Moskou, St. Petersburg (sept 2008)

Donderdag 18 september 2008
St. Petersburg – Novgorod
Om zeven uur word ik wakker. Vannacht werd ik ook al een keer wakker. Ik hoorde allemaal geschreeuw en ik dacht dat er een TV keihard aanstond. Bleek dat geschreeuw van de straat te komen. Niets te zien natuurlijk. Een kamer aan de straatkant is ook niet alles. Na het ontbijtbuffet gaan de koffers in de bus en rond negen uur rijden we weg.
We gaan vandaag naar Novgorod dat zo’n 200 kilometer naar het zuidoosten ligt. In de richting van Moskou dus. Novgorod betekent ‘nieuwe stad’, toch is de stad al meer dan duizend jaar oud. Onderweg maken we een koffiestop bij een benzinestation.
Ik zie meteen dat de benzine hier spotgoedkoop is. Tja, wij weten wel dat we met dat kwartje van Kok gewoon bestolen worden. De weg is vrij saai, veel dennen, maar ook berkenbossen. Ook veel ‘grasland’ of iets dat er op lijkt. De weg is druk, er is veel vrachtverkeer en tot mijn verbazing zie ik Amerikaanse trucks rondrijden. Om half een zijn we bij het hotel. Het is een echt Intourist hotel, het zal nog uit de tijd van de Sovjets stammen. Even na tweeën zitten we weer in de bus en rijden een stukje van niets. We stappen uit aan de overkant van de rivier en maken kennis met Ludmila. Zij is een Russische die Duits heeft gestudeerd en veel afweet van Novgorod.
Zij gaat ons vanmiddag gidsen. Dat doet ze erg goed! Zij vertelt dat er in Novgorod en omgeving 53 kerken zijn waarvan er nog 13 in gebruik zijn. Daar is dagelijks een dienst om 08.00 uur en om 18.00 uur. We staan hier op een voormalige marktplaats en er staan hier zeven kerken. Ludmila vertelt dat het eigenlijk handelshuizen waren, maar omdat ze vermomd waren als kerk hoefden ze geen belasting te betalen. Ach, zo zit het dus.
Er staat een kerk in de steigers, die steigers worden hier nog ambachtelijk gebouwd.
Het lijkt me niet 100% veilig. We lopen naar de rivier en zien aan de overkant het Kremlin. Vanaf de brug maak ik nog een foto achterwaarts, de kerken op het marktplein zijn nog net te zien. De rij bogen op de voorgrond is nieuw opgetrokken, het is de markering van de middeleeuwse markt. Als we door een poort het Kremlin betreden, komen we als eerste aan bij de klokkentoren die dateert uit 1439. De klokken staan beneden opgesteld. Ook hier wordt druk geklust, het gaat wel ‘houtje-touwtje’. Ik hoor dat volgend jaar september het 1150-jarig bestaan van de stad wordt gevierd. Alles moet er dan pico bello bijstaan. Ai, dat is volgens mij een prima gelegenheid om deze reis nog eens te doen. Mogelijk hebben we dan ook wat beter weer. Hoewel, nu gaat het wel, het is gelukkig droog, wel zwaar bewolkt. De temperatuur is wat hoger, te weten 12 graden.
Dit is de Sophiakathedraal gebouwd tussen 1045 en 1062. Bovenop het kruis van de vergulde koepel zit een duif. Het is geen echte, het is een bronzen. Tijdens WO II raakte de kerk zwaar beschadigd. De koepel stortte in. Bij de herbouw bleek het kruis met duif verdwenen. Er is toen een nieuw kruis met duif gemaakt dat nu de koepel siert.
Enige jaren geleden kwam er een Spaanse toerist, die vertelde dat in zijn Spaanse dorpje in de kerk een identiek kruis met duif werd bewaard. Na onderzoek bleek dat het kruis met duif tijdens WO II door Spaanse soldaten als oorlogsbuit is meegenomen. Inmiddels is het originele kruis met duif weer terug en staat nu in de kathedraal opgesteld. De kathedraal is verder beroemd om zijn iconostase die een van de oudste van Rusland is. De iconostase bevat iconen uit de 11e tot de 17e eeuw. We lopen de kathedraal uit, ook hier zijn ze goed aan het restaureren. Dit is het Millenniummonument onthult in 1862, precies 1000 jaar na de komst van de Vikingvorst Rurik. De bovenste fries toont Rurik, Ivan III, Peter de Grote en anderen. De fries rond de sokkel toont meer dan 100 figuren: helden, staatslieden, kunstenaars, componisten en vorsten. We hebben nog wat tijd over en Olga stelt voor om nog een klooster buiten de stad te bezoeken. Er zijn in het verleden 40 kloosters geweest, die tevens een functie hadden als fort, waarvan er nu nog enkelen in gebruik zijn. Zo te horen bezoeken wij een nonnenklooster. Als wij aankomen is de kerk gesloten, maar na een tijdje wordt hij voor ons geopend. Als dank kopen wij nog een kalender en een icoon. Er mogen nog foto’s worden gemaakt ook! Tegen zessen rijden we weer terug naar het hotel. Vlak naast ons hotel staat een typisch Sovjet bouwwerk. Het is het theater van Novgorod. Momenteel is het gesloten i.v.m. de vakantie. De betonrot is overal zichtbaar en het plaveisel ligt schots en scheef. De volgende dag is het prachtig zonnig weer en maak ik een nieuwe foto. Zo met de zon erop ziet het gebouw er nog redelijk uit. Het dinerbuffet is zoals gewoonlijk weer tamelijk smakeloos. Gelukkig wordt het opgeluisterd door twee meisjes die voortreffelijk piano spelen. Ook zij zitten in het vooropleidingtraject voor het conservatorium. Ik hoor dat zij tijdens het toelatingsexamen een vol uur moeten spelen.
Na het diner maken we nog een korte rondwandeling. Op de kamer komen we erachter dat het water in de douche niet wegloopt. Binnen de kortste keren staan we tot boven de enkels in het water. De gang kunnen we nog net droog houden. Daar moeten we morgen maar iets van zeggen.