North-Wales (aug 2015)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag North Wales van vrijdag 28 augustus t/m zaterdag 5 september 20151. GB2. Kaart Wales

Vrijdag 28 augustus 2015
Amsterdam – hotel Mercure Schiphol
Waar gaan we morgen naartoe en wat gaan we daar doen?
Opnieuw hebben we een wandelvakantie geboekt bij Djoser (‘Weg met Djoser’) (https://www.djoser.nl). Na Cinque Terre (2011), Amalfi (2012), Kroatië (2013) en Madeira (2014) hebben we gekozen voor Wales (https://www.djoser.nl/wandelreizen/wales/8-dagen-wandelreis-wales/). Eigenlijk hadden we de Azoren in gedachten, maar tijdens die reis moet je tweemaal vliegen en tweemaal varen naar een ander eiland, dat zagen we niet zitten. Nu dus Wales, volgend jaar zien we wel weer.
Gisteren (en eergisteren) heb ik mijn rugzak en handbagage al ingepakt.
De mail van de KLM dat de boardingpassen kunnen worden uitgeprint komt binnen. Zo te zien moet ik onze ruimbagage nog inchecken. Dat had ik toch al gedaan? En betaald bovendien! Oh, ik zie het al, het gaat om eventuele ‘extra’ ruimbagage. Dat hebben wij niet en het printen van de boardingpassen gaat vlot.
We vliegen pas op zaterdag om 10.10 uur, maar gezien de veelvuldig voorkomende problemen met onze Nationale Spoorwegen durven we het niet aan om zaterdag de trein te nemen. Het is ons al een aantal malen uitstekend bevallen om te overnachten in hotel Mercure op Schiphol (http://www.accorhotels.com/nl/hotel-1730-mercure-hotel-schiphol-terminal/index.shtml). Dat doen we deze keer opnieuw.
Orchideetje bestelt vast een taxi en tussen de middag genieten we de warme maaltijd.
Ik internet nog wat en tegen vieren komt de taxi voorrijden. Op naar het station.
Er liggen nog een aantal Metro’s in de bak en ik pak er eentje mee voor onderweg. Is er nog nieuws? Ai, de Metro Mode Man kan ongelezen weg. Ik heb net twee spijkerbroeken (voor weinig) bij de ‘Welkoop’ gekocht, dus voorlopig kan ik weer vooruit.
‘Bazen sluiten de ogen voor pesten’, kopt de Metro. Terug pesten, zou ik zeggen.
Zo moeilijk kan het toch niet zijn om je grootste pester eens een keer goed te grazen te nemen?
Bij wie hoort die ‘dikke’ kop? (Overigens, is dit pesten?). Hij komt me bekend voor. Oh, het is Jack van Gelder. Het gaat over voetbal TV-uitzendingen. Dat lees ik niet.
Mogelijk dertig en misschien wel vijftig verstekelingen zijn dood gevonden in een vrachtauto in Oostenrijk. Een mensensmokkelaar had de ‘poet’ binnen en heeft de vrachtauto (zeker een afgeschreven of gestolen ding) achtergelaten. Tja, het vluchtelingenprobeem begint echt een probleem te worden. Het is een mondiaal probleem en we hebben de pech dat in de VS de zwakste president ooit in het Witte Huis zetelt (vertelde mij een tot Amerikaan genaturaliseerde Nederlander).
Gisteren is van acht nieuwe jihadisten de bankrekening bevroren. Zij kunnen geen enkele financiële transactie meer verrichten. In totaal betreft het nu veertig jihadisten. Allen zijn naar Syrië vertrokken en actief in de Islamitische Staat.
De tweede helft van de Metro betreft Entertainment, dat sla ik zoals altijd over.
Nieuws was er dus wel, maar de oplossingen van de problemen laten helaas op zich wachten.
Ook het weerbericht sla ik over, dat is voor ons niet relevant. Gisteren heb ik gekeken naar het weerbericht voor Manchester. Dat zag er heel redelijk uit.3. Weersverwachting 2015-08-27 Maar vandaag liet een ander beeld zien! Elke dag regen en op maandag zelfs 29 mm. Laten we hopen dat het meevalt.4. Weersverwachting 2015-08-28 Als we overstappen rijdt er een autotrein langs. Staan er allemaal Hyundai Tucson’s op? Als ze uit de fabriek in Zuid-Korea komen dan hebben ze al een lange reis achter de rug. Maar er zal wel een fabriek in Europa staan.5. Hyundai Zonder mankeren bereiken we Schiphol. Kijk, La Place! Is dat nieuw? Of hebben we er altijd overheen gekeken?6. La Place Ik bestel koffie (middel €3,-) en een broodje beenham (€4,75). Nou, prima! Mijn pilletjes niet vergeten, daar moet ik nu goed om denken.7. Broodje OK, op naar Mercure. We weten intussen de weg. Tja, helaas moet je nu door de security die nu vóór Mercure zit. Bitter lemon en dergelijke heb ik niet bij me en mijn ‘tool’ is vervangen door een plastic mes/lepel (nog bewaard van Island Air, tja, je moet toch wat). Ik geef aan dat ik een Pacemaker draag en word zonder problemen handmatig gefouilleerd. Mijn handbagage en mijn rugzak komen meteen door de scanner. Maar… Orchideetje is de klos! Haar bodylotion, nachtcrème, tandpasta en nog een paar flacons (alle onder de voorgeschreven 100 ml) worden zonder pardon weggegooid. We krijgen geen gelegenheid om de flacons over te pakken in een aparte plastic zak. De regels zijn blijkbaar (onlangs?) veranderd. Daar is ons niets van bekend!
Nou, we kunnen meteen in Lounge 3 gaan winkelen. Is het toevallig dat ze daar allerlei soorten crèmes en tandpasta verkopen?8. Lounge 3 Zal ik een klacht indienen? Heeft dat enige zin? Ik vrees dat het een zinloze actie is. Schiphol zoveel mogelijk mijden is het beste. Düsseldorf is een prima vliegveld waar ik nog nooit in de rij heb gestaan, waar ze veel klantvriendelijker zijn en bij de security niet moeilijk doen. Helaas, als je een groepsreis boekt heb je de luchthaven, de vliegmaatschappij en de vertrektijd niet in de hand.
We zijn aan de vroege kant bij Mercure (officieel vanaf 20.00), maar de kamer is beschikbaar en we krijgen de sleutel. Dank! Sowieso is de service bij Mercure 100% in orde.
WiFi draait als een speer en meteen beantwoord ik een paar mails. Hoe zit het nu met die vloeistoffen op Schiphol? ’t Is wel even zoeken, maar je moet betreffende flacons met een inhoud van maximaal 100 ml in een aparte plastic zak doen van maximaal 1 liter inhoud (maximaal 1 p/p) en deze apart aanbieden bij de security. Het is natuurlijk pure flauwekul! 9. Vloeistof10. VloeistofIntussen ben ik zo woedend dat ik meteen een klacht indien! Dat zal ze leren! Leve de iPad.
Trouwens, zouden ze in de toekomst die rigide veiligheidsmaatregelen nog eens terugdraaien? Ik vrees van niet, in security is voor (tientallen?) miljoenen geïnvesteerd.
Het is een bedrijfsactiviteit op zich geworden.
Ik probeer wat tot rust te komen met een boek. De TV zetten we niet aan, wereldse problemen kan ik er nu niet bijhebben. Wel bereiden we nog een beker thee, alle benodigdheden daarvoor zijn voorhanden.