Libanon (mei 2023)

Woensdag 10 mei
Byblos – Beiroet – Amsterdam
We staan om kwart voor zeven op en pakken verder in. Ik check elektronisch onze terugreis in, dat lukt ook nog. Om halfacht nuttigen we het ontbijt en even na negenen lopen we naar de site. Feitelijk lopen we hier over de historische weg van de haven naar het binnenland. Eerst enige informatie uit de reisbeschrijving van Djoser:
Byblos is een mooie vissersplaats met een antieke haven. Byblos is een eeuwenoude stad, namelijk zo’n 7000 jaar oud. Hiermee claimt het de oudste bewoonbare stad ter wereld te zijn. In de tijd van de Egyptische farao’s in de derde en tweede eeuw voor Christus, was het de commerciële en religieuze hoofdstad aan de Fenicische kust. Deze naam werd door de Grieken gegeven vanwege de handel in papyrus. ‘Byblos’ is namelijk het Griekse woord voor ‘boek’. Er gaan verhalen dat de Bijbel afkomstig is uit Byblos, omdat hier vele heilige geschriften op grote schaal werden gekopieerd. Er zijn veel opgravingen gedaan in de twintigste eeuw en hierdoor is Byblos in 1984 door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. De belangrijkste bezienswaardigheden in deze historische stad zijn de kerk, het kasteel, het Romeinse amfitheater en de Egyptische tempels.
Overigens, zaterdag 28 januari 2023 bezochten we de Djoser informatiedag, tevens het Museum Volkenkunde en op zondag 29 januari 2023 in het Rijksmuseum van Oudheden de tentoonstelling ‘Byblos’. U kunt een verslag vinden op mijn site onder Libanon > Voorjaars-arrangement hotel ‘Best Western’ (jan 2023) en doorscrollen naar pagina 2. Mocht u de tentoonstelling willen bezoeken, helaas, hij was t/m 12 maart 2023.
Mocht u meer van Byblos willen weten dan verwijs ik u graag naar mijn reisverslag.
De site is gelukkig goed voorzien van informatieve borden. Deze borden en de foto’s laat ik voor zichzelf spreken.We hebben bijna twee uur rondgelopen en het wel gezien. Zeer, zeer de moeite waard. Overal staan de oleanders in bloei. Zeker een aanrader om Libanon in het voorjaar te bezoeken. Tjonge, het is wel erg warm!
We lopen terug naar het hotel, scoren onderweg nog een sapje en checken vast uit.
Even na enen lopen we naar de pizzeria op het pleintje naast het hotel. We hadden toch een beetje trek. Nou, prima!Nu is het wachten op de bus, in verdere avonturen hebben we geen zin. Ok, de bus – met Alain als chauffeur – vertrekt om 15.50 uur en om 16.40 uur rijden we het vliegveld van Beiroet op. Om 16.51 uur staan we in de rij om in te checken. U ziet, het vertrek is gepland om 20.30 uur. Veel Libanezen checken in en ze hebben allemaal weer veel koffers bij zich. Dat duurt allemaal erg lang.Om 17.40 uur staan we voor de security in de rij en dat duurt vijftien minuten. De controle is streng, is er een dreiging? Op naar de douane en daar mogen we ook weer vijftien minuten in de rij.
Om 18.24 betreden we de winkelgalerij. In elk geval staan we op ‘Departures’.We ontwaren een restaurant – trap op naar boven – en bestellen thee met cake. Dat kost 218.500 LBP. Tjonge, ik heb nog ruim €2,- aan LBP over. Hoe ben ik zo goed uitgekomen?Ontwaar ik al een vliegtuig van Transavia? Ik zie nog helemaal niets.Om 19.45 uur zitten we bij gate 12 in een ‘hok’ zonder ramen. Ik zie om 20.20 uur dat de passagiers voor Beiroet nu pas van boord gaan. Nu nog de koffers van boord, de onze erin en een bezem door het vliegtuig. Ai, 20.30 uur vertrek gaan we zeker niet halen.
Om 20.30 uur wordt voorzichtig begonnen met boarden, maar zelf zit ik pas om 20.51 op mijn stoel. ’t Is een Boeing 737-800. Trouwens, ik lees net dat Ryanair maar liefst 150 nieuwe Boeings heeft besteld met een optie op nog 150 toestellen. Ze willen 16 miljoen reizigers per jaar gaan vervoeren. Dat is temet de hele bevolking van Nederland! Hoe zit dat met CO2, stikstof enz.?
Ok, ’t is nu 21.00 uur en iedereen – volle bak – zit op zijn stoel. Om 20.11 uur gaan we taxiën. Het is natuurlijk hartstikke donker buiten, dus geen foto’s. Take-off om 21.20 uur, we zijn dus 50 minuten te laat!
De vlucht verloopt voorspoedig en om 00.15 uur zetten we de daling in naar de Kaagbaan. Touch-down om 00.45 uur. We hadden zeker wind mee – of het gas erop – want we zijn maar 20 minuten te laat. Om 00.55 uur staan we aan de gate.
Door de Kmar, dat duurt ook wel even en naar de bagageband. Nou, dat duurt ook geruime tijd, maar de koffers zijn er in elk geval.Na vijf minuten wachten komt de Schiphol-taxi voorrijden en om 03.00 uur zijn we thuis. Tjonge, we hebben een fantastische reis achter de rug. Iedereen, maar in het bijzonder Meindert, bedankt!