Kreta E4 (okt 2011)

Vrijdag 21 oktober 2011
Rethymno
Vandaag nemen we een rustdag. Om negen uur sta ik op, dit in tegenstelling tot de afgelopen dagen. Eerst ga ik mijn zwarte wandelbroek wassen. Het ding zit onder de modder. Tja, dat krijg je in de bergen. Over mijn wandelbroek gesproken, het is een nieuwe en speciaal gekocht voor Kreta (en Ghana, tja dat gaat niet door voor mij, dat zal ik bij gelegenheid eens uitleggen). Het is een broek van Fjallraven en hij heet ‘Kalfjall’. Hij is gemaakt van strech nylon en G1000 lite. Het is dus een elastische broek en is wat minder warm dan een broek gemaakt van G1000. De Zwerfkei (www.zwerfkei.nl/) had nog een stuk of vier andere elastische broeken, maar de Kalfjall zat mij het beste. OK, ik ben erg blij met deze broek, tijdens het dalen, maar vooral tijdens het stijgen komt de elasticiteit tot zijn recht. Ik heb ook een nieuwe broekriem gekocht. Deze is van Haglöfs en is ook elastisch. Hij zit dus nooit te strak of juist te los.
OK, eerst maar zo’n overheerlijke tosti bij mijn favoriete bakker om de hoek. Vandaag wordt er niet gestaakt. Het is ook tamelijk zinloos.174. Tosti* Op hetzelfde pleintje staat ook deze Grieks-orthodoxe kerk. In de Lonely Planet wordt hij niet genoemd, het ding ziet er dan ook splinternieuw uit. Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat de Grieks-orthodoxe kerk steen- en steenrijk is. Dit terzijde.175. Kerk Het interieur is standaard, zou ik zeggen. Ik heb hier al eerder over geschreven.176. Interieur* Kaarsjes branden er ook altijd.177. Kaarsjes* Pal achter ons hostel priemt deze minaret de lucht in. Ik heb er eens naar gevraagd, maar ook de uitbater van het hostel kon mij niet nader informeren. Het ding is volledig ingebouwd en met geen mogelijkheid kun je erbij komen. Of er nog een (voormalige) moskee onder zit? Dat zal toch wel!178. Minaret* Een beetje sneaky maak ik deze foto van een groentekraam. Sowieso is de groente op Kreta van zeer goede kwaliteit, zongerijpt!179. Groentekraam Hier verkopen ze vis, dagelijks vers!180. Viskraam* Ik meen te weten dat bloemen in Griekenland niet op tafel gezet worden – zoals thuis – maar worden gebruikt ter opfleuring van het graf. Begraafplaatsen zijn in Griekenland dan ook een lust voor het oog.181. Bloemen Deze kinderen zijn ‘iets’ aan het oefenen.182. Kinderen Op de achtergrond staat de Nerantzes moskee. Was dit eerst een Franciscaner kerk en is deze in 1657 veranderd in een moskee? De tekst in de Lonely Planet is vaag. Nu wordt het gebouw gebruikt voor concertuitvoeringen.183. Nerantzes*

De minaret uit 1890 stond op instorten en wordt door een staalconstructie overeind gehouden. Ik vrees dat dit de definitieve oplossing is.

184. Minaret* Er is iets te doen en als ik het vraag mag ik binnen een kijkje nemen. De ‘zaal’ zit stampvol en achterin staan zelfs mensen. Ik zie een camera, maar ja, Grieken leggen nu eenmaal alles vast voor de eeuwigheid. Het lijkt me toe dat er toch een kerkdienst aan de gang is. Zouden het ‘herstelden’ zijn, die uit hun kerkgebouw geschopt zijn? Op de Veluwe gebeuren dat soort dingen ook.185. Dienst Het is stil op straat, maar het is ook pas halfelf.186. Straat De Venetiaanse Rimondi fontein uit 1588 staat wat in een hoekje. In 1626 is de fontein herbouwd.187. Rimondi De Venetiaanse haven in tegenlicht. Daardoor oogt het laat in de avond, maar het is bij elven in de ochtend.188. Haven De mannen van de kustwacht plegen onderhoud. Er hangen twee Mercury’s achter, dus dit is een snelle jongen. Zouden ze hiermee ’s nachts op Libische asielzoekers ‘jagen’?189. Kustwacht Ik schreef daar al over, rond de haven is het één groot terras. Echt iets voor de toeristen dus. Persoonlijk voel ik mij hier niet zo op mijn gemak.190. Restaurants Elf uur, en er is nog geen kip te zien.191. Stoelen De Venetiaanse vuurtoren staat er op z’n gemakje bij.192. Vuurtoren*193. Vuurtoren*194. Vuurtoren* In de Lonely Planet staat op de plattegrond ‘strand’ bij dit smerige terrein. Er is ook geen badgast te zien. Tja, vanmiddag wilde ik wat gaan zonnen, het is prachtig weer, zo’n 24 graden in de plus.195. Strand De palmen staan er goed bij, er zitten geen kokosnoten in, maar een ander soort vruchtjes.196. Palm*197. Palm Ik loop nog een stukje door, kijk, daar is het strand! In de Lonely Planet staat het Icarus strand niet vermeld! Nou, het ziet er hier ‘kek’ uit, maar druk is het niet. Waar zijn al die badgasten? OK, vanmiddag ga ik hier zonnen.198. Icarus199. Icarus200. Icarus Nu ga ik eerst op zoek naar de Kara Musa Pasha Moskee. Helaas, ik kan het niet vinden, en ‘men’ weet het niet als ik er naar vraag. Een reclamebord ‘Hier rijpt den Duvel’. Nou ja, krijg nou wat.201. Duvel Ik kom weer langs Mesostrati, ons restaurant van de afgelopen dagen. Overdag ziet het er toch heel anders uit dan ’s avonds. Ik kan hier natuurlijk (warm)lunchen, maar ik heb meer trek in een tosti ham/kaas.202. Mesostrati Die nuttig ik bij mijn favoriete bakkertje en ik drink er een beker filterkoffie bij. Ik denk dat ik een uurtje siësta ga houden en ik voeg de daad bij het woord.
Even na tweeën ga ik de straat weer op na een studie gemaakt te hebben van de plattegrond van Rethymno. Kijk, in een zijstraat van dit plein moet de Kara Musa Pasha Moskee staan.203. Pleintje Nou, het klopt, maar het solide toegangshek zit op slot. Zo te zien is het hek al in geen tijden open geweest. Dit bord verklaart natuurlijk alles, helaas beheers ik geen Grieks.204. BordVanachter het hek vandaan maak ik drie foto’s.205. Kara Musa Pasha Moskee206. Kara Musa Pasha Moskee207. Kara Musa Pasha Moskee Op naar het strand, maar eerst kom ik langs de jachthaven. Kijk, wat een prachtig zeiljacht. Zou het de Hanuman (www.jclassyachts.com/hanuman/index.html) zijn? Die heb ik toentertijd bij Royal Huisman in Vollenhove zien liggen. Nee, het is hem niet, al lijkt hij er een beetje op.208. Zeiljacht* Cactussen staan er ook. Je schijnt de vruchten te kunnen eten. Dat probeer ik maar niet, ik ben in juni dit jaar een aantal dagen vreselijk ziek geweest van een portie Babi Pangang. Waarschijnlijk was het bedorven, hoewel ik daar niets van geproefd heb. Nou ja, door dit voorval is het mij (door Orchideetje) ronduit verboden om naar Ghana te gaan. Zo zie je, kleine oorzaken, grote gevolgen.209. Cactus OK, ik loop door naar het strand en zit daar (in zwembroek) anderhalf uur. Dan heb ik het wel gezien. Zwemmen doe ik niet, ik heb niemand om op mijn spullen te passen.
Foto’s maak ik ook niet, dat had ik vanmorgen al gedaan. Tegen vijven ben ik terug in het hostel. Menno zit te internetten (dat kan hier). We maken een praatje met Isabelle, zij komt uit Canada. Later blijkt dit Québec te zijn, dus eigenlijk is ze Française. OK, zij heeft in haar eentje delen van de E4 gelopen. Ze dacht dat de hele E4 in drie weken wel kon, maar ze had buiten de bergen gerekend. Ook zij heeft zich rot gezocht naar markering.
In elk geval mijn complimenten, zij is heel dapper.
Om zeven uur lopen we weer naar Mesostrati. We bestellen weer samen een Griekse salade. Zelf bestel ik daar een halve kilo rode wijn bij.210. Salade* Ook bestel ik souvlaki. In veel restaurants hebben ze de (Griekse?) gewoonte om alles tegelijk op tafel te zetten. Hier doen ze dat gelukkig niet, je kunt eerst op je gemak de salade opknabbelen en daarna komt de souvlaki.211. Souvlaki We besluiten weer met meloen en raki van het huis.212. Meloen* Ik weet niet meer wat ik betaald heb, maar dat zal ongeveer gelijk zijn geweest aan gisteren.
We lopen nog even een rondje door de stad. Het is bij negenen, maar alles is nog gewoon open.213. Avond214. Avond215. Avond216. Avond217. AvondIk bel nog even naar Orchideetje, ze heeft het goed naar haar zin in Spanje. Een douche en rond half tien lig ik er in. Morgen weer vroeg dag.