Landgoed Ullerberg, Oostenrijk, Tsjechië (mei 2017)

Dinsdag 23 mei 2017
Wenen – Utrecht
Om zes uur gaat de wekker. Ik bereid thee en eet er crackers bij. We sluiten het appartement af en doen de sleutels in de brievenbus. We nemen de tram en de S-bahn en om halfacht staan we op het Hauptbahnhof. Daar nuttigen we ons ontbijt.Mooi, de ICE 28 van 08.50 uur naar Frankfurt staat op de monitor. Mooi op tijd komt hij voorrijden en kunnen we onze gereserveerde plaatsen opzoeken. Nou, de trein loopt aardig vol! Al snel komt de conductrice langs. De tickets kloppen, maar waarom doet internet het niet? Ach, internet werkt pas vanaf Passau, daar rijden we Duitsland in. Over de tickets gesproken, het ticket van Wenen naar huis kostte mij €139,90. Dat is €15,50 duurder dan het ticket heen, terwijl ik toen 80 minuten verder moest sporen. Vreemd eigenlijk.Tjonge, het zal niet waar wezen! Er is gisteravond een aanslag gepleegd in een concertzaal in Manchester. Het concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande, zeer populair bij tienermeisjes, was net afgelopen. Er zijn minstens 22 doden en ruim 50 gewonden. Wat het extra wrang maakt, is dat de slachtoffers voor het meerendeel tieners zijn.
Later wordt bekend dat de dader bij de aanslag is omgekomen. Zijn naam: Salman Abedi. Hij was een bekende van de politie, dus dan weet je het wel.
Nog wat later lees ik dat dit al de 7e aanslag in Europa is, dit jaar.
Tja, het komend weekend wordt het weer tropisch in Nederland. Zo surf je van het ene nieuws naar het andere.
Sowieso zitten we een kwartiertje achter op het reisschema.
Inmiddels heeft IS de aanslag opgeëist en zij beweren dat er een bom was geplaatst in de foyer. De dader zou ontkomen zijn. Tja, wat is waar?In Frankfurt stappen we de trein uit. Kijk, dit is onze ICE.Hm, we hadden 51 minuten voor de overstap. Nu is dat wat minder. Snel scoor ik een broodje grillworst en cola.We moeten naar spoor 19. Frankfurt is een kopstation, eigenlijk werkt dat heel simpel.We hebben gereserveerde stoelen in de ICE 122 van 16.27 uur geboekt. Precies op tijd gaat de trein rijden. Menno moet er in Arnhem uit, ik moet door naar Utrecht. Dat hoop ik om 20.00 uur te bereiken. Tot Arnhem verloopt de reis probleemloos en daar neem ik afscheid van Menno. Nog bedankt voor de organisatie!
Na vertrek uit Arnhem staan er ineens twee jongemannen in het gangpad, die om de paspoorten vragen. Ze zijn gekleed in spijkerbroek, overhemd en loshangend zwart jack en dragen een rugzakje. Dan zie ik het embleem van de KMar (Koninklijke Marechaussee) op hun overhemd. Wauw, grenscontrole, een goede zaak! Even later zie ik één van de mannen indringend praten met een nogal donker getinte jongeman in het halletje. Hoe zou dat aflopen?
In Utrecht gaat het natuurlijk helemaal mis. Voorbij ’s Hertogenbosch is er iemand voor de trein gesprongen en er zijn werkzaamheden op het traject naar Zwolle. Dat laatste wist ik, dat had ik gisteren in Wenen gehoord.Uiteindelijk neem ik de IC richting Amersfoort en daar de bus. Tja, dat duurt lang en een snelle chauffeur is het ook al niet. Pas om 23.00 uur ben ik thuis.
In elk geval, de reis zit erop! Menno: bedankt!