Maaspad Den Bosch-Moerdijk (juni 2017)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Maaspad Den Bosch – Moerdijk
Zaterdag 24 juni t/m maandag 26 juni 2017

             
Zaterdag 24 juni 2017
Den Bosch – Waalwijk
Zo heet als het de afgelopen week was (+ 30 graden!), zo fris is het nu. Het miezert iets als ik naar het station loop. Zo te zien op de buienradar is het in Brabant droog.
Vandaag begin ik met het Maaspad (http://www.maaspad.nl). Het is geen LAW of Streekpad maar een initiatief van Nico Gerrits. Het Maaspad start in Eijsden en eindigt in Rockanje en heeft een lengte van 415 kilometer. Ik begin niet in Eijsden, maar in Den Bosch omdat Sjef de eerste 13 etappes al gelopen heeft.

Oeps, als ik het station bereik zie ik geen Metro in de bak liggen. Maar bovendien… ik zie helemaal geen bak meer. Komen er soms nieuwe bakken? Moet dat nu op deze manier? Nou ja, misschien ligt er wel een Metro in de trein.
De trein is een paar minuutjes te laat, tja, de machinist rijdt op veiligheid (ga ik vanuit) en niet op tijd. Dat is in Japan wel even anders, hoewel ik nooit lees over (ernstige) treinongevallen in Japan.
Vanmorgen heb ik de Nationale Driekleur gehesen. Veteranendag vandaag! Ik zag zoeven een Veteraan op het station staan. Hij – tiptop gekleed en behangen met de nodige medailles – gaat vandaag naar Den Haag. Nou, ik ga liever wandelen. Eens kijken hoe het gaat, ik heb alweer geruime tijd niet gelopen. In Oostenrijk/Tsjechië ging het stijgen niet meer. Mijn hart is achteruit gegaan en zelfs in rust voel ik het. Ik heb een afspraak in augustus, eens kijken hoe mijn ECG eruit ziet en wat de cardioloog daarvan vindt.
Hoewel, ik weet er intussen al zodanig veel vanaf dat ik mijn toestand zelf wel kan beoordelen. Ik ben er uiteraard niet blij mee, maar het is niet anders.
De trein zit aardig vol, waar gaat iedereen toch naartoe? Strandweer is het nu ook niet direct. Naar de Veteranen-manifestatie? Hm, als je vandaag een aanslag wilt plegen, moet je in Den Haag zijn. Ik zal de IS maar niet op een idee brengen.
Even een recap van de afgelopen maand. Zaterdagnacht 3 juni is er een bestelbus ingereden op voetgangers op de London Bridge in de Engelse hoofdstad Londen. Bij de aanslag zijn zeven doden gevallen en 48 gewonden.
Daarna reden de terroristen door naar Borough Market waar zij uitstapten en in restaurants en cafés meerdere slachtoffers maakten. Agenten schoten de drie terroristen dood.
Zij droegen bomgordels, maar die bleken nep.
Ook nu raakt bekend dat de Britse overheid geen 3.000 maar 23.000 islamistische extremisten in de gaten houdt. Ha, ik denk te weten hoe dit in de gaten houden werkt.
Alle binnenkomende informatie gaat in een databank. Achteraf (!) kun je dan precies de gangen nagaan van een aanslagpleger. Vooraf heb je er dus niets aan! Eén van die geradicaliseerde moslims was Salman Abedi, de aanslagpleger in Manchester. Hij stond in de database van de inlichtingendienst, maar met die informatie werd niets gedaan.
Tja, wat moet je? Ze alle 23.000 voor onbepaalde tijd vastzetten?
Op maandag 5 juni zijn strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten met steun van de VS begonnen om Raqqa te heroveren op de IS. Naar verwachting bevinden zich drie- tot vierduizend IS-strijders in de stad en vermoedelijk zijn ze van plan zich dood te vechten. Tja, een alternatief hebben ze eigenlijk niet. Mosul wordt belegerd door het Iraakse leger en is grotendeels gevallen. Als Raqqa valt is het over en uit voor de IS.
Heb ik iets gemist? Is Tjeenk Willink als informateur actief geweest? In elk geval gaan de VVD, CDA, D66 en GroenLinks toch niet opnieuw onderhandelen over de formatie van een nieuw kabinet. Informateur Tjeenk Willink en de vier partijleiders onderzochten onlangs of de onderhandelingen, die vorige maand nog mislukten, konden worden herstart.
De verschillen blijken echter te groot. Hoe gaan we nu eigenlijk verder? Ik moet zeggen, ik ben het overzicht inmiddels kwijt.
Er heeft in de nacht van dinsdag 13 op woensdag 14 juni een verschrikkelijke brand gewoed in de Grenfell woontoren van 27 etages in het westen van Londen. In de toren woonden 600 mensen. In elk geval zijn er nu 58 doden, 28 vermisten en tientallen gewonden. De uitgezonden TV-beelden zijn erger dan de hel. De woontoren brandde van boven tot beneden als een fakkel. Hier was iets grondig mis! Al snel blijkt dat bewoners al diverse malen geklaagd hadden over de brandveiligheid bij de eigenaar van het gebouw en de gemeente, maar dat met die klachten niets was gedaan. Dit muisje gaat nog een ontzettend staartje krijgen!
Nu blijkt dat de woontoren onlangs is gerenoveerd en de gevel is voorzien van polystyreen/multiplex platen. Deze platen mogen alleen worden gebruikt tot een hoogte van 10 meter. De Grenfell Tower is 60 meter hoog! Tja, naar mijn mening moet het gebruik van polystyreen (is dat net zoiets als tempex?) in de bouw totaal verboden worden.
Als kind stak ik tempex voor de aardigheid weleens in brand, nou, dat brandt als een ‘tierelier’. Overigens, velen zijn zich niet bewust van datgene wat er in een huishouden veelal rondzwerft. Wasbenzine, petroleum, spiritus, aceton, thinner, blikken verf en ook bijtende en giftige stoffen zoals amonia, chloor, enz. ’t Is gewoon vragen om problemen.
Op 19 juni reed een terrorist op de Champs-Élysées in Parijs bewust in op een politiebusje. De man was bewapend en er bevonden zich explosieven in zijn auto.
Hij kwam tijdens zijn actie om het leven. Verder waren er geen doden of gewonden te betreuren. De dader was een 31-jarige geradicaliseerde moslim en hij was bekend bij de veiligheidsdiensten. Later blijkt dat de dader meerdere pistolen en een aanvalsgeweer (jargon: assault rifle) met munitie in zijn auto had. Tja, je kunt maar met één pistool of één geweer tegelijkertijd schieten. Wat is dit voor een ontzettend slechte voorbereiding!
Het is dus een totaal mislukte aanslag. Trouwens, ‘NU’ noemt dit een groot arsenaal aan wapens. ‘NU’ heeft zeker nog nooit een blik in een wapenkamer geworpen.
Ok, dit was zo ongeveer de ellende van de afgelopen vier weken.
De overstap in Utrecht verloopt naar wens en in Den Bosch ontmoet ik Sjef. Dit weekend lopen we samen, de anderen zijn verhinderd.
Oh ja, in Den Bosch lag er nog een Metro van gisteren in de bak. Die heb ik bij me gestoken.
We pakken de bus naar halte Treurenburg, dat we om 11.01 uur bereiken. We gaan van start.
Trouwens, mijn complimenten voor Nico Gerrits, maar waarom is de schaal van de kaartjes in de gids 1:75.000? En dan ook nog toeristische kaarten en niet de stafkaart. Een grid ontbreekt. De lengte in kilometers is per etappe bekend, maar tijdens de voorbereiding/uitvoering moet je de kilometers schatten. De routebeschrijving is wel uitgebreid, maar die gebruik ik niet. Ik loop op mijn GPS, want Nico heeft gezorgd voor prima tracks. Oh ja, de route is niet gemarkeerd, maar dat is bij een privé-initiatief ook niet doenlijk. De beschrijvingen van de bezienswaardigheden is wel uitgebreid.
Hm, zo te zien is café-restaurant Treurenburg gesloten. Zijn ze failliet? Het ziet er zo ‘unheimisch’ uit.
Iets verder steken we de sluizen in de gekanaliseerde Dieze over. Kijk, iemand is aan het ‘verhuizen’.Daar is de Maas. Daar gaan we dus 415 kilometer langslopen. Nou, ieder zijn hobby!Restaurant ‘Het Veerhuis’. Dat komt me bekend voor.Inderdaad, hier ben ik met Orchideetje geweest tijdens het befietsen van de LF12a van Maassluis naar Nijmegen. Dat is in juli vorig jaar geweest.
Hier genieten we de KMA.De Dion-Boulton club heeft hier ook ‘bijgetankt’ en starten hier hun bolides uit 1904. Toentertijd was de – in het begin – in Parijs gevestigde autofabriek de grootste ter wereld. Aanvankelijk werden stoommachines gebruikt, maar al snel ging men over op – zelfgebouwde – benzinemotoren. Na WO-I kwam de autofabriek Dion-Boulton er niet meer bovenop. Maar, zien wij, de auto’s rijden nog steeds. Zoiets moderns als een startmotor zit er niet op, dat betekent aanslingeren.
En daar gaan ze ‘hakke-puffend’.Voor dit pand in Bokhoven staan de hortensia’s mooi in bloei.De Antonius Abtkerk in Bokhoven met de toren uit de 15e eeuw. Reclame wordt gemaakt voor de St. Cornelius bedevaart in september.Zo te zien zijn dit kindergraven. Tragisch!Tja, het is bewolkt, maar gelukkig droog. Wel hebben we de vlagerige wind tegen, die het fris maakt. Het is wel allemaal asfalt dat we verstouwen.De bedding van de Maas is door de eeuwen heen herhaaldelijk – soms door mensenhand – verlegd.Een containerschip. Toch valt het me op dat er maar weinig gevaren wordt.Als u nog eens een stukje pijp nodig hebt, ze hebben ze hier in alle soorten en maten. Sowieso een beetje roestig, maar een kniesoor die daar op let.Om halfdrie lopen we Heusden in.De notabelen hadden het niet slecht. In dit geval is de burgemeester prima gehuisvest.Ik heb een verrassing voor Sjef in petto. Vandaag wordt de 17e eeuwse Handelsmarkt in Heusden georganiseerd. Het is dus niet de 17e keer, maar de 17e eeuwse Handelsmarkt wordt nagespeeld.Het is nog niet erg druk, maar dat gaat nog komen.Kijk maar eens als wij Heusden uitlopen.Dit watertje heet het Koppelwiel. De naam geeft al aan dat hier toentertijd een dijkdoorbraak heeft plaatsgevonden. Sowieso zijn we al een eind op weg naar Waalwijk. Aan de zuidrand daarvan ligt onze beoogde camping.Wat zijn dit voor watervogels?Dit is ook een wiel, maar de naam is een zoekplaatje.Dit is een wiel tussen de Kampuswiel en de Visvijver. Die laatste zal ook wel een wiel zijn.Een grenspaal. Sinds wanneer en waarom is de grens tussen Brabant en Holland opgedoekt?Er gaat niets boven een strak fietspad. Dit is een voormalige spoorlijn, die liep van Lage Zwaluwe naar Den Bosch ten behoeve van de leerindustrie. De spoorlijn werd geopend tussen 1886 en 1890. Momenteel is nog een klein deel van de spoorlijn als zodanig in gebruik, het grootste deel is in de loop van de jaren opgedoekt.Hier steken we het afwateringskanaal Den Bosch – Drongelen over.Naar het centrum van Waalwijk is het nog twee kilometer, maar wij slaan zo direct linksaf richting camping.Als je geen afstand kunt/wil doen van je overbodige spullen hang je ze gewoon aan de zijmuur.Trouwens, het regent iets, maar we zijn er bijna. Iets voor halfzeven bereiken we camping van Loon’s Hoekske (https://www.vanloonshoekske.nl).Ik heb een tijd niet gelopen met een zware rugzak en we hebben er dik 26 kilometer opzitten. Ik ben blij dat we er zijn! Ik zet eerst de tent op en schenk mijzelf een bekertje wijn in. Mijn pilletjes, eigenlijk iets te laat. Meteen even naar Orchideetje bellen dat we staan. Zoals gebruikelijk bereid ik een (kerrie)soepje en een Knorr-maaltijd. ’t Is geen dure camping, we betalen €7,- en €1,- (toeristenbelasting) p/p. Wat wel ongelooflijk tegenvalt, als ik ga douchen is het warme water op. Ik kan me niet herinneren wanneer ik dat voor het laatst heb meegemaakt. In de tent pak ik de Metro, daar was ik nog niet aan toegekomen. Hm, het blijkt dat geschoolde obers na verloop van tijd kiezen voor een andere baan. Tja, dat zie ik ook in de plaatselijke horeca. Nuluren-contracten, (hard) werken als iedereen vrij is, ’s avonds laat en vaak ’s nachts. Tja, het verbaast me niets.
Drie badmeesters zijn schuldig bevonden aan de verdrinkingsdood tijdens de zwemles van het 9-jarige Syrische meisje Salam. Zij zijn veroordeeld tot 60 uur werkstraf.
Twee leerkrachten van de school zijn vrijgesproken. Tja, dan sta je met zijn vijven op te letten, maar hoeveel kinderen lagen er in het water? Twee leerkrachten, dus ik neem aan twee groepen. Dat zijn dus een stuk of vijftig kinderen! Discipline bij de (meeste) Nederlandse kinderen is een onbekend begrip. Het valt mij mee dat er niet meer kinderen per jaar verdrinken.
De directie van een serviceflat in Groningen verplicht haar bewoners hun maaltijden af te nemen van de vaste leverancier. Tja, het eten van de vaste cateraar vindt een aantal mensen niet lekker. Dat kan ik mij voorstellen. Het ‘eten’ dat ik in een ziekenhuis krijg voorgeschoteld – op stalen servies – ziet er niet uit en smaakt ook nergens naar.
Mogelijk komt de zaak voor de rechter.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn 22 juni op bezoek geweest bij de paus. Als ik het goed heb is Máxima Rooms-katholiek.
In Mexico zijn in de maand juli 2186 moorden gepleegd. De meeste moorden zijn drugsgerelateerd. Als we die drugs nu eens gewoon vrijgeven? Iedereen doet maar! Uiteraard zijn eventuele consequenties wel voor rekening van betrokkene.
Ok, verder is het entertainment. Waar las ik nu dat de papieren Metro vanaf heden nog maar op 50 stations wordt aangeboden? Wat is dit nu weer voor iets. Ok, je kunt hem downloaden. Tja, dat komt er toch niet van.
Ik lees nog wat in mijn boek van Belcampo en tegen negenen rits ik de slaapzak dicht.