Kreta E4 (okt 2011)

Zondag 30 oktober 2011
Heraklion – Knossos – Heraklion
Om zeven uur sta ik op. Mijn telefoon gaat automatisch op wintertijd over, maar hoe laat is het nu eigenlijk? Om halfacht lopen we naar de ‘Everest’, zoals bekend is dat ding 24/7 open. Ik bestel weer mijn standaard ontbijtje. Daarna lopen we naar het busstation waar al snel de bus naar Knossos komt voorrijden. In nog geen half uur zijn we er. Op 16 juli 2009 heb ik ook al een bezoek gebracht aan Knossos. Toen vielen de mussen dood van het dak van de hitte, maar nu is het maar 18 graden in de plus en er staat een frisse wind. Druk is het niet, dat was toentertijd wel even anders. We kopen kaartjes en een ansicht van Knossos zoals het er toentertijd mogelijk heeft uitgezien.487. Knossos Al meteen na de ingang staat dit borstbeeld van de Engelsman Arthur John Evans.
Hij heeft (niet alleen uiteraard) van 1899 tot 1931 het paleis opgegraven en gerestaureerd. Over de manier van restaureren zijn de meningen van archeologen verdeeld. In elk geval krijgt de bezoeker door de restauraties een goede indruk van het paleis.488. Evans OK, ik maak zoals gebruikelijk een groot aantal foto’s, maar ik besef nu dat de foto’s niet afwijken van de foto’s gemaakt in 2009. Ook zijn er – voor zover ik weet – geen aanvullingen of nieuwe inzichten te vermelden. Voor de foto’s en het verslag verwijs ik dus graag naar mijn Kreta reis in 2009.
Vooruit, toch een paar foto’s. Knossos is sowieso dé ‘highlight’ van Kreta.489. Knossos490. Knossos491. Knossos492. Knossos493. Knossos494. Knossos495. Knossos496. Knossos*497. Knossos* Tegen elven nemen we de bus terug naar het busstation. Tjonge, daar staat een oude DAF. Hij rijdt nog steeds, want ik zie hem hier voor het eerst staan.498. Bus* We zitten ruim in de tijd, dus pakken we het Archeologisch Museum mee. Ik zie trouwens dat het tot 20.00 uur open is en niet tot 15.00 uur. Tja, sinds 2006 (!) is de permanente expositie in verband met renovatie gesloten, wel is er een tijdelijke expositie van de belangrijkste voorwerpen.499. Archeologisch museum* Hierbij een selectie, want er staat toch wel veel. Deze figuur hebben we eerder gezien, de replica staat in Knossos, dit is de echte.500. Archeologisch museum* Eerst wat voorwerpen uit de Neolitische periode (6800-3200 BC).501. Neolitisch*502. Neolitisch503. Neolitisch*504. Neolitisch Voorwerpen die betrekking hebben op religie.505. Religie506. Religie507. Religie* Drie beelden uit 180-190 AD.508. Beeld*509. Beeld*510. Beeld* OK, toch wel mooi om even mee te nemen en de intree viel mee, te weten €4,- p/p.
We lopen naar het Leeuwenplein (van Morosini) en nuttigen daar een broodje Pita.
Er lopen wat Grieken te flaneren en de eerste toeristen laten zich zien. Tja, het weer valt een beetje tegen, het is ronduit koud. Jammer, het Historisch Museum is zondags dicht, anders hadden we dat nog even mee kunnen nemen. Tja, het wordt een beetje rondhangen vanmiddag, zonnen op het terras is uitgesloten (en daar had ik wel op gehoopt).
We drinken er maar een Nescafé op en daarna lopen we naar ons hotel. Uit de wind kan ik toch nog een uurtje op het terras zitten. Op de kamer maak ik koffie en thee en luister naar mijn MP3-speler. Tja, zo kom je de middag wel door.
Even na zessen lopen we naar Izmir Kebap op het Leeuwenplein. Hier zijn we nog nooit geweest. Ik bestel een halve Griekse salade, een souvlaki pita en een klein flesje rode wijn.511. Izmir512. Izmir513. IzmirNou, de salade is goed, maar zowel de wijn als de souvlaki vallen me tegen. Dit is echt een gelegenheid voor de toeristen. Voor lekker eten moet je gewoon in een zijstraatje zijn.
OK, terug naar Irini, douchen en op tijd naar bed. Menno moet morgen vroeg op.