Najaars-arrangement SamSam (sept 2007)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons arrangement doorgebracht in hotel
Samsam (www.samsam-meerssen.nlte Meerssen
van vrijdag 7 september t/m zondag 9 september 200735. Samsam

Vrijdag 7 september 2007
Meerssen – Valkenburg
Gisteravond heb ik het meeste al ingepakt, nu volgt de rest. Nog een paar boodschappen worden gedaan, daarna gaan de weekendtassen in de auto en de fietsen op de fietsdrager. Het is tegen elven wanneer we vertrekken.

Eerst rijden we nog even langs de garage om een afspraak te maken voor een onderhoudsbeurt tevens APK. De auto is deze maand jarig en ter herinnering ontvingen we daartoe een brief. Voor de onderhoudsbeurt kunnen we volgende week terecht, maar we laten wel meteen een defecte koplamp vervangen.
Binnendoor rijden we naar Nijmegen en draaien daar de snelweg op. Voor de verandering willen we niet over de A73, maar over de Midden Peelweg (N277). Deze weg hebben we al in geen jaren gereden. Dat breekt ons op, er is een en ander veranderd en we missen de afslag richting het plaatsje Zeeland. We komen er pas achter als we bij Uden zijn. Terugrijden doen we maar niet, we rijden met een grote bocht richting Midden Peelweg. Ach, het Brabantse platteland is eigenlijk ook erg mooi. Toch wordt het zo langzamerhand wel tijd voor een navigatiesysteem. Ik wil eigenlijk geen TomTom-achtige, in weer zo’n losse component erbij heb ik geen trek. Ik weet dat er al mobiele telefoons zijn met een navigatiesysteem, ik moet me eens oriënteren.
We krijgen nog een stukje Napoleonsweg (N273) en daarna draaien we de A2 op.
Tjonge, zo rustig als het was op de Midden Peelweg, zo druk is het hier. We duiken de ene file na de andere in. Vaak staan we een tijdje stil. Later blijkt dat ze met de weg bezig zijn. Als we de werkzaamheden voorbij zijn, gaat het beter.
Tegen vieren zijn we in Meerssen, we hebben er bijna vier uur over gedaan.
Samsam bevindt zich in een mooi oud pand gebouwd uit mergelsteen.
(GPS: RD 181104/321724).

33. Samsam34. Samsam Eerst maken we kennis met de gastvrouw van Samsam. We worden meer dan hartelijk ontvangen en krijgen koffie en thee aangeboden. Daarna brengen we de weekendtassen naar de kamer en pakken de fietsen. We hebben nog ruim twee uur voor het diner, dus tijd genoeg voor een kleine rondrit. We fietsen Meerssen uit en zijn al gauw in Valkenburg. Vorig jaar ben ik daar nog in augustus geweest en vond het toen erg, heel erg rustig.
Nu zijn er meer toeristen, niet druk gelukkig, maar gezellig. We fietsen de Cauberg op en komen – op het lichtste verzet – in één keer boven. Via Sibbe, Bemelen en Amby fietsen we Meerssen weer in. Onderweg passeren we de Van Tienhovenmolen uit 1855.
Het is een korenmolen opgebouwd uit mergelsteen. De molen is maalvaardig en momenteel in gebruik als informatiecentrum.1. Molen Kwart voor zeven zetten we de fietsen op slot, we hebben er toch 21 kilometer opzitten. Orchideetje gaat douchen en ik nestel me met een boek en een glas rode wijn in de lounge. Ik had het al op de site van Samsam gelezen, maar nu valt het pas echt op. Samsam is namelijk 100% rookvrij! Wat een genot!
Tegen half acht gaan we aan tafel en we werpen een blik op de menukaart. De menukaart bestaat uit een schoolbord waarop staat wat Gert vandaag voor ons bereid heeft.
Kiezen is er dus niet bij, dat heeft Gert al gedaan, wel zo makkelijk.2. Menu We beginnen met een amuse, ik moet zeggen, dit hapje smaakt voortreffelijk.3. Gerecht Dan volgt de tartaar van schotse zalm met gamba in aardappeljasje.4. GerechtDaarna ravioli gevuld met gebraiseerde kalfswang en ricotta.
5. Gerecht Een tussendoortje bestaande uit haring op bieten met een wild appeltje met daslook.6. Gerecht Orchideetje kiest voor de kabeljauwfilet en ik ga voor de lamscarrée rosé gebraden met aubergine en courgette.7. Gerecht Als laatste het dessert.8. Gerecht Alles begeleid met de rode huiswijn, die me voortreffelijk smaakt. Over de maaltijd, ik had het al gehoord, maar het is echt waar: Gert kookt voortreffelijk. Wat we gegeten hebben is uitzonderlijk. Dick (’t Heinenhoes in Anderen, www.heinenhoes.nl) kan ook uitstekend koken, maar dit is echt exquise. Na de maaltijd genieten we nog van koffie en thee aan de stamtafel en praten nog wat na met Gert en Debra (de gastvrouw). We maken het niet te laat, het was vandaag toch een drukke dag.