Tsjechië (juni 2013)

Vrijdag 5 juli 2013
Podhradí – Hradec nad Moravicí
Om half negen word ik wakker. Ik heb goed geslapen en gelukkig weinig gehoest. Tja, daar ben ik voorlopig nog niet vanaf. Om negen uur genieten we het ontbijt. Nou, de camping is ook al wakker en velen zitten er al aan het bier. Nadorst zeker. Vandaag lopen we in 17 kilometer langs de rivier de Moravice naar Hradec nad Moravicí. Om tien uur vertrekken we. We praten nog even met een Duits echtpaar, die ook gedeelten van de E3 lopen.
Dit ziet er goed uit, zowel het huis als de tuin.195. Huis Voor de derde keer lopen we richting het ‘Penzion’ van gisteravond. Tja, de route loopt daar nu eenmaal. Daar is ook een restaurantje en het is al open. Koffie maar, voorlopig krijgen we niets meer.
Markering, sowieso zitten we op de E3. Nog 15 kilometer. Maar ja, die kilometers zeggen lang niet alles.196. Markering Het is bewolkt en een graad of 20 in de plus. Er staat geen wind, prima wandelweer.
Het gaat over asfalt, dat loopt lekker weg.197. Asfalt Hier heeft iemand gewoond, want er steekt een schoorsteen uit het dak. Een kluizenaar?198. Kluizenaar Zoals gezegd, we lopen vandaag langs de rivier en zo nu en dan laat hij zich zien.199. Rivier We lopen niet zomaar wat, nee, de route loopt door een (Nationaal?) park.200. Park201. Park202. Park203. Park204. Park205. Park206. Park Markering, we zitten op 396 meter hoogte. Tot heden was het tamelijk vlak. Nog negen kilometer.207. Markering Onderweg lunchen we aan de kant van het pad, er zitten hier wel muggen (en teken, maar dat ontdek ik pas vanavond).208. Park Ja, laat die Tsjechen maar markeren! We zijn iets gedaald en moeten nog 7,5 kilometer.209. Markering Kijk, dit bedoel ik nu. Wat is er nu fijner voor kinderen om een week (of meer) door te brengen in een Colonie des vacances. De hele dag ravotten in de buitenlucht, ’s avonds kampvuur en in een tent slapen. Na de reveille hardlopen, dat wel.210. Vacances Om half drie ontwaren we een restaurantje. Het staan niet op de kaart of in het gidsje. Maar een halve liter koude cola gaat er wel in (CZK25,- (€0,97).
Verder maar weer door het park.211. Park212. Park Een dorpje, is dit Žimrovice?213. Dorp Voor de verandering steken we het riviertje de Moravice over.214. Rivier Verder maar weer door het park.215. Park216. Park217. Park218. Park Om kwart over vier bereiken we het kasteel van Hradec nad Moravicí.219. Kasteel Zou dit de godin Aphrodite zijn? Het staat er helaas niet bij. Heeft ze een appel in haar hand of doet zij een balspel? Sowieso zoek ik voor onze binnentuin een beeld. Ik zou deze graag willen hebben. Zal ik haar vragen of ze liever binnen staat dan buiten in de kou?220. Beeld Uiteraard staan kastelen altijd hoog. Dat is niet om van het uitzicht te genieten, maar het biedt strategisch voordeel (bij het speerwerpen, om maar eens iets te noemen).221. Uitzicht Zo ziet het kasteel er aan de achterkant uit. Er staan tenten, er is iets te doen.222. KasteelVandaag wordt het feest van Kyrillos en Methodos gevierd, de monniken die in de 9e eeuw de Slaven het Christendom en het Cyrillisch alfabet brachten. Morgen wordt de opstand en de mislukte kerkhervorming van Jan Hus gevierd. Hij eindigde op de brandstapel, dat was een verzetje in die tijd. Morgen rustdag, dus dat komt goed uit met al deze festiviteiten.
Iets verder staat dit Rode complex met toren. Morgen maar eens uitzoeken wat dit voor gebouw is.223. Kasteel224. Toren In de stad staat deze markering. In elk geval bevinden we ons op 325 meter hoogte.225. Markering Ik begon me al een beetje zorgen te maken, want tot nu heb ik nog niets van een hotel/Penzion/B&B gezien. Maar gelukkig, daar staat hotel Sonáta. Het is half vijf, een mooie tijd om te stoppen. Gelukkig is er een kamer voor twee nachten beschikbaar, dat kost ons samen CZK1250,- (€48,45).226. Hotel Een biertje, dat heb ik wel verdiend. Nu we toch in het restaurant (van het hotel) zitten, bestel ik meteen een soepje. Het is iets met ham en kaas en het smaakt prima. OK, een beetje veel peper, maar dat hoort hier zeker zo.227. Soep Daarna komt het bestelde varkenslapje door. Dat smaakt ook prima. Er zit geen frites bij, dat hoort hier zeker zo, maar voor mij is het voldoende. Ik betaal voor het diner (inclusief bier? Nee, ik meen dat ik daar nog CZK35,- voor betaalde) CZK 201,- (€7,79).228. Porc Nog even een schermafbeelding van mijn GPS.229. Schermafbeelding We gaan nog even de straat op en genieten een softijsje. Nou, dat valt tegen, softijs maken kunnen ze hier niet.
OK, op naar het hotel, naar onze kamer. Onderweg bel ik nog even naar Orchideetje. Iemand in onze woongroep heeft de aardappels laten aanbranden en daardoor het brandalarm geactiveerd. Paniek natuurlijk. Gelukkig worden we sinds dit jaar niet meer automatisch doorgemeld naar de brandweer, anders waren ze voor de zoveelste keer voor joker uitgerukt. Verder ligt iemand erg slecht (dat hoor je soms iemand zo uitdrukken) en is vandaag zijn pacemaker uitgezet. Dat zijn berichten die er wel inhakken.
Meteen maar onder de douche. Als ik mij afdroog zie ik op mijn rechter boven- en onderbeen een teek. ’t Zijn maar kleintjes en ze hebben mij nog niet van mijn kostelijke bloed beroofd. Ik las onlangs op de hiking-site, dat je een nymf het makkelijkst verwijderd door deze te bedekken met een watje voorzien van vloeibare zeep. Ik haat teken dusdanig, dat ik me daar geen tijd voor gun. Met mijn nagels kan ik ze redelijk gemakkelijk verwijderen. Sowieso moet ik de komende weken opletten of ik geen rode ‘kring’ krijg.
In dat geval heb je de ziekte van Lyme opgelopen. Maak in dat geval meteen een afspraak met de huisarts, die een antibioticakuur voorschrijft.