Grenslandpad (sept 2014)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Grenslandpad Bergen op Zoom – Breda
Vrijdag 26 september t/m zondag 28 september 20141. Kaartje Grenslandpad

Vrijdag 26 september 2014
Bergen op Zoom – Nispen
Inderdaad, het traject ’s Heerenhoek – Bergen op Zoom moet ik nog (dicht)lopen. In drie dagen is dat nét niet te doen, dat worden er dus vier. Ik heb het traject al eens gefietst, dat worden dus veel dijken en veel asfalt. Iets voor de winter wellicht.
Het is zwaar bewolkt als ik even voor half negen naar het station loop. Het voelt ‘vochtig’ aan, vandaag houden we het niet droog. Morgen en zondag schijnt het zonniger te worden.
Albert gaat mee en misschien Willemien, dat zie ik straks wel. De trein is mooi op tijd en niet druk.
Ik heb een dikke Metro meegenomen. Hm, er zit een modebijlage in van maar liefst 12 pagina’s. Het gaat zeker slecht in de mode, logisch, het is zo’n beetje het eerste waar je op kunt bezuinigen. De modebijlage gaat ongelezen in de prullenbak.
Er komen in januari maar liefst veertien nieuwe verkeersborden bij. De ANWB weet van niets, maar belangrijker, mij is ook niets gevraagd. Nu heb ik niets tegen veertien nieuwe verkeersborden, maar dan hadden er wel veertien bestaande verkeersborden af moeten gaan. Laatst stond ik voor een ophaalbrug met zo’n woud aan verkeersborden. Voegt dat iets toe?
Ik heb werkelijk geen idee waar een groot aantal verkeersborden voor staat.
Al een aantal dagen (lees ‘nachten’) wordt de Islamitische Staat van Irak (IS of ISIS) gebombardeerd door de VS en een aantal Arabische staten. De Koerden beweren dat ze de IS wel aankunnen mits zij luchtsteun krijgen. Dat is evident, zonder luchtsteun gaat het niet. Dat is allemaal na te lezen in het LDP II – deel A en B Gevechtsoperaties. Ik hoop toch wel dat onze eigen minister van Defensie (Jeanine Hennis) deze boekwerken onder haar hoofdkussen heeft liggen.
De brandweer (maar ook de politie) heeft een probleem met de her en der gestalde fietsen in uitgaansgebieden. In geval van een calamiteit is er geen doorkomen aan. Ik denk even aan de café-brand toentertijd in Volendam. Sowieso moeten ambulances zonder meer een vrije doorgang hebben. Wanneer gaat het een keer gruwelijk fout?
Militairen hebben het advies gekregen van het Ministerie van Defensie om in hun burgerkloffie naar (en van) de kazerne te reizen. Een advies? Of een opdracht? Volgens vicepremier Lodewijk Asscher is het een advies. Generaal Tom Middendorp is duidelijk, het is geen ‘advies’, maar een ‘richtlijn’ en als zodanig een ‘opdracht’. Hm, toentertijd namen Israëlische militairen op verlof behalve hun weekendtas ook hun ‘buks’ (lees ‘Galil’) mee de straat op. Daarop een geplaatst patroonmagazijn met patronen (neem ik aan). Binnenkort ga ik weer naar Israël, ik zal er eens op letten.
De iPhone 6 is uit (en ook de iPhone 6 Plus)! De iPhone 6 heeft een scherm van 4,7 inch, dat lijkt me ideaal. De iPhone 6 Plus heeft een scherm van 5,5 inch, dat is mij (veel) te groot. De prijs van de iPhone 6 begint bij €699,-!! Voor ietsje meer opslag betaal je €100,- danwel €200,- meer.
Zo’n duur ding mag wel waterdicht zijn en het gerucht ging dat de nieuwe toestellen dat inderdaad waren. Helaas, ze zijn niet waterdicht, dus modder ik nog maar een jaartje of twee door met mijn op Android draaiende (waterdichte) Samsung.
De tweede helft van de Metro bevat entertainment. Dat geloof ik verder wel.
Er ligt een ‘Spits’ in de trein, die kijk ik meteen even door. Hm, er is (weer) een serie-aanrander actief in Utrecht. Studentenverenigingen waarschuwen hun (vrouwelijke) leden om niet alleen over straat te gaan. Het gaat om een goed Nederlands sprekende man tussen de dertig en veertig jaar, mogelijk van Surinaamse of Antilliaanse afkomst.
IS-militanten hebben de Iraakse mensenrechtenactiviste Sameera Nuaimy uit haar huis gehaald, dagenlang gemarteld en op een plein in Mosul geëxecuteerd. Dit omdat zij op haar Facebookpagina de vernietiging van moskeeën en andere religieuze gebouwen ‘barbaars’ noemde. Tja, het staat er niet bij, maar ik denk dat Nuaimy een sjiiet is en opkomt voor sjiitische moskeeën. Dat moet je niet zeggen tegen een Soenniet (IS dus), want dan gaat je hoofd eraf.
Voormalig F-16 piloot Erik Cornelissen vertelt dat het een heel apart gevoel is om in oorlogsgebied te zitten. Hij heeft in Bosnië en in Afghanistan gediend. Gewetensbezwaren heeft hij niet gehad, trouwens je doel zie je toch niet of nauwelijks. Dat klopt wel. Ik heb zelf ook weleens in een F-16 gezeten (op de grond!) en ik weet dat de piloot puur op zijn instrumenten naar zijn doel vliegt. Ondertussen wordt hij over de radio bijgepraat door de FAC (Forward Air Controller), die het doel daadwerkelijk ziet (door zijn verrekijker). Pas in de allerlaatste seconden ziet de piloot zijn doel. Dan gaan de bommen los en maakt hij dat hij weg komt.
De ‘legerleiding’ bekijkt of de voorgenomen actie proportioneel is, vertelt Erik Cornelisse.
Ai, onder wiens (directe) supervisie vallen de zes F-16, die uitgezonden worden om doelen in Irak te bestrijden?
Hm, in hoeverre houdt de legerleiding van de IS rekening met proportionaliteit? Tijdens WO-II speelde dat aspect zeker niet (Dresden, Hiroshima en Nagasaki).
Ook de tweede helft van de Spits is gevuld met entertainment.
Als ik in Rotterdam aan de Kiosk-koffie zit, komt Albert aanlopen. Trouwens, ik zag zojuist in de tunnel een bruidspaar in vol ornaat hand in hand lopen. Ik zat krap in de tijd anders had ik het gevraagd, maar zou het een grap zijn geweest? Of gaan zij gewoon met het OV naar het stadhuis?
Albert haalt ook koffie en zegt dat Willemien in de trein zit waar wij over een paar minuten instappen.
Als we zijn ingestapt en even onderweg zijn, komt Willemien ons opzoeken. Ze had ons zeker zien instappen. Gedrieën reizen we naar Bergen op Zoom dat we om half twaalf bereiken.
Ai, het regent iets en ik doe meteen mijn regenjack aan. We gaan meteen van start en komen iets verder langs een monument. Staat er een bordje bij? Zo te zien niet, dus de betekenis van dit geheel is mij niet duidelijk.2. Martelaren Update: na enig Googlen vind ik dat dit beeld gaat over de ‘Heilige Martelaren van Gorcum’. Dat zal bekend zijn, in 1572 werden 19 katholieke geestelijken in Den Briel door de watergeuzen ‘gehangen’. Maar eerst werden zij volgens goed gebruik gefolterd en na hun dood werden hun lichamen verminkt. Als kind had ik het ‘voorrecht’ om een calvinistische school te bezoeken. Ik kan mij niet herinneren dat er ooit over deze wandaden is gesproken. Zie ik een link met IS?
Overigens, het gebouw op de achtergrond is de Heilig Hartkerk aan het Piusplein, die inmiddels buiten gebruik is gesteld.
Langs een vijverpartij lopen we in zuidelijke richting.3. Vijver We ‘nemen’ de A58 en lopen door het bos naar de Stayokay Klavervelden. Hier staat een informatiebord betreffende het Grenslandpad. Helaas betreft dit de voormalige route. Zoals bekend is de veerdienst Kruiningen – Perkpolder sinds 2003 opgeheven. Wanneer komt er een nieuw informatiebord?4. Informatiebord Er staat hier ook een handwijzer en het gestelde over het Grenslandpad is up-to-date. De GR 5 laat ik buiten beschouwing.5. Handwijzer De andere ‘armen’ betreffen de GR 12 en de GR 5. Ook deze laat ik buiten beschouwing. Het Floris V-pad heb ik inmiddels gelopen. Het pad start (of eindigt) bij deze handwijzer en loopt naar Amsterdam.6. Handwijzer Feitelijk starten wij hier ook, het traject vanaf het station was de aanlooproute. Voorlopig bos.7. Bos Links nog steeds bos, maar rechts akkerland. Hier staan aardappels. Dat wil zeggen, de aardappels bevinden zich onder de grond (in de ‘ruggetjes’), maar het loof is doodgespoten.
Dat rooit makkelijker. Dat doodspuiten doen ze met Round-up, een uitvinding van de Fa. Monsanto (http://www.roundup.nl). Het spul werkt fenomenaal, dat bewijst de foto wel.8. Akkerland Orchideetje werkt als vrijwilligster bij een basisschool. Komt er een jarig meisje langs met een traktatie.
‘En… wat heb je voor je verjaardag gekregen?’
‘Een paard!’
‘Een paard?’ ‘Een echt paard?’
‘Ja, een echt paard’.
Zo kan hij wel weer.9. Paarden Zomaar een huis. Het linkerhek ligt eruit. Zou het leeg staan?10. Huis Dit kreekje staat niet aangegeven op het kaartje in de wandelgids. Het is zeker een onbeduidend slootje.11. Kreekje Het is nog 1,3 kilometer naar de Wouwse Plantage. Daar weten wij horeca!12. Paddenstoel Het klopt, even na tweeën bereiken we café D’Ouwe Schuur.13. Cafe Mijn regenjack kan uit, het is alweer geruime tijd droog. Het is 20 graden in de plus, gewoon warm! We hebben er nu 9 kilometer opzitten. Ik bestel een gewone koffie en appeltaart met slagroom. In wandeljargon: ‘KMA’.14. KMA Nou, de koffie is heel redelijk en de appeltaart prima. De slagroom komt uit een goedkope spuitbus, dat is wel een beetje jammer. We bestellen nog tweemaal koffie en een thee. Willemien gaat afrekenen en de rekening bedraagt €10,-. Zouden ze zich vergissen of is het hier gewoon ‘netjes’ geprijsd? Om kwart voor drie stappen we weer op.
Ik had een stuk terug een bord ziet staan: ‘Omleidingsroute voor Fietsers’. Dat betekent voor wandelaars dat er geen probleem is. Nou, dat is er wel. De brug ligt eruit en de werkbrug is hermetisch afgesloten met een hek. Gewerkt wordt er niet, er is geen mens te zien. Over de werkbrug kan wel, maar is wat lastig. Dat doen we dus niet.15. Brug Door het riviertje is het over de stapstenen simpeler. Dat doen we dus en we zijn niet de eersten, gezien de voetstappen in het zand.16. Brug Door het bos lopen we verder over de Zoomweg in zuidoostelijke richting. Het is nog lang geen herfst, maar toch is er al een boel verdord blad omlaag gekomen.17. Fietspad Daar hangt een regenwolk en inderdaad houden we het niet droog. Mijn regenjack doe ik weer aan.18. Regenwolk Hier zijn de aardappels er al uit. Zo’n aardappelrooimachine doet dat in no-time. Misschien dat ik er straks nog eentje zie. Ik sprak ooit met een machinist van zo’n ding. In de ‘campagne’ maakte hij makkelijk 100 uur in de week. Hij was al een keer of drie met machine en al de sloot ingereden (om daar wakker te schrikken).19. Aardappels Inmiddels lopen we pal langs de Belgisch/Nederlandse grens. Wat is dit voor een gebouw? Een klooster misschien?20. Gebouw Dit is de zijingang. Die springende paarden ken ik als het logo van Ferrari. Maar dan staat er een Mercedes ML op het plein. Er is geen mens te zien, dus vragen stellen kan niet.21. Zijingang Deze zandweg heeft de toepasselijke naam: ‘Grensstraat’. De grens loopt rechts in de bosjes.22. Grensstraat Dit landgoed ligt op Nederlands grondgebied en ziet er zeker niet verkeerd uit. Op het kaartje in de wandelgids staat de naam niet genoemd. Wel een beetje jammer.23. Landgoed Nou, dit is echt een historische handwijzer. Toentertijd heette de ‘LAW 11 Grenslandpad’ de ‘ANWB 503’. Met de ‘ANWB LAW 5’ zal de ‘GR 5’ worden bedoeld, dat staat er ook tussen haakjes achter.24. Handwijzer Hier vlakbij staat grenspaal 241. Dit is zo te zien een hardstenen grenspaal.25. Grenspaal De grens hebben we rechts laten liggen en we lopen over de Nigtestraat naar het dorpje Nispen.26. Nigtestraat Daar ligt het al, het ziet er goed uit.27. Nispen En hier lopen we Nispen in.28. Nispen De Vredeskapel is opgericht ter nagedachtenis aan de 22 Nispenaren die tijdens WO-II door oorlogsgeweld zijn omgekomen. De kapel werd op 4 mei 1946 plechtig ingewijd. De gedenksteen is onthuld op 29 oktober 1994 ter gelegenheid van de 50e herdenking van de bevrijding.29. Kapel Het interieur is voorzien van een witmarmeren vloer, met centraal een eikenhouten altaar. Daarboven in de nis een Mariabeeld. Links een kruis met corpus en rechts een gedenkplaat met de namen van de slachtoffers.30. Interieur31. Interieur Het ging een tijdlang goed, maar inmiddels regent het weer. Dit prachtige landhuis staat te koop, richt u tot makelaar Piet Burger. Het pand is werkelijk een koopje, slechts €965.000 k.k. Daar krijgt u wel 2,6 hectare bos en weide bij.32. Landhuis Iets verder aan de Kerkweg vind ik dit bermmonument. Er zit een kaartje bij, maar dit schept geen duidelijkheid. De boom ziet er goed uit, en de Kerkweg is tamelijk recht. Wat zou er hier gebeurd zijn?33. Bermmonument Tegen halfzes lopen we camping Zonneland op (http://www.zonneland.nl). De receptie is gesloten, maar we kunnen ons bij het woonhuis melden. De behulpzame beheerder loopt met ons naar de receptie waar we €20,- mogen afrekenen voor ons drietjes. Er is zelfs een mini-winkel waar ik een fles jus aanschaf.34. Camping In de regen zet ik mijn tent op, maar gelukkig wordt het even later droog. Ik begin met een kerriesoepje en krijg daarna van Albert een zakje gedroogde groenten. Dat drogen is een gecompliceerd gebeuren, dat doet Albert zelf. Het is wel een heel gedoe en ik begin er maar niet aan. Je hebt er een droogapparaat (http://www.levenvanhetland.nl/drogen.htm) voor nodig, ik heb er weleens een gezien op de Wandel- en Fietsbeurs (http://www.fietsenwandelbeurs.nl/index.php/nl/). Het bereiden van de maaltijd is ook een hele kunst. Eerst moeten de groenten een tijdje wellen in koud water. Daarna op het vuur en zachtjes koken. Water toevoegen en dan een pakje iMee en een pakje Beef Jerky erbij (beide te koop bij de Appie). Dan moet het weer aan de kook. Jammer, ik heb er teveel water bijgedaan en het geheel is nogal waterig. Gelukkig krijg ik van Albert een handvol couscous, dat scheelt. Nog even zachtjes koken, zo is de situatie op de foto.35. Diner Ai, het smaakt voortreffelijk, zeker met de begeleidende Merlot. Sowieso is het gezonder dan een Knorr-maaltijd. In dit gerecht zitten meer groenten en minder zout. Dat laatste is beter voor mijn bloeddruk. Nog een voordeel: op één of andere manier blijft je pannetje zo goed als schoon, afwassen is eigenlijk niet nodig. Ik bereid nog een beker thee en ga daarna onder de douche. Nou, prima! Voor €0,50 zeker 5 minuten heet water. Tegen achten kruip ik erin, we hebben er toch dik 20 kilometer opzitten.