Nederlands Kustpad Zuid- Noordholland (juli 2015)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Nederlands Kustpad Haarlem – Groet
Vrijdag 10 juli t/m zondag 12 juli 20151. Kustpad Haarlem-Den Oever

Vrijdag 10 juli 2015
Haarlem – Velsen-Zuid
Het weer ziet er dit weekend een stuk beter uit dan vorige week. Geen 38 graden, maar slechts 23 – 28 graden in de plus. Tjonge, wat is het druk op het station, gaat iedereen vandaag naar het strand? Op naar Haarlem waar ik het Nederlands Kustpad deel 2 oppak naar Groet. Overigens, het traject van Hoek van Holland naar Haarlem heb ik al gelopen. Na Groet rest dus nog het traject naar Den Oever. Het traject naar Den Helder is feitelijk een aanlooproute naar Texel, dat traject laat ik achterwege.
Ik loop alleen, alle anderen hebben het Kustpad al gelopen. Ik draag drie kledinglaagjes, maar straks gaat mijn softshell in de rugzak. Wie weet gaat straks ook nog mijn wandelshirt uit en loop ik in T-shirt. Toch wel een heel verschil met lopen in de winter.
Heeft de Metro nog nieuws? Afgelopen zondag heeft een ruime meerderheid van de Griekse bevolking in een referendum TEGEN de EU gestemd. Tja, wat moet de Griekse regering nu met zo’n uitslag? Hadden ze op een duidelijk ‘JA’ gehoopt? Ik wacht de ontwikkelingen af.
Het Openbaar Ministerie heeft tegen zes mannen die sex hadden met de toen 16-jarige Kimberley straffen van vier tot twaalf maanden geëist. Krijgen die mannen nu hun geld terug (van Kimberley)? Dat lijkt me toch eerlijk. De Staat/belastingbetaler draait er nu voor op, een gevangeniscel is niet gratis. En Kimberley, krijgt zij nog wat geld van de Staat? Oeps, nog 23 klanten komen te zijner tijd voor het hekje. En die Loverboy, krijgt hij nog zweepslagen of zoiets?
Maar liefst 500.000 Nederlanders kunnen erop rekenen dat zij deze maand gebeten worden door een teek. En de buitenlandse toeristen dan? Tellen zij niet mee of zijn ze immuun? Ongeveer 2% van de mensen met een tekenbeet krijgen de ziekte van Lyme. Klopt dit laatste met mijn eigen bijeen gesprokkelde informatie? Ik moet dit even checken op mijn eigen site (https://www.hanshike.nl/?p=37419). Oh, ik laat me daar niet over uit.
Ik vermeld alleen het aantal ziektegevallen in de jaren 2001 – 2005 – 2009. Recentere gegevens zijn er niet.
De Vlaamse overheid wil toiletten die geslachtsneutraal zijn. Nu gebeurt het dat andere toiletbezoekers een transgender erop aanspreken dat hij/zij zich in het verkeerde toilet bevindt. Dan krijg je dus drie soorten toiletten of eigenlijk vier als je het invalidentoilet meetelt. Het moet ook niet gekker worden. Persoonlijk zou ik me behoorlijk opgelaten voelen als ik gebruik zou maken van een transgender toilet. Daar heb je er weer één, zie ik ze al denken. Haal dan al die mannetjes/vrouwtjes aanduidingen maar weg in de huidige toiletten. Op veel kleinere campings is er sowieso geen apart heren/dames sanitair. Ik heb daar geen moeite mee. Trouwens, in een ziekenhuis zijn tegenwoordig ook geen aparte mannen- en vrouwenzalen meer.
Verder veel entertainment met onder andere de Tour de France.
In Amsterdam moet ik overstappen. Hier is het werkelijk gigadruk. Of is er ‘iets’ in Amsterdam te doen? Op de trap naar spoor 2A zit een duidelijk verwarde man. Ik kan er ruim omheen lopen. Ik hoef verder geen actie te ondernemen, want de man is verwikkeld in een gesprek met twee vrouwelijke agenten. Je zult zo’n baan hebben!
In Haarlem stap ik de trein uit en start mijn GPS op. Dat had ik natuurlijk gisteravond thuis al moeten doen, nu denkt mijn GPS dat hij in de Verenigde Staten is. Hij moet dus langdurig naar satellieten zoeken, want ze staan niet op de plaats waar mijn GPS denkt dat ze zouden moeten staan.
Ook het station Haarlem moet met zijn tijd mee, het is op de schop.2. Station Tegenover het station staat dit fraaie pand. Staat het leeg?3. Pand De route loopt langs de Binnen Spaarne. Het watertje ligt er fraai bij.4. Binnen Spaarne 5. Binnen SpaarneBijna ongemerkt loop ik Haarlem uit en Overveen in. Ik sta aan het begin van een winkelstraat(je). Op een bankje gezeten nuttig ik een van huis meegenomen boterham en drink er fris bij uit eigen voorraad. Het is zonnig en warm, maar door de frisse wind is het goed te doen. Wel is iedereen ‘blotig’ gekleed.
Langs de spoorlijn Haarlem – Zandvoort loop ik verder. Daarbij kom ik langs de Joodse Begraafplaats Overveen. De begraafplaats is niet meer in gebruik, maar wordt wel in stand gehouden.6. Joodse Begraafplaats7. Joodse Begraafplaats8. Joodse Begraafplaats Om kwart over twaalf bereik ik ingang Koevlak van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Moet ik hier geen toegang betalen? Toentertijd, maar dat is al vele jaren geleden, wel.
Ik loop door, mogelijk dat ik straks een betaalautomaat zie.9. Ingang Iets verder is het Bezoekerscentrum. Zo te zien kun je hier ook iets nuttigen, maar dat sla ik deze keer over. De zonnepanelen waren zeker in de aanbieding. Eigenlijk vind ik het geen gezicht.10. Bezoekerscentrum Merendeels loop ik op zanderige schelpenpaden. Toch wel pittig lopen en veel schaduw is er niet. Gelukkig staat er wel een fris zeewindje.11. Schelpenpad12. Schelpenpad Vanaf een hoog duin kijk ik uit op Zandvoort.13. Zandvoort Nauwelijks zichtbaar, maar recht vooruit ligt het Vogelmeer.14. Vogelmeer De route loopt vlak langs het Vogelmeer. Dat is echt genieten, want als ik goed tuur, zie ik inderdaad een handvol watersijsjes.15. Vogelmeer Vanaf het uitzichtpunt Hazenberg heb ik zicht op de Hoogovens en IJmuiden. Tjonge, dat ligt hier vele kilometers vandaan.16. IJmuiden Vanaf hetzelfde uitzichtpunt heb ik zicht op Parnassia (nauwelijks zichtbaar), de bekende uitspanning aan het strand.17. Parnassia Vlakbij Parnassia wordt een interview afgenomen. Ken ik die dame ergens van?18. Interview ’t Is natuurlijk voor de badgasten zodat ze weten dat hier het Nederlands Kustpad loopt.19. Sticker Om half twee stap ik Parnassia in. Toentertijd was het een strandtent waar je wat kon nuttigen, nu is het een prima geoutilleerd restaurant. Ik bestel koffie en ga binnen zitten.
De koffie doet €2,-, de Duitsers zullen er wel van schrikken (van de prijs en de hoeveelheid). Na een halfuurtje stap ik op en maak nog een foto van de strandzijde van Parnassia.20.Parnassia Op naar het strand, ik ga een kilometer of twee langs de zee lopen. Mwah, heel erg druk is het niet, maar dit is natuurlijk niet Zandvoort of Scheveningen.21. Strand Zo’n catamaran hoort natuurlijk de golven te trotseren.22. Catamaran Volgens de wandelgids is de strandafgang Duin en Kruidberg moeilijk waarneembaar.
Met GPS is het natuurlijk een eitje en verder ben ik hier redelijk bekend. Ik maak even een foto achterwaarts.23. Strandafgang Duin en Kruidberg De route draait landinwaarts en ik ga het Landgoed Duin en Kruidberg doorkruizen. 24. Duin en KruidbergToentertijd waren de zogeheten Kennemerduinen, Duin en Kruidberg en het noord daarvan gelegen landgoed de Heerenduinen gescheiden werelden. Voorzover ik weet valt nu alles onder de noemer ‘Zuid-Kennemerland’. Zo langzamerhand gaat het pure duingebied over in bebost (schaduwrijk) gebied. Ik kom werkelijk geen kip tegen.
Zo zie je maar weer hoe mooi de natuur samen kan gaan met industrie.25. Hoogovens En het landgoed de Heerenduinen gaat ook prima samen met hoogbouw.26. Heerenduinen Nog steeds geen kip gezien, maar wel een aantal Schotse Hooglanders. Ze hebben hun buikje vol en het is ook eigenlijk te warm om het bos te verlaten. Deze beestjes hebben feitelijk een prachtleven!27. Hooglander28. Hooglander Het schiet lekker op naar Driehuis en het is prima lopen door het bos.29. Bos Kijk, hier liep toentertijd (reizigerstreinen tot 1983 en goederentreinen tot 1994) de spoorlijn Santpoort-Noord – IJmuiden.30. Spoorlijn Iets verder loop ik langs het crematorium Westerveld. Cremeren kan hier al vanaf 1912 en daarmee was crematorium Westerveld de eerste in Nederland. Hm, ik zie even geen restaurant of wat ook. Ik ben wel toe aan een versnapering. In Driehuis weet ik wel een restaurant, maar ik vrees dat ik daar niet langs kom. Ik kan natuurlijk de route aanpassen en na restaurantbezoek rechtstreeks naar de camping lopen, maar dan mis ik Beeckestijn (https://nl.wikipedia.org/wiki/Beeckestijn). Trouwens, daar is toch ook een restaurant?
OK, ik besluit gewoon de route te volgen en inderdaad mis ik daardoor het restaurant in het centrum van Driehuis. Dit is de fontein op de buitenplaats Beeckestijn.31. Fontein Helaas staat er geen bordje bij, dus ik weet niet zo gauw wie deze schone dame/godin is.32. Standbeeld De geschiedenis van Beeckestijn gaat terug tot de 15e eeuw en in de loop van de eeuwen hebben vele illustere landgenoten hier gewoond. Vele jaren was hier een museum gevestigd, maar inmiddels is de Vereniging van Natuurmonumenten de eigenaar. Helaas, de zon staat verkeerd, dus het ‘toont’ niet echt.33. Beeckestijn Ai, een huwelijk (rijmt op ‘gruwelijk’). Dan zal het restaurant wel gesloten zijn. En dat klopt, er is een receptie gaande.34. Huwelijk Dan loop ik maar naar de camping, mogelijk dat ik daar een biertje kan krijgen.
Tja, campings staan niet meer vermeld in de nieuwe wandelgidsen, maar ik had de locatie van hun site overgenomen. Helaas stond daar geen coördinaat bij, dat snap je toch niet in deze tijd! Helaas, ik heb iets verkeerd gedaan en vraag het even aan een mevrouw op de fiets. (Die vrouwelijke tiener op de fiets die ik even daarvoor zag, sprak ik uiteraard niet aan, dat kan niet meer in de huidige tijd.) Gelukkig, mevrouw is bekend en legt mij uit waar ik de camping kan vinden.
Even na vijven loop ik camping Schoonenberg op (http://www.campingschoonenberg.nl). 35. CampingIk meld mij in het tuinhuisje en moet even wachten. Dat doe ik onder het genot van een (koude) cola. Het is nu nog 24 graden in de plus en ik heb er 23,55 (GPS) kilometer opzitten. Dat klopt wel zo ongeveer. OK, ik reken €12,50 af en nog eens €1,25 voor de cola. Het GPS coördinaat geef ik maar: RD 104210/496399.
Om halfzes staat mijn tent, helaas heb ik een plekje in de schaduw, maar wel vlakbij het sanitair. Rustig is het hier sowieso.
Ik bel even naar Orchideetje, ook thuis gaat alles goed. Ik bereid een Knorr kaas-spek maaltijd, voorafgegaan door een kerriesoepje en begeleid met een rode wijn. Douchen en tegen achten lig ik erin.