. In het midden de ‘Profitis Ilias’ (2787). Die top wil ik vanmiddag beklimmen.88. Hut C Tegen twaalven ben ik bij berghut ‘C’. We worden hartelijk ontvangen door Mike, de beheerder. In het dagelijks leven is hij doctor in de geologie, dit hier is zijn hobby.
Voor de berghut staat de Griekse vlag, dat levert een mooi plaatje op met de Mitikas op de achtergrond.89. Vlag Als lunch bestel ik bonensoep met brood, dat smaakt prima. Prima zitten we hier uit de wind in het zonnetje.90. Zon Douchen kan hier ook, echter wel weer met (ijs)koud water. Laat maar zitten, ik poedel wel een beetje voor de wastafel, dat is me al fris genoeg. Het water bestaat uit gesmolten sneeuw en regenwater, oftewel het is geen drinkwater. Dat wordt in flessen van 1½ liter omhoog gesjouwd door de ezeltjes. Zo’n fles kost €2,- en dat valt me mee.
Het tentje van Mike staat op de rand van de afgrond, hij zal wel niet slaapwandelen.91. Tent En dit is het pad naar de Profitis Ilias. Zo zonder rugzak is het goed te doen, gewoon een beetje klauteren.92. PadBovenop de Griekse vlag en in de diepte de SEO-berghut en daarachter – nauwelijks zichtbaar – berghut ‘C’.93. Vlag Op de top is een kapelletje. Op de jaardag van de Profeet Elia komen monniken hier in processie naartoe.94. Kapel95. Kapel Prachtig uitzicht overigens, in de verte moet de zee liggen. Tot nu toe hebben we het erg getroffen met het weer.96. Uitzicht ’s Avonds bestel ik als diner een Griekse salade en lasagne begeleid met rode wijn. Het smaakt prima, Mike is een zeer goede gastheer.98. Diner99. Groep Ik loop nog even naar het uiterste punt van het plateau van de Muzen. Het schijnt dat je dan met een beetje geluk netwerk hebt. Helaas, ik krijg geen verbinding, morgen nog maar eens proberen.
Dan op tijd naar het ‘Matratzenlager’. Er kunnen hier maximaal 18 personen overnachten.100. LagerDit keer houd ik mijn hoofdlampje onder handbereik, dat spreekt. Om 22.00 uur liggen we erin, want Mike zet even later het aggregaat uit.