Landgoed Ullerberg, Oostenrijk, Tsjechië (mei 2017)

Dinsdag 16 mei 2017
Drosendorf – Sola Safov
Om halfacht sta ik op en pak vast in. Om acht uur genieten we het ontbijt en rekenen af. Even na negenen gaan we op pad. Vandaag lopen we naar Sola Safov, dat ligt net in Tsjechië. We lopen eerst naar de Altstad en pakken daar de markering op.Dit is de achterzijde van de kerk die we gisteren bezochten. De seringen staan er mooi bij.Het gaat wel omhoog, maar het is goed te doen. Om tien uur staan we bovenop de Galgenberg. Nu staat er een kruisbeeld, maar wie weet toentertijd ook al.Hier staat ook weer een jachthut. Het weer is trouwens prima, maar wel aan de warme kant.We naderen het oord Wolfsbach. Hier staat een monument. De plaquette is volstrekt onleesbaar, met moeite ontcijfer ik 14 -18. Het is dus een monument voor de gesneuvelden.Verder maar weer. Koolzaad en asfalt.Menno loopt verder over de E8, ik ga een stuk afsnijden en loop naar Langau.Weer zo’n monument van vroomheid. Het is geen kruis, dus noem ik het maar een kapel. Tja, je kunt er niet in. Sowieso staat deze er nog niet erg lang.Het landschap oogt vlak, daar ben ik wel blij mee.Een beetje saai is het landschap wel, daarom maar een foto van een kapelletje.Tegen halftwaalf loop ik Langau in.Waar is iedereen? Het oogt hier compleet uitgestorven!In het centrum staat een kerk met daarvoor een monument. Het monument staat er nog niet zolang. Hm, hier worden alle ‘slachtoffers’ herdacht. Daar ben ik het wel mee eens. Waarom WO-I is uitgebroken weet achteraf niemand meer en WO-II is de schuld van een krankzinnige. Overigens, zouden alle slachtoffers zich aangesproken voelen door dat kruis? Of was toentertijd werkelijk iedereen gelovig?Er staat een bank precies in het zonnetje. Daar geniet ik een bakje yoghurt met muesli en honing. Ik heb nog broodjes van de supermarkt en kaas, dat gaat er ook wel in. Het is trouwens wel warm, maar liefst 28 graden in de plus.
Iets terug had ik een Spar gezien annex café. Daar loop ik naartoe, want een bak koffie lust ik wel.Ik vraag of ze hier WiFi hebben, maar dat zegt ze niets. Oh ja, hier in Oostenrijk noemen ze dat WLAN (Wireless Local Area Network) en dat hebben ze wel. Het is natuurlijk precies hetzelfde. Ik lees dat in Nederland de kabinetsformatie is vastgelopen. ‘Geklapt’ noemen ze dat. Wat is dat nu weer voor een vreemde uitdrukking! In elk geval heeft Jesse Klaver van GroenLinks de handdoek in de ring gegooid. Het is stukgelopen op het thema immigratie. Nou ja, dat is in eerste instantie een issue voor de EU en daar hebben wij – als klein landje – weinig of niets over te vertellen. Het is dus gewoon een smoes van Jesse, althans, zo denk ik erover. Zouden er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven?
Er komt een sms’je binnen van Menno. Hij is in Geras, dat ligt een heel stuk zuidelijker van Langau. Het duurt nog wel even voor hij in Langau is.
Ik bestel nog een halve liter Radler, dat is alcoholvrij bier. Altijd maar cola kan niet gezond zijn. Bovendien iets te knabbelen. Dik na drieën komt Menno café Blei binnenwandelen.
Tegen vieren lopen we richting kerk, naar de pastorie. Daar zouden we de sleutel krijgen van een vakantiehuis in Sola Safov, dat in gebruik is bij de kerk. We bellen aan en worden binnengelaten door een administratief medewerker. Hij pakt de telefoon en meldt onze komst. Hoe zit het met de sleutel? Het is nog zeker een uur lopen naar Sola Safov!
Om twintig over vier komt de pastoor hoogstpersoonlijk zijn opwachting maken. Nu heb ik het persoonlijk niet zo op afgezanten van een of andere godheid, maar dit blijkt een bijzonder aardige, welsprekende man. Haast heeft de pastoor niet en hij vertelt honderduit over zijn parochie. Maar dan… hij verzoekt ons om plaats te nemen in zijn auto, want uiteraard brengt hij ons even! Daar ben ik wel blij mee. Kijk, dit is het vakantiehuis.Dit is de eetzaal. Nou, die is groot genoeg voor ons tweetjes. Sowieso is het hier binnen tamelijk fris.En dit is de keuken. Er is in de omgeving geen restaurant, daarom ga ik het gisteren aangeschafte blik met inhoud opwarmen.Een primitief kruisbeeld hangt aan de muur.En er is een houtkachel. De behulpzame pastoor staat al klaar met aanmaakhoutjes, maar dat aansteken kan ikzelf ook. Tenslotte heb ik meer dan 25 jaar ervaring met het aansteken van de houtkachel. Dit is een prima ding, hij trekt als een lier en al snel wordt het aangenaam warm.De pastoor wil ons beslist het Joodse kerkhof – Schaffa Safov – laten zien. Hoewel, beter is begraafplaats, joden gaan naar de synagoge. Iets voorbij ons vakantiehuis staat deze kerk, helaas is hij afgesloten.Er hangt voor de begraafplaats een informatief bordje. Mettertijd zal ik de tekst eens door iTranslate trekken.Er heeft een behoorlijk grote gemeenschap Joden in deze omgeving gewoond, daarvan getuigt deze begraafplaats. Zoals bekend wordt een Joodse begraafplaats – in principe – nooit geruimd. Heb ik goed begrepen van de pastoor dat de Joodse gemeenschap tijdens WO-II is afgevoerd naar de Duitse vernietigingskampen?De pastoor gaat naar Langau en komt morgenochtend terug. Oh ja, er is hier WiFi en het draait nog snel ook. Ach, we bevinden ons in een dependance van een godshuis, logisch dat er WiFi is.
Terug in ons vakantiehuis bereiden we de warme maaltijd en zitten nog geruime tijd bij de allesbrander. Lees ik dat ‘Blokker’ failliet is? En dat alle winkelketens van de Blokkergroep (Marskramer, Xenos, Intertoys, Bart Smit, en nog een aantal) te koop zijn gezet? Ok, het valt mee, maar het gaat sowieso niet goed met Blokker. Voorheen kochten wij er nog weleens wat, maar de laatste jaren komen wij er nooit meer. Dat geeft natuurlijk al te denken. Blokker is overbodig!
Ik bereid nog twee bekers thee en ga daarna onder de douche in mijn ‘eigen’ kamer.
Om negen uur kruip ik erin.