Madeira (mei 2014)

Zondag 4 mei 2014
Porto Moniz – Ribeira Brava (Cristo Rei via Rabaçal naar Florenças)
Om kwart over zeven staan we op en pakken in. Om acht uur zitten we aan het ontbijt. Nou, ’t is hier wat soberder dan in ons vorig hotel, maar we zijn dan ook de enige groep.148. Ontbijt149. Ontbijt We checken uit en wachten op de taxibusjes, die weer iets verlaat zijn. Ik ben al blij dat we niet met het openbaar vervoer hoeven.
We zitten hier vlakbij de zee. Het is nog bewolkt, maar straks komt de zon door.150. Zee We doen boodschappen bij een mini supermarkt. Lekker overzichtelijk en ze hebben alles.151. Minimarkt Opnieuw rijden we over de kustweg en pakken een ‘miradouro’ mee. Uitzicht op zee dus.152. Miradouro Het is behoorlijk nevelig, maar dat heb je al gauw boven zee.153. Uitzicht We draaien het binnenland in en klimmen hoger en hoger. Mijn hoogtemeter geeft 1150 meter aan, maar het gaat verder omhoog naar 1250 en nog verder naar 1440 meter. Op een uitzichtpunt mogen we het taxibusje uit en maak ik deze foto.154. Hoogvlakte Om 10.20 uur gaan we van start. We zitten hier op 1413 meter hoogte. Deze keer staat er geen informatiebord met kaart. In elk geval zijn we in Cristo Rei (heb ik het Christus beeld gemist of stond er een kapel?), negen kilometer noord van het dorpje Canhas. We gaan vandaag weer een levada wandeling maken via Rabaçal naar Florenças. Het is zo’n 13 kilometer, dus iets verder dan gisteren. Ook moeten we wat meer hoogtemeters maken.
OK, duidelijk is dat we veel hoger zitten dan gisteren, bomen staan er hier niet. Het is gewoon te bizar voor woorden.155. Levada Soms loopt de levada vlak langs de afgrond. Is dat gevaarlijk? Nee, dat lijkt me niet.156. Afgrond Welk dorp is dit? Het kan Madalena do Mar zijn of mogelijk Ponta do Sol.157. Dorp Koeien zijn er ook, toevallig is dit een stier.158. Koe Eigenlijk is de hele kuststreek volgebouwd, de dorpjes rijgen zich aaneen.159. Dorpjes Ook hier doen ze dus aan zonne-energie. Ik geloof er niet in. Als er geen subsidie zou zitten op de panelen zou het onbetaalbaar zijn. En dan nog, als de investering eruit is – na zo’n 10 jaar – zijn de zonnepanelen verouderd (versleten) en moeten ze vervangen worden.160. Zonnepanelen Zou je door deze kloof compleet met riviertje helemaal naar zee kunnen lopen?161. Kloof Het is iets warmer dan gisteren. De jacks zitten in de rugzak, je weet het maar nooit. Fout lopen kan hier niet, dus iedereen loopt zijn eigen tempo. Regelmatig even stilstaan teneinde om je heen te kijken. Foto’s maken en dan tot de ontdekking komen dat het uitzicht één stap verder nog een fractie mooier is. Prachtig is het hier en toch is het hier weer ‘anders’ dan de vorige wandeldagen.162. Levada Ook de koeien hebben het hier reusachtig naar hun zin. Vergelijk dat eens met het lot van een Nederlandse koe in zo’n mega-ligboxen-koeienstal!163. Koe Grotten zijn er ook. Ik lees dat ze worden gebruikt door herders om te overnachten. Nou, deze grotten worden gebruikt als openbaar toilet. Helaas, dat ziet er niet uit.164. Grotten Ook hier staan overal bloemen. Zijn dit boterbloemen?165. Bloemen Uitzicht op zee en dorpjes.166. Uitzicht Tegen kwart voor twaalf bereiken we een kapelletje. Hier pauzeren we een kwartiertje.167. Kapel Van hier lopen we een stuk over een asfaltweg en dalen naar 1100 meter.
In de verte ligt nog een asfaltweg en hogerop ligt nog een weg.168. Asfalt Toch wel idyllisch zo’n riviertje. Er staat een bordje bij, zo zal het wel heten.169. Rivier170. Bordje Om halfeen bereiken we een (verlaten?) boswachtershuis. Er staan gedateerde picknicktafels en hier genieten we de lunch. We hebben brood, chocomelk en mandarijnen bij ons. Heel wat lichter bepakt lopen we na een half uurtje weer verder.171. Boswachtershuis Het pad slingert door hoog struikgewas. Hier loopt geen levada.172. Struiken Hier kan gekozen worden voor de route naar Risco/25 bronnen of Calheta. De afstand naar Calheta te weten 2,3 kilometer kan niet kloppen. Het getal zal wel slaan op de afstand naar de driesprong E.R 211 met de 110. Voorlopig houden wij Calheta aan.173. Handwijzer Sowieso is het pad hier netjes geplaveid.174. Plaveisel175. Plaveisel Dat duurt maar even uiteraard, maar hier ziet het pad er ook goed uit.176. Pad Kijk, hier is de levada weer, wel maakt deze een sprong neerwaarts.177. Levada Is dit een bermmonument? Ik ontcijfer het jaartal 1989. Tja, toen viel de ‘muur’, maar daar zal het wel niet op slaan.178. Monument Ai, een tunnel. Dit is een hele hoge, speciaal gebouwd voor ruiters. Hinderlijk is de waterleiding. Dit is de eerste tunnel die op Madeira gegraven werd, halverwege de 19e eeuw. Het is een lange, we zijn 20 minuten onderweg. Aan het eind pauzeren we even en eten onze druiven op.179. Tunnel Kloven zijn er overal, hier staan Aronskelken.180. Kloof Dat gebeurt niet zo vaak, hier lopen we als groep redelijk bij elkaar. Overigens, dit is geen druk belopen route, we waren de enigen.181. Groep182. Groep183. Groep184. Groep We zijn er bijna. Opnieuw een bermmonument, iets anders kan ik er niet van maken.185. Bermmonument186. Bermmonument Om kwart voor vier zien we de eerste huizen van het dorpje (Florenças?) en nog een half uurtje later zien we de taxibusjes. Mijn hoogtemeter wijst 692 meter aan, we zijn vandaag dus 721 meter gedaald. Mijn GPS geeft bijna 15 gelopen kilometers aan, maar zoals bekend is dit teveel. De GPS-track klopt wel.187. 4 mei Ik hoor nu dat een groepslid op het gravelpad op haar knie is gevallen. De wond is verbonden, maar straks gaat ze even langs het ziekenhuis.
Om vijf uur zijn we in hotel Bravamar in Ribeira Brava.188. Hotel Bravamar Roeland stelt voor dat we om zeven uur verzamelen in de receptie, want dineren kunnen we niet in dit hotel. Uiteraard voor degenen die meewillen, ‘Vrijheid = Blijheid’, nietwaar. We krijgen een mooie kamer met keukentje en koelkast. Ik ga eerst maar onder de douche. Ik wil dit nu verklappen, maar ik houd daarbij mijn kleding aan. Ik gebruik een speciaal sopje (Clean Bio Soap van Care Plus) waar je zowel kleding als jezelf mee kunt wassen. Successievelijk trek ik dan mijn kleding uit en hang het straks op. Het is sneldrogend lichtgewicht spul, dus morgen kan ik alles weer aan. Lekker makkelijk. Hoewel, de douchekop zit niet goed vast en als ik de doucheslang aanraak draait dat ding meteen naar boven. Tja, straks maar even melden, dan kunnen ze het morgen repareren. We beschikken hier over een waterkoker, dus bereiden we thee op de kamer.
We treffen het met ons balkonnetje en uitzicht op zee. Wat is het doel van dat platform?189. Zee Zoals afgesproken verzamelen we om zeven uur in de receptie en lopen naar restaurant Borda d’água aan de boulevard. Makkelijk als je een reisbegeleider hebt die bekend is. Nou, de obers voeren een hele show op waarbij ze vlees- en visschotels laten zien uit de vitrine. Ze hebben zeker vanmorgen vis ingekocht en moeten er wel vanaf.190. Vitrine Als binnenkomer krijgen we een glas Madeirawijn en lekker brood. Hm, ooit heb ik weleens Madeira gedronken, maar deze smaakt naar mislukte port. Tenminste, dat is mijn mening.
We bestellen een spies met diverse soorten vis. Deze komt geroosterd op tafel met salade en in de schil gekookte aardappelen. Eerlijk is eerlijk, gewoon prima. Ook de bestelde rode wijn is alleszins drinkbaar, maar die van gister was een klasse beter.
Het is hier natuurlijk veel ‘toeristischer’ dan gister, zo aan het strand. 191. VisspiesAls nagerecht bestellen we een soort stevige chipolata. Het bestelde tweede glas rode wijn moet nòg komen. Nou ja, hij viel toch een beetje tegen.192. Chipolata Van het huis krijgen we een glas bananenlikeur. Ik vind het erg zoet, maar drink het voor de vitamines. Die zullen er toch wel inzitten?193. Bananenlikeur We rekenen €41,- af voor het genotene, dat valt voor een restaurant aan de boulevard toch erg mee. Om negen uur zoeken we de kamer op, de zon gaat onder.194. Zonsondergang