Pinkster-arrangement Hotel – Restaurant ‘De Wijnberg’ (mei 2023)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons pinkster-arrangement doorgebracht in hotel – restaurant ‘De Wijnberg’ te Bolsward (Friesland).
We bezoeken zaterdag Franeker en Harlingen, zondag Workum en Hindeloopen, maandag Bolsward en dinsdag Sloten.

Reisverslag pinkster-arrangement Hotel – Restaurant ‘De Wijnberg’
Zaterdag 27 mei t/m dinsdag 30 mei 2023

Zaterdag 27 mei 2023
Franeker en Harlingen
We waren van plan om de Friese Elfstedentocht te gaan fietsen. Maar ja, Orchideetje en ikzelf zijn vreselijk verkouden. Het fietsen komt later wel een keer, we hebben nu een arrangement geboekt bij Hotel-Restaurant ‘De Wijnberg’ in Bolsward. Zo hopen we toch te genieten van de Friese Elfsteden.
Maar na de break eerst het nieuws dat de media beheerst.Tja, de oorlog in Oekraïne is nog (lang) niet voorbij. NU.nl meldt dat op 18 mei weer ‘ongekende’ raketaanvallen zijn afgeslagen boven Kyiv. Wel is in de hoofdstad op verschillende plekken brand uitgebroken als gevolg van vallende brokstukken, maar er zijn geen slachtoffers, meldt Serhiy Popko. Hij is het hoofd van de strijdkrachten in en rond de Oekraïense hoofdstad.
In de zuidelijke havenstad Odessa werd iemand gedood nadat de Russen een fabriek hadden beschoten. Twee mensen raakten gewond, schreef de plaatselijke militaire woordvoerder Serhiy Bratchuk op Telegram.
Allons, wij stappen in de auto en rijden naar Franeker. Het is prachtig weer, het zit ons opnieuw mee. Hm, ik was liever gaan fietsen, maar het zit er gewoon niet in.
Ooit hebben wij – voor het digitale tijdperk – de Elfstedentocht gefietst. Analoog aan de bekende Drentse fietsvierdaagse werd er vanuit Sneek een vierdaagse Elfstedentocht georganiseerd. Ai, het was de eerste keer voor de organisatie en het verliep redelijk chaotisch. Maar toch, fijn gefietst. Ik heb gelezen dat deze Elfstedentocht tienmaal is georganiseerd, maar ze zijn er mee gestopt. De reden is mij niet bekend.
Dat is natuurlijk niet anders, je bent de hele dag aan het fietsen en tijd om een museum te bezoeken is niet mogelijk. Nu zijn we dat wel van plan.
Om te beginnen het Planetarium in Franeker.
We parkeren (gratis) in Franeker aan de Leeuwarderweg nabij een supermarkt.
Daarna lopen we naar het Planetarium, kijk daar is het.Op de brug voor het Planetarium is een plaquette voor Eise Eisinga aangebracht.Eise Eisinga werd op 21 februari 1744 in Dronrijp geboren. Hij overleed op 27 augustus 1828 te Franeker. In Dronrijp volgde hij de lagere school. Zoals veel kinderen in die tijd moest hij thuis komen werken, in zijn geval in de wolkammerij van zijn vader. Naast het wolkammen nam hij van zijn vader de interesse over voor sterrenkunde en wiskunde.
Hij was zó leergierig dat hij al op jonge leeftijd wekelijks naar Franeker liep, waar hij met Willem Wijtses, een wolverver, de wiskundeboeken van Euclides bestudeerde.
Op 24-jarige leeftijd trouwde Eisinga met Pietje Jacobs, waarna hij zich in 1768 als wolkammer in Franeker vestigde.
Hoe kwam Eise Eisinga ertoe om een Planetarium te bouwen? Ai, op 8 mei 1774 zou er een bijzondere samenstand van planeten plaatsvinden. In de vroege ochtend zouden Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en de maan dichtbij elkaar aan de hemel staan.
Eelco Alta, predikant uit Bozum beweerde dat door de onderlinge krachten van deze hemellichamen de aarde uit haar baan geslingerd zou worden en in de zon zou verbranden. Alta’s ideeën zorgden voor veel onrust onder de bevolking.
De overheid trachtte in te grijpen door het geschrift van Eelco Alta te verbieden, maar het kwaad was al geschied.
Om de mensen een juist beeld van het zonnestelsel te geven  bouwde Eise Eisinga in zijn woonkamer een model van het zonnestelsel. Tussen zijn allereerste idee en de uiteindelijke realisatie verstreken zeven jaar. Sinds 1781 volgt het model van Eisinga zeer nauwkeurig de banen van de 6 planeten uit ons zonnestelsel. Daarmee is het het oudste planetarium ter wereld dat nog werkt.
Andere vaste onderdelen van het museum zijn de voormalige wolkammerij van Eise Eisinga en een uitgebreide verzameling historische astronomische instrumenten.
Helaas is de museumkaart niet geldig en moeten we €6,- p/p aftikken.
Ok, ik ga ervan uit dat de foto’s en de teksten voor zichzelf spreken. Sowieso moet u beslist zelf een keer gaan kijken, want het is zeer de moeite waard.Het is bij halfeen en we hebben het gezien. Overigens, de dame die de uitleg verzorgde in de Planetariumkamer deed dat zeer goed! Ik kon haar goed verstaan en maak dat vaak anders mee. Mijn complimenten!
Naast het Planetarium is Brasserie ‘De Stadstuin’ gevestigd. Dat komt goed uit, want we gaan (bijna) van de graat! Ik bestel een tosti en die bevalt mij prima.In Franeker is museum Martena gevestigd. Hm, eigenlijk stel ik mij er niet zoveel van voor, maar we zijn nu toch in Franeker.
Nagenoeg tegenover het Planetarium bevindt zich het renaissance Stadhuis van Franeker. Ai, geen bordje te bekennen. In elk geval werd de eerste steen gelegd op 24 juni 1591.
De bouw duurde drie jaar. Boven de hoofdingang is het Wapen van Friesland afgebeeld.Iets verder deze fraaie gevelsteen.En nog iets verder staat de Martenastins waarin het museum is gevestigd.De Museumkaart is geldig, dat zit weer mee.
Museum Martena herbergt de historische collectie van de stad Franeker, de collectie over de voormalige Universiteit van Franeker en bezit ook de grootste collectie over en van de wetenschapper Anna Maria van Schurman. Zij was de eerste vrouwelijke universiteitsstudente in Nederland.
Lezenswaardige informatie.Ok, we gaan een rondje lopen, de teksten en de foto’s laat ik voor zichzelf spreken.Mooi, dit museum is echt een aanrader!
Op de hoek met de Voorstraat bevindt zich ‘De Echte Bakker’, mooi pand wel.De Martinikerk uit de 2e helft van de 14e eeuw staat ook aan de Voorstraat. Helaas zit de kerk op slot.We lopen Franeker uit en steken de Noorder Gracht over. Het weer is gewoon fantastisch!Hierbij de track van onze avonturen in Franeker.We stappen in de auto en rijden naar Harlingen. In Harlingen parkeren we aan de Nieuwe Willemshaven. Nu moet ik bekennen dat we eerst het expeditieschip Willem Barentsz hebben bezocht en daarna de tentoonstelling ‘Barentszwerf’. Dat hadden we beter andersom kunnen doen.
In elk geval is het verslag wel in de goede volgorde!
Eerst dus de ‘Barentszwerf’.Kijk, de driemastklipper Linde (https://www.naupar.nl/schip/linde/) komt voorbij.
Zin om een dagje (of langer) mee te varen?Ik laat de foto’s en de teksten voor zichzelf spreken. Sowieso is in deskundige uitleg door een vrijwilliger voorzien.We lopen naar het expeditieschip Willem Barentsz (https://www.debarentsz.nl).
Daar is zojuist een rondleiding gestart, maar we haken gewoon aan. Vrijwilligers zijn hier bezig om het expeditieschip Willem Barentsz na te bouwen. Er zitten al 38.000 bouwuren in!Kijk, daar ligt de Willem Barentsz!Nou, het is gewoon indrukwekkend en een vrijwilliger vertelt enthousiast wat er allemaal aan werk verzet is en wat er nog moet gebeuren.Het spreekt mij bijzonder aan, toentertijd was het boek ‘De Scheepsjongens van Bontekoe’ van Johan Fabricius mijn favoriete leesboek. Hij schreef het boek in 1924, enigszins gedateerd qua taalgebruik is het momenteel wel.
De GPS-track van ons bezoek aan Harlingen.Mooi, we rijden naar Bolsward. Daar merk ik tot mijn verbazing dat het centrum – waar het hotel staat – volledig is afgesloten met dranghekken. Verder is er ongelooflijk veel ‘volk’ op straat. Ok, maandag vindt hier de jaarlijkse ‘Fietselfstedentocht’ plaats, maar dat het zo’n ‘gekkenhuis’ in Bolsward zou zijn, had ik niet verwacht. Uiteindelijk rijden we een straat ‘verboden richting’ in en iemand is zo vriendelijk om een dranghek opzij te zetten.
Tegen vijven bereiken we Hotel-Restaurant De Wijnberg (https://wijnbergbolsward.nl).We checken in en krijgen een mooie kamer.De weekendtassen gaan uit de auto en die moet ik ± 500 meter verderop parkeren.
Daar ben ik niet zo blij mee, volgende keer toch weer een hotel in het ‘buitengebied’ boeken met een eigen parkeerplaats?
Tegen zessen lopen we naar het restaurant. Dit is op de eerste verdieping gelegen.
We zijn – zo te zien – de eersten.Eerst maar een glas wijn. Het is een Tempranillo uit Spanje en die bekomt mij zeer goed.We hebben een arrangement geboekt en meestal krijg je dan een vast menu.
Dit keer kunnen we van de kaart kiezen. Het ene gerecht is uiteraard duurder dan het andere, of we mogelijk moeten bijbetalen zien we aan het eind van de rit wel. Ik ga er ook niet naar vragen, dat staat weer zo ‘knieperig’.De bestelde Tomatensoep komt door. Ok, prima!Gevolgd door de Mixed Grill. Nou, drie behoorlijk grote stukken vlees, ’t is een hele hap! Ook de frites en de salade is prima.Orchideetje heeft Zeebaars besteld, ik hoor dat het gerecht prima smaakt.
Ik besluit met Dame Blanche. Drie bollen vanille-ijs met slagroom en chocoladesaus.Prima gegeten!
Het loopt tegen achten en we zien vanuit het hotel een menigte fietsers.
Die Fietselfstedentocht is toch maandag?Om acht uur kijken we naar het journaal, verder is er niets van onze gading op de TV te vinden. Ook Nieuwsuur kan ons niet bekoren. Mooi, douchen en te bed. Ai, om 01.30 uur gaat het brandalarm!! Geen rook, geen vuur, zeker loos alarm. Op straat is er nog veel ‘reuring’, maar tegen tweeën is alles stil.