Turijn (okt 2019)

Donderdag 24 oktober 2019
Turijn – Schiphol
We staan om 06.20 uur op en pakken de rest in. Om 07.00 uur zitten we aan het ontbijt. Nu zijn we de eersten! Om 07.45 uur checken we uit, alle rekeningen hadden we al bij het inchecken voldaan en de drankjes op de kamer hebben we niet aangesproken.
We lopen naar Porta Nuova, het is droog en het is maar een kwartiertje. Daar zijn we om 08.05 uur. De bustickets hebben we al (de kiosk is wel open), en de bus rijdt elk kwartier. Even later komt de bus voorrijden en 08.15 uur vertrekken we. Na tien minuten bereiken we Porta Susa en dan rijden we door naar het vliegveld. ’t Is druk, ’t is donker en het regent iets. Na vijftig minuten bereiken we om 09.10 uur het vliegveld. We staan op het informatiebord, we vliegen om 11.45 uur.Bij de incheckbalie staat geen rij, dus al snel zijn we onze koffers ‘kwijt’.Ook bij de security staat geen rij. Onze iPads moeten wel uit de rugzak (het verbaast mij altijd dat de regels op alle Europese vliegvelden verschillend zijn), maar de bergwandelschoenen hoeven weer niet uit. Bij mij gaat het fouilleren vlot, het is meer het idee. Om 09.30 uur lopen we naar de Lounge. Winkeltjes zijn er genoeg.Ai, Orchideetje vraagt zich ineens af waar ze haar OV-chipkaart heeft gelaten. Die heeft zij in Amsterdam wél nodig. Nou, het ding is nergens te vinden. In de koffer wellicht?
Hm, het vliegtuig is 15 minuten vertraagd. Nou, als dat alles is. Om 11.50 uur kunnen we boarden en om 12.05 uur zit ik op stoel 11A bij de nooduitgang. Het is trouwens weer een Embraer E190. Het is zwaar bewolkt en het regent. Dat wordt dus niets met de foto’s. Om 12.19 uur gaan we taxiën en precies 12.32 uur take-off. De gezagvoerder meldt dat de vliegtijd 1 uur en twintig minuten zal zijn. Dat is dus beduidend minder dan de tijd volgens de boarding pass, namelijk 1 uur en vijfenvijftig minuten. De wind staat zeker de goede kant op.
Volgens mijn GPS zitten we hier nog boven de startbaan.Het is 13.34 uur en dit is Den Haag. Het schiet al lekker op.Daar ligt Castricum aan Zee en we draaien landinwaarts.Ik denk het riviertje de Zaan.Assendelft neem ik aan.Het Noordzeekanaal.De Afrikahaven.De Ringvaart.Precies 13.47.21 uur touch-down op de Zwanenburgbaan.De verkeerstoren van Schiphol. Ik moet altijd weer iets wegslikken.Om 13.55 uur staan we aan gate B30. We hebben er dus 1 uur en 15 minuten over gedaan. De geplande aankomsttijd van 13.40 uur hebben we dus net niet gehaald.
We spoeden ons naar de bagageband en de koffers komen direct. Orchideetje vindt haar OV-chipkaart in de binnenzak van haar jack. Gelukkig maar, want ik weet werkelijk niet hoe te handelen als dat ding zoek is.
De trein van 14.36 uur halen we ruimschoots en mooi op tijd zijn we thuis. Iedereen die heeft meegewerkt aan het slagen van deze prachtige reis: bedankt!Update: Ai, we hebben geluk gehad.
Ten minste dertien vluchten tussen Nederland en Italië zijn op vrijdag 25 oktober afgelast door de staking van het grond-, cabine- en cockpitpersoneel van Alitalia.
De Italiaanse maatschappij cancelde 240 vluchten, waaronder 4 van en naar Schiphol. Drie KLM-vluchten en nog eens zes vliegbewegingen van Ryanair vanuit en naar Eindhoven zijn geannuleerd. Het gaat om vluchten met Rome, Milaan, Valencia, Catania, Napels, Pisa en Parigi als vertrekpunt of bestemming.
Ook Britse passagiers zijn flink getroffen door de staking. Ten minste 32 Easyjet-vliegtuigen die hen tussen Italië en het Verenigd Koninkrijk zouden vervoeren, bleven aan de grond.
Niet alleen het hele openbaarvervoersysteem in de grote steden ligt plat; in Rome staken ook de werknemers van de vuilophaaldienst en zijn kleuterscholen dicht.

Vertaling: Vakantie is net als de liefde – je wacht er met smart op, je beleeft het met ongemak en denkt eraan terug met zoete herinneringen.