Israël (okt 2014)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,
Reisverslag Israël van zaterdag 18 oktober t/m zondag 2 november 2014
1. Vlag Zaterdag 18 oktober 2014
Amsterdam Schiphol
Even vooraf:
Dat hebben wij weer. Gaan we een keer naar Israël dan breekt daar oorlog uit! Nou ja oorlog, uiteindelijk was Israël het zat om constant vanuit de Gazastrook te worden beschoten met raketten van Hamas. ‘Ongeleide’ raketten, oftewel niet gericht op militaire doelen, maar simpelweg om zoveel mogelijk leed te veroorzaken. Terreur dus. OK, Israël beschikt over een superieur anti-raketsysteem ‘Iron Dome’ geheten. Daarmee werden alle Hamas raketten in de lucht onderschept. Geen ‘oorlog’ dus, maar op 8 juli startte Israël een offensief richting Gaza om de raketten, de raketlanceerinstallaties en bovendien de gegraven tunnels naar Israël te vernietigen.
OK, wij gaan pas in oktober op reis, mogelijk is de ‘oorlog’ dan weer voorbij. Ons reisbureau (Harel, http://harelisrael.nl) houdt ons op de hoogte van de situatie, dat is wel fijn.
Op 26 augustus werd een staakt-het-vuren getekend. Nog steeds is er geen ‘echte’ vrede dus. Er zijn 2100 Palestijnen om het leven gekomen en 72 Israëli’s. De toeristenindustrie heeft honderden miljoenen dollars schade geleden. Voorgaande jaren bezochten jaarlijks 3,6 miljoen toeristen Israël, in de afgelopen 50 dagen lag het bezoekersaantal 30% lager.
Weer verder:
Door al deze verwikkelingen heb ik gewacht met het boeken van een hotelkamer op Schiphol. We moeten vroeg op Schiphol zijn en op zondag redden we dat niet met openbaar vervoer. Afgelopen week bleek Mercure volgeboekt (http://www.accorhotels.com/nl/hotel-1730-mercure-hotel-schiphol-terminal/index.shtml). Tot overmaat van ramp is Yotel (http://www.yotel.com/Hotels/Amsterdam-Schiphol) gesloten in verband met de renovatie van de terminal. En een hotel in de omgeving van Schiphol zie ik niet zitten. Je moet dan heen en weer met zo’n pendelbusje. Ook op zaterdagochtend geeft de site van Mercure aan dat er geen kamers beschikbaar zijn.
Ik pak de telefoon, je kunt niet weten. Tot mijn verrassing blijkt er vanavond een kamer beschikbaar te zijn. Er heeft zeker iemand op het laatste moment een kamer afgezegd.
Ik boek meteen, dat is tenminste geregeld. Deze grap gaat ons (bij aankomst) €119,- kosten, maar dat hebben wij er wel voor over.
Maar ja, nu wordt alles een beetje anders. Ik werk nog een klus af, pak de laatste spullen in, beantwoord nog een paar e-mails, bel mijn zoon met de vraag of hij ons naar het station kan brengen en print de boardingpassen uit. Elektronisch inchecken hoeft niet, dat heeft Harel inmiddels gedaan en de boardingpassen in pdf gemaild. Dat is wel service!
We moeten met de Hanzelijn naar Schiphol. Dat is wel een tikje om, maar zoals gebruikelijk zijn er werkzaamheden op het spoor. Op naar Schiphol, op naar Mercure. Desnoods doen we over deze reis de hele avond, dat geeft toch wel rust. Helaas, de Metro’s op het station zijn op en in de trein ligt er ook niet één meer.
Om 19.00 uur stomen we Schiphol binnen. Zullen we iets eten? We hadden laat geluncht en hebben niet veel trek. Voor de Burger King staan lange rijen. Het wordt Café Plaza, met voor mij een dubbele espresso en een soepje met brood.2. Cafe Plaza3. Soep Tegen achten lopen we naar vertrekhal 3, sinds een aantal jaren ‘Lounge 3’ geheten. Tussen balie 22 en 23 laten we onze boardingpassen zien. Het klopt, we mogen doorlopen naar Mercure. Even verder melden we ons bij het loket van de Koninklijke Marechaussee (Gods Eigen Wapen). Met onze bagage mogen we doorlopen en de trap nemen naar boven. Ach, inmiddels weten we de weg, in mei brachten we ook al een nacht in Mercure door.4. Lounge 3 We melden ons bij de receptie en worden vriendelijk en deskundig te woord gestaan.
Zo te horen kunnen we genieten van een goede nachtrust, door de week wordt er dag en nacht aan de renovatie van de terminal gewerkt. Vannacht dus geen geluidsoverlast.
Onze kamer (10) is beschikbaar, we kunnen telefonisch gewekt worden en een ontbijt bestellen. Dat laatste laten we achterwege, we ontbijten wel aan de gate. We krijgen de WiFi inlogcode en de elektronische sleutel van de kamer. De kamer, de zithoek en de natte ruimte zien er prima uit.5. Kamer6. Zithoek7. Natte ruimte Er staat een setje om zelf koffie/thee te bereiden. Een TV uiteraard en WiFi draait als een speer. We bereiden twee bekers thee en ik check mijn mail. Om half tien prik ik mijn INR (goed!) en ik geef het resultaat met mijn iPad door aan de trombosedienst. Dat dit allemaal zo maar kan, ideaal gewoon. Onder de douche en naar bed, morgen is het vroeg dag.