Amerika (juni 2015)

Zaterdag 6 juni 2015
Amsterdam hotel Mercure Schiphol
We vliegen pas op zondag om 14.00 uur, maar gezien de veelvuldig voorkomende problemen met onze Nationale Spoorwegen durven we het niet aan om zondag de trein te nemen. Het is ons al een aantal malen uitstekend bevallen om te overnachten in hotel Mercure op Schiphol. Dat doen we deze keer opnieuw.
Ai, er komt nog een mail van Peter (onze reisleider Peter van Wingerden van (http://www.arizonaplus.nl) binnen. (Update 31 januari 2019: in 2019 organiseert Peter nog twee reizen, dat zijn de laatsten.) We kunnen onze boardingpassen uitprinten. Ik meende dat wij onze boardingpassen op Schiphol zouden krijgen, dit in verband met de ESTA bepalingen.
Ik moet eerst dat ESTA (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?execution=e1s1) toelichten, mogelijk is dit niet bij iedereen bekend, want dit fenomeen bestaat pas sinds 12 januari 2009. Sinds die datum moet een ieder die naar de Verenigde Staten wil reizen vóóraf (electronisch) toestemming vragen om het land binnen te mogen. Het is dus een veiligheidsscreening, niet zo vreemd gezien de (burger)oorlogen die wereldwijd woeden. De ESTA aanvraag is niet gratis, maar kost $14,- (per persoon), te betalen uitsluitend met creditkaart. De aanvraag is wel twee jaar geldig. Aangezien wij in september 2013 een aanvraag hebben ingediend hoeven wij onze ESTA aanvraag alleen te updaten. Dat is gratis, maar het kost mij wel de nodige hoofdbrekens. Advies: regel dit tijdig!
Oh ja, ik was bezig met de boardingpassen. Daarvoor moet ik naar de site van Icelandair (en ik had me nog zo voorgenomen nooit meer met Icelandair te vliegen (!), maar dat is een ander verhaal. Twee boardingpassen voor mij en twee voor Orchideetje. Als het spannend wordt kun je er vergif op innemen dat de printer dwars gaat liggen. Inderdaad, het is raak! Uitzetten en weer aanzetten helpt niet. Een herstart van de computer werkt ook niet. Dan de stekker uit de printer en een nieuwe herstart van de computer. Dat helpt gelukkig, maar meteen krijg ik de melding dat de inkt opraakt. Meteen maar nieuwe inkt bestellen.
De laatste spulletjes gaan in de koffer/handbagage en na de lunch bestellen we een taxi om ons naar het station te brengen.
Het weer is trouwens prima, zonnig en 20 graden in de plus. In Denver is de temperatuur ook goed, maar het regent! We zullen wel zien.2. Weerbericht De trein is een minuutje te laat, maar wij hebben de tijd. Op naar Schiphol!
Tja, dat wisten we, maar er zijn (zoals zo vaak) werkzaamheden en vanaf station Sloterdijk moeten we met de bus. Het is een kwartiertje ‘bussen’, dat is te overzien.3. Sloterdijk Op Schiphol is het – zoals meestal – behoorlijk druk.4. Schiphol Hm, dat eettentje van de vorige reis (Cafe Plaza) zie ik zo gauw niet. Bestaat dat nog wel? Nou ja, met de Juggle Juice Bar zal het wel goedzitten.5. Juice bar Ik bestel een tosti ham/kaas à €4,25 en een koffie à €3,-.6. Tosti OK, op naar hotel Mercure. Daartoe moeten we in Lounge 3 tussen de balies 22 en 23 doorlopen. Dat gaat goed, mét onze koffers, uiteraard na controle van onze boardingpassen en de reservering van hotel Mercure. Tja, sinds 2 juni is de veiligheidscontrole op Schiphol veranderd en je moet nu je ruimbagage opbergen in een kluis (lazen wij in een mail van Mercure). Inderdaad, de veiligheidscontrole vindt nu plaats vóór hotel Mercure. Nou, het personeel van de veiligheidscontrole geeft aan dat we de koffers gewoon op de band kunnen leggen. Helaas, ze zien in mijn koffer een metalen voorwerp. Dat klopt, het is een ‘tool’ een stukje gereedschap waarin ook een mes(je) is verwerkt. Oei, zo’n mesje is niet toegestaan in het achterliggende ‘veilige’ gebied. De tool weggooien is een optie of de koffer in een kluis plaatsen. Nou, dat laatste moet dan maar. Eerst ga ik op zoek naar een bagagekluis (die vind ik in de aankomsthal) en met enige moeite pers ik mijn koffer erin. Betalen kan met een creditcard (die heeft Orchideetje in haar tas), maar gelukkig ook met een bankpas. Deze grap kost mij €7,-. Ik laat de bon printen, daar staat het nummer op waarmee ik morgen de bagagekluis kan openen.
OK, uiteraard moet ik weer uitgebreid door de veiligheidscontrole. Ik had natuurlijk een bom of wapen van een handlanger kunnen overnemen.
Hotel Mercure zit vlak achter de veiligheidscontrole, dus daar zijn we zo.
Om precies 21.00 uur staan we voor de receptie. Daar betalen we contant (€125,75) en krijgen kamer 13. Prima!
Toegegeven, ramen zijn er niet, maar we zijn hier om te overnachten.7. KamerEerst bereiden we thee op de kamer (koffie/thee en alle benodigdheden zijn aanwezig) en we kijken nog even TV. Wifi (gewoon de Schiphol Wifi) draait veel sneller dan vorig jaar. Er is duidelijk geïnvesteerd in apparatuur. In lezen heb ik geen zin. Ik ga douchen en slapen.