North-Wales (aug 2015)

Maandag 31 augustus 2015
Llandudno – Great Orme en Little Orme – Llandudno
Om half acht staan we op en om acht uur genieten we het ontbijt. De rösti, de champignons en de worstjes laat ik liggen. Wel drink ik twee bekers thee en twee bekers koffie. Van tandoori krijg je dorst. Vanuit de erker ziet het weer er heel redelijk uit. Vanmiddag schijnt het nog veel beter te worden.123. Erker Op ‘NU’ lees ik dat het nog steeds noodweer is in Nederland. Na het ontbijt lopen we naar de M & S om de lunch in te slaan.
Even na halftien vertrekken we. Kijk, daar ligt de Little Orme.124. Little Orme ’t Is sowieso een beste puist als we in de buurt komen.125. Little Orme Dit lijkt me nu niet direct een bloeiend boerenbedrijf toe.126. Boerderij127. Boerderij We gaan stijgen! Volgens de informatie ligt de top op 141 meter hoogte. Dat moet toch te doen zijn.
Schapen, ze blijven wel op veilige afstand van ons.128. Schapen Ze hebben hier van die handige draaihekken. Je hoeft geen halsbrekende toeren uit te halen om over het hek heen te klimmen, nadeel is wel dat er maar één persoon tegelijk doorheen kan.129. Draaihek In Llandudlo had ik ze ook al veel gezien, maar er groeien hier gewoon palmen. Met dank aan de warme golfstroom.130. Palmen Dit is een voormalige steengroeve.131. Steengroeve132. Steengroeve Hier kijken we uit op Penrhym.133. Penrhym En dit zijn toch heel behoorlijke kliffen.134. Kliffen135. Kliffen Hier moeten we een stukje dalen over een nogal steil stuk.136. Dalen Beneden ons komt een zeehond de kiezels opgetijgerd. Wat zijn het toch een onbeholpen dieren op het droge en nog lelijk ook.137. Zeehond We stijgen nog steeds, maar het is goed te doen. Mooie uitzichten sowieso en het weer doet heel aardig mee.138. Stijgen Llandudlo en de Great Orme. Daar gaan we vanmiddag wandelen.139. Great Orme Onze toppoging is gelukt! Mijn GPS geeft 147 meter hoogte aan, dat klopt dus vrij aardig.140. Top Vanaf nu is het alleen maar dalen.141. Dalen Het laatste stuk gaat natuurlijk weer over asfalt, over de boulevard. Inmiddels is het 21 graden in de plus. Om kwart voor één zijn we in ons hotel. Volgens mijn GPS hebben we er 9.45 kilometer opzitten. De track doe ik er weer bij (het is de gele). Had Inge gisteren niet gezegd dat de wandeling naar de Little Orme 9 kilometer zou zijn?142. Track De lunch nuttigen we op de kamer. Tenslotte hadden we deze vanmorgen ingeslagen en thee kunnen we hier zelf bereiden. Zoveel tijd hebben we nu ook weer niet, we vertrekken om twee uur.
En hier zijn we op weg naar de Great Orme.143. Great Orme Je kunt ook gewoon met een treintje. Waarom doen wij nu weer zo moeilijk?144. Treintje Trouwens, de asfaltweg omhoog is ongelooflijk steil! Blijft dat zo? Sowieso moeten we aan de kant, het treintje komt langs.145. Treintje Even later komt zijn tegenhanger omlaag zeilen. Nou, er is wel belangstelling voor.146. Treintje Deze overstapjes kunnen er wel mee door. Sowieso is het prachtig weer (en dat voor Wales!).147. Overstap Dat eerste steile stuk asfalt betrof maar een relatief kort stukje. Daarna was het veel minder steil en goed te doen. Hier zitten we al aardig op hoogte. Onder ons Llandudlo en in de verte Little Orme.148. Little Orme Naar de top, ja, we komen eraan.149. Omhoog De hei staat prachtig in bloei. Dat nemen we toch mooi even mee.150. Hei Daar is de top. Er gaat ook nog een kabelbaan naartoe, het kan gewoon niet op. Het is druk, ook met kinderen.151. Top Volgens de informatie zit de top op 207 meter, mijn GPS komt niet hoger dan 190 meter. Ik had misschien op het dak van dat gebouw moeten gaan staan.
We trakteren onszelf op een ijsje, dat hebben we wel verdiend (vinden we zelf).
We kunnen naar een kopermijn uit het Bronzen tijdperk, maar die ligt niet op de route.
Als je dat doet moet je met het treintje – gezien de tijd – naar beneden. OK, wij laten de kopermijn voor wat hij is en wandelen met Inge verder.
Verderop ligt een voormalige steengroeve.152. Steengroeve We maken nog een behoorlijk grote ‘slinger’ op de Great Orme. In de verte de top met het bezoekerscentrum. In zee een groot windmolenpark. Het ziet er niet uit natuurlijk, maar we consumeren nu eenmaal veel ‘stroom’.153. Slinger Zoals gezegd, de hei staat prachtig in bloei.154. hei Zo te lezen is deze begraafplaats nog steeds in gebruik.155. Begraafplaats Vanaf nu is het dalen.156. Dalen Oeps, soms moeten we nog een stukje stijgen. Waarom hebben we die kabelbaan niet genomen? Omdat dit een wandelvakantie is!157. Stijgen Om dezelfde reden hebben we het treintje ook niet genomen.158. Treintje We zitten alweer een heel stuk lager. Onder ons de pier, rechts Llandudno en in de verte de Littel Orme.159. Pier Skiën kun je hier ook. ’s Zomers op de borstels en ’s winters in het echt.160. Skien Hier is de pier in volle glorie te zien. Hij is gebouwd tussen 1876 en 1878 en is 700 meter lang.161. Pier Bijna onderaan lopen we door een parkje. Tja, tegenlicht. 162. Parkje Tja, zo’n pier. ’t Is meer een kermis met aan het begin eettentjes.163. Pier Om halfzes zijn we weer in ons hotel. Volgens mijn GPS hebben we er 10,42 kilometer opzitten. Inge vertelde gisteren dat de wandeling naar de Great Orme 8 kilometer zou zijn. Dat klopt beter, denk ik. Ook nu weer de track (in geel).164. Track Op de kamer ga ik onder de douche en doe meteen een wasje. Ik nuttig een glas wijn (ik heb een fles gekocht bij M & S) en check mijn mail.
Om kwart voor zeven vind de dagelijkse briefing plaats. Morgen gaan we wandelen op het verst weg gelegen schiereiland. Het wordt een wandeling van een kilometer of negen en we moeten zo’n 125 meter stijgen en weer dalen.
De groep gaat gezamenlijk eten. We hebben gehoord dat het eten in ASIA erg goed is. Dat gaan we uitproberen.165. ASIA Als voorafje bestellen we Papadum. Dat is zo’n knapperige bereiding van zwarte linzen, rijst of sago. We krijgen er snacks bij. Ik heb er een pint Budweiser bij besteld.166. Papadum Daarna komt het kipgerecht (Bazari Chicken) door met rijst en salade. Nou, nou, echt prima en beter dan gister (hoewel ook lang niet slecht).167. Kip Ai, we zitten vol, voor een nagerecht hebben we geen plaats meer. Straks bereiden we wel thee op de kamer. De rekening bedraagt voor ons beidjes slechts £31,-. Daar doen we wat bij uiteraard. Om kwart voor negen zijn we in ons hotel en zoals gezegd bereiden we nog thee. We zijn moe, aan lezen komen we niet meer toe.