Griekenland E4 (juni 2007)

Donderdag 28 juni 2007
Lamía – Thessaloniki
Dit hotel is een stuk rustiger gelegen dan dat in Karpenísi. Prima geslapen. Ik merk wel dat vannacht de airco spontaan is aangegaan. Ik had het ding nog wel uitgezet, ik vond het gisteravond toch wel erg fris op de kamer.
Om half acht geniet ik een ontbijtje op de hoek van de staat. Het is nu alweer 30 graden en ik zie het ijs in mijn glas water wegsmelten. Typisch, er werkt hier een uitermate slank en een uitermate omvangrijk tienermeisje. Ik moet niet al te opvallend kijken, het is tragisch genoeg. Om kwart over acht zit ik in het busstation. Mijn bus gaat om 09.00 uur, maar ja, het gaat hier Grieks (= chaotisch) aan toe. Ik vraag aan de jongedame naast mij of de bus naar Thessaloniki er al staat. Ze spreekt prima Engels, merk ik. De bus staat er nog niet, zelf moet ze ook die bus hebben, alleen stapt ze uit in Larissa. Ze werkt in een winkel en vandaag is het haar vrije dag. Ze gaat in Larissa winkelen met haar zus. Dat hoor ik vaker, winkelen is voor veel vrouwen de ultieme vulling van een vrije dag. Ze vertelt dat ze privé-lessen Engels heeft gevolgd. Dat heb ik al vaker gehoord, het standaard lespakket schijnt in Griekenland niet zoveel voor te stellen. Hoe zit dat eigenlijk in Nederland?
Deze keer gaan we met een bus van de firma Scania en ik tel tien personen.352. Scania Dat zijn er niet zoveel, ik hoor dat een treinkaartje goedkoper is. Het probleem is dat het treinstation van Lamía zes kilometer buiten de stad ligt. Daar moet je dus eerst weer met de bus naartoe. Overigens, op de heenweg hebben we al ‘getreind’, dus terug met de bus is niet zo gek. Ik zie dat ik €22,50 voor dit buskaartje heb betaald, dat is niet gering.
We rijden de stad uit en na een half uurtje duiken we de snelweg op richting Larissa.
Dat is de eerste en enige halte. Toch stappen er regelmatig mensen uit en zelfs in de bus. In de bus is het 25 graden, aangenaam. Helaas wordt er geen Griekse muziek gedraaid, zelfs geen Sirtaki. Het is gewoon Top-40. Precies om 11.00 uur zijn we in Larissa, ik sprint de bus even uit om een fles ijskoude cola te kopen. Op naar Thessaloniki. Onderweg kan ik nog even genieten van de Olympos. De foto uit de rijdende bus valt natuurlijk een beetje tegen.353. Olympos Om 13.05 uur rijden we het nieuwe busstation van Thessaloniki in. Ik moet stadsbus 8 hebben naar het station. Buiten het station staat dit mini-locomotiefje, zou deze echt ‘gelopen’ hebben?354. LocomotiefTegenover het station zijn ze bezig met archeologisch onderzoek. Dit is ongetwijfeld een begraafplaats geweest, ik zie knotsen van stenen lijkkisten. Een jongedame met zonnebril heeft hier de leiding, dat kun je zien aan de papieren die ze bij zich draagt.355. OpgravingEr zitten hier een boel hotels bij elkaar: El Greco, Olympic, Ilios, Mandrino enz.356. Hotels Ik vind een kamer en zet mijn rugzak neer. Eerst de stad in en iets eten. Ik zie dat het 35 graden is, Thessaloniki is een havenstad en ligt aan zee, dat scheelt.357. 35De ‘toeristische’ terrassen aan de drukke winkelstraten laat ik links liggen. In een zijstraat vind ik een echt Grieks restaurantje. Hier bestel ik Gyros met een pilsje. De uitbater kan met dit gigantische mes ook het onkruid in zijn tuin te lijf.358. Mes Het ziet er eigenlijk niet uit, maar de Gyros smaakt voortreffelijk.359. Gyros Ik heb nog geen echte Griekse knoflook, dus op naar de overdekte markt. Ik ben hier al heel wat keren geweest, maar het blijft leuk. Ik zie dat de visboeren al beginnen om hun handel op te ruimen.360. Marktingang361. Markt362. Markt363. Visboer364. Vis365. Vis Tja, wat zijn dit voor koppen, ik heb geen idee. Wel weet ik zeker dat de rechter naar me knipoogde toen ik de foto maakte. Helaas staat het niet op film, dus ik kan het niet bewijzen.366. Koppen Van de slager mocht ik een foto maakte, ook hij knipoogde naar me, dat is zeker de gewoonte hier.367. Slager Olijfolie wordt hier ook verkocht en ze is goedkoper dan in de supermarkt. Tja, voor de kwaliteit sta ik niet in.368. Olijfolie369. Olijfolie Olijven in alle kleuren van de regenboog, ik lust ze niet, dat moge bekend zijn.370. Olijven Fruit in alle soorten die je je maar kunt wensen.371. Fruit372. Fruit373. FruitPas op het laatst vind ik knoflook, helemaal achteraan tegen de muur. Dit is de echte!
Een grote knol kost €0,50 en vanaf een kilo krijg je korting.
Buiten het overdekte gedeelte van de markt vind je alles op huishoudelijk gebied, de souvenirs zijn klaar terwijl u wacht, terwijl je stoel wordt voorzien van een nieuwe biezen zitting.374. Souvenir 375. MattenBuiten wordt gewerkt, let op, als je in Griekenland de grond omwroet zit je zo op oudheidkundige vondsten.376. Straten Ik loop nog even langs de Agia Sofia.377. Agia Sofia378. Agia SofiaDeze kerk heb ik eerder bezocht, dus loop ik door naar de Witte Toren. Politie zie je hier overal op straat. Heeft een agent hier geen computer tot zijn beschikking? Tja, dan maar de straat op.379. Agent380. Witte Toren381. Witte Toren382. Witte Toren Het is in de winkelstraten trouwens verschrikkelijk druk. Hebben al die winkelende dames een vrije dag? Veel dames hebben een behoorlijk overgewicht. Tja, als je met de auto naar de bus wordt gebracht, dan krijg je dat.
Ik lees dat het museum in de Witte Toren eind 2007 weer open gaat. Vorig jaar was het ook al dicht in verband met renovatie.
Richting baai staat dit ruiterstandbeeld, ik heb geen idee wie het is.383. Standbeeld Ik loop de stad weer in en kom langs Paradisos Baths. Pal naast de weg liggen de oudheidkundige vondsten.384. Haman385. OpgravingIk doe nog wat boodschappen bij een supermarkt, je moet op de hotelkamer toch ook iets te drinken hebben, nietwaar. Vanavond ga ik tijdig te bed, ik heb een lange dag voor de boeg.