Madeira (mei 2014)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Madeira van woensdag 30 april t/m donderdag 8 mei 2014 Woensdag 30 april 2014
1. Madeira

Amsterdam Schiphol
Even vooraf:
Na fantastische wandelreizen te hebben gemaakt met Djoser (http://www.djoser.nl) te weten: Cinque Terre, Amalfi en Kroatië hebben we enkele maanden geleden opnieuw een wandelvakantie geboekt. Dit keer: Madeira (http://www.djoser.nl/wandelreizen/madeira/8_dagen_madeira/).
Wij betaalden voor deze reis voor ons beiden €2.267,50 (daar is de vroegboekkorting van 2 x €75,- al vanaf). In eerste instantie zouden wij met TAP (Portugese maatschappij) vliegen, maar dit werd veranderd in Transavia. Dit omdat Transavia rechtstreeks vliegt en TAP via Lissabon. OK, maar ik had me voorgenomen om niet meer met Transavia te vliegen, gezien de vele problemen die ik met die maatschappij heb gehad. Nou ja, dit is dan de allerlaatste keer.
Drie weken voor vertrek ontving ik een mail van Djoser dat wij bij Transavia een stoel konden reserveren, eventueel zelfs een stoel met meer beenruimte. Dit laatste uiteraard met bijbetaling. Dat spreekt mij aan en ik log in bij Transavia met achternaam en geboortedatum. Ik krijg mijn vlucht heen en terug naar Funchal te zien en bovendien een vlucht naar Marrakech. Is dat soms reclame? In elk geval reserveer ik zowel voor heen als terug stoel 15F (dat kost 2x €15,-) en krijg ter bevestiging een mail van Transavia. Daar staat in dat ik stoelen heb gereserveerd voor de vlucht naar Marrakech!! De helpdesk van Transavia is nog open en ik telefoneer. Na geruime wachttijd word ik te woord gestaan en hoor dat dit (technisch) niet kan. Na controle blijkt dat ik inderdaad stoelen heb gereserveerd naar Marrakech en de helpdesk gaat dit rechttrekken. Na een kwartiertje word ik teruggebeld en het is geregeld. Ik sta geboekt voor Marrakech!! Daar moest ik nu net niet naartoe!! Het is even stil (aan de overkant) en ik word weer teruggebeld. Dat gebeurt ook en nu hoor ik dat ons reisbureau een fout heeft gemaakt. Daar moet ik maar contact mee opnemen. Ik vrees het ergste, ik heb het idee dat het vliegtuig vol zit!
Meteen schrijf ik een uitgebreide mail naar Djoser. De volgende morgen check ik mijn mail (om 09.00 uur), maar er is nog geen antwoord. Om 11.30 uur check ik mijn mail weer en nu is er bericht van Djoser. Het blijkt dat er nog iemand in Nederland rondloopt met dezelfde achternaam en geboortedatum!! Dat is Transavia (en Djoser) nog niet eerder overkomen. In elk geval is alles geregeld, ik vlieg (met Orchideetje) naar Funchal en ook stoel 15F is doorgeboekt. Ik heb dus een ‘tweelingbroer’. Wil deze man contact met mij opnemen?
Twee dingen (zou Joop den Uyl zeggen), dit is echt de laatste keer dat ik met Transavia vlieg en verder is de combinatie achternaam en geboortedatum niet veilig. Mocht u een operatie ondergaan, medicijnen afhalen of wat dan ook, houd dit in gedachten.
OK, weer verder:
Vanmorgen heb ik nog wat geklust en daarna mijn mail gecheckt. Hm, om half twee valt de internetradio stil. ‘No Connection’ meldt het scherm. Laat maar, we gaan eerst lunchen. Opruimen en een taxi bellen. Dat lukt niet, de telefoon is dood. Mobiel lukt het wel, dat is tenminste iets. Op de (transistor)radio horen we dat de ‘prik’ rond Amsterdam eruit ligt. Zou het internet-datacenter in Amsterdam er ook uit liggen? Die lui zullen toch wel een aggregaat hebben? Hoor ik goed dat de treinen rond Duivendrecht niet rijden? Nou, we gaan op reis (met Djoser) en het avontuur begint meteen al.
De taxi is er, we zien wel of we Schiphol kunnen bereiken. Gelukkig hebben we tijd genoeg, we overnachten in hotel Mercure (http://www.accorhotels.com/nl/hotel-1730-mercure-hotel-schiphol-terminal/index.shtml) op Schiphol en checken pas morgenochtend om 04.30 uur in. De boardingpassen had ik vanmorgen al uitgeprint. Zonder boardingpas (en geldig paspoort) kun je niet naar Mercure, dat zit namelijk achter de douane in vertrekhal 3.
De trein is mooi op tijd, hij rijdt tenminste. Het is zonnig, beter dan gisteren, toen regende het gedurig. Onderweg horen we dat de ‘prik’ er weer opzit in Amsterdam en dat het treinverkeer naar Schiphol weer wordt opgestart.
Trouwens, het NS-schoonmaakpersoneel staakt. Dat is te zien, overal ligt zwerfvuil. Het stinkt ook, de vloer is lang niet gedweild. De NS adviseert om je lege koffiebeker enz. elders weg te gooien. Dat is een goede tip. Waarom doen we dat niet vanaf heden standaard? Waarom moeten overal prullenbakken staan om je rommel in weg te gooien? Als iedereen voortaan een plastic zakje meeneemt om zijn eigen rommel in mee te nemen, scheelt dat een boel (opruim)geld. De treinkaartjes kunnen dan meteen in prijs omlaag.
Uiteraard liggen er een boel Metro’s in de trein. Nou, ’t is een dunnetje deze keer. De voorpagina opent met een artikel over ons Koningspaar. Alex en Max zijn nu een jaar aan de ‘macht’. Alom is men tevreden tot zeer tevreden over het optreden van het Koninklijk paar. Verder een artikel over de fans van voetbalclubs. Een oud-politietopman vindt dat het begrip ‘gangs’ meer van toepassing is. Er zit een groot lek in Internet Explorer. De politie ontraadt het gebruik daarvan. Zelf gebruik ik IE nooit. En dan te bedenken dat hele volksstammen nog met XP werken. Dat is helemaal bloedlink. Doe mij maar een Apple. Er is een Nederlandse VN-medewerkster vermoord in Cambodja. Haar dochtertje is ernstig verwond. Tjonge, waar ben je nog veilig? Veel huurders komen in de problemen omdat woningcorporaties dit jaar de huren extra verhogen. Tja, de regering heeft een greep in de kas gedaan en dat wordt verhaalt op de huurder. In feite is het gewoon een ordinaire belastingverhoging, die als zodanig niet telt. Ach, veel nieuws is er eigenlijk niet. Het is tenslotte meivakantie en we hebben wel wat anders aan ons hoofd.
Om 18.40 uur stomen we Schiphol binnen. Zullen we iets eten? We hadden laat geluncht en hebben niet veel trek. Voor de Burger King staan lange rijen. Het wordt de Starbucks, met voor mij een dubbele espresso en een donut. 2. StarbucksEven na zevenen lopen we naar vertrekhal 3, sinds een aantal jaren ‘Lounge 3’ geheten. Tja, bij ‘loungen’ denk ik aan iets anders.
Tussen balie 22 en 23 laten we onze boardingpassen zien. Het klopt, dit is inderdaad de route naar Mercure. Even verder melden we ons bij het loket van de Koninklijke Marechaussee (Gods Eigen Wapen). De vrouwelijke wachtmeester wil niet alleen onze boardingpassen en onze paspoorten zien, maar ook de reservering van Mercure. Gelukkig had ik die uitgeprint. Je kunt tegenwoordig niet voorzichtig genoeg zijn. Met onze bagage mogen we doorlopen en de trap nemen naar boven. Sowieso hangen er borden, die waren mij in het verleden nooit opgevallen.3. Lounge 3 We melden ons bij de receptie en worden vriendelijk en deskundig te woord gestaan (in eerste instantie in de Engelse taal). Onze kamer is beschikbaar, we kunnen telefonisch gewekt worden en een ontbijt bestellen. Dat laatste laten we achterwege, we ontbijten wel aan de gate. We krijgen de WiFi inlogcode en de elektronische sleutel van de kamer. Tjonge, het ziet er hier allemaal nagelnieuw uit en we horen dat Mercure onlangs gerenoveerd is. Nou, Mercure houden we erin! De kamer en de natte ruimte ziet er prima uit.4. Mercure5. Mercure Er staat een setje om zelf koffie/thee te bereiden. Een TV uiteraard en WiFi draait als een speer. Ik lees op ‘NU’ dat er inderdaad een stroomstoring is geweest. Mijn mails kan ik lezen en meteen beantwoorden. Tjonge, zo’n iPad is echt een uitvinding. Verder staan er ‘tig’ boeken op. Tijdens de paasdagen was ik begonnen in Inferno van Dan Brown. Het boek boeit me matig, ik houd niet zo van puzzle-achtige boeken. Om acht uur gaan we te bed, morgen is het vroeg dag.