Groot-Frieslandpad (sept 2015)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Groot-Frieslandpad Sneek – Medemblik
Donderdag 24 september t/m zondag 27 september 20151. Groot-Frieslandpad

Donderdag 24 september 2015
Sneek – IJlst
Even na twaalven loop ik naar het station. Het beloofde nazomerweer is uitgebleven. Misschien komt dat morgen. In elk geval is het droog, maar wel bewolkt. Ik draag vier laagjes, maar in Sneek kan mijn fleece er wel onderuit.
De trein is mooi op tijd en ik kan zitten. Heeft de Metro nog nieuws?
De Metro kopt met de ‘blanco piet’ om zelf in te kleuren. Er zijn nog genoeg mensen die de tijd en de energie hebben om zich druk te maken om ‘zwarte piet’. Eén van de grootste etaleurs heeft als oplossing: de ‘verfpiet’. Iedereen kan dan naar eigen inzicht de piet kleuren zoals hij wil. Uit onderzoek blijkt dat het een kind niet uitmaakt, het gaat om de cadeaus!
Bij 50 winkels van de Appie ligt de rookwaar – als proef – niet meer in het zicht. De Appie wil uitzoeken wat voor kopers en medewerkers het best werkt. Nou ja, wat wil de Appie eigenlijk? Ik neem toch aan zoveel mogelijk verkopen, daar is het een winkel voor. Tja, rokers kopen het spul toch wel en de niet-rokers kijken er overheen. Dat kan ik de Appie zo wel vertellen.
De VW-topman Martin Winterkorn neemt ontslag naar aanleiding van het dieselschandaal. Ach, hij zal wel een zeer goede afvloeiingsregeling bedongen hebben. Topman Matthias Müller van Porsche staat klaar om het stokje van hem over te nemen. Zou Martin mettertijd bij Porsche aan de slag gaan? Stom van VW natuurlijk, bedrog komt altijd uit! Sowieso is de VW-Passat een fijne auto om in te rijden. In Israël huurden wij de benzine-uitvoering van de Passat, dus voel ik mij niet schuldig.
Ai, ai, Marieke Postma – hoofd Werkgroep Landelijk Onderwijs Asielzoekers en Nieuwkomers – geeft adviezen aan basisscholen hoe om te gaan met kinderen van vluchtelingen. Het zal wel aan mij liggen, maar ik begrijp dit niet goed. De Syrische kinderen gaan mettertijd toch weer terug naar Syrië? Het blijft daar niet eeuwig oorlog, lijkt mij. Trouwens, zou het niet zo zijn dat al die vluchtelingen eigenlijk het liefste weer terug naar huis willen? Die kinderen moeten dus geen Nederlands gaan leren, maar gewoon op het AZC naar school. Daar moeten ze onderwezen worden in het Arabisch (bovendien Frans en Engels). En de wat oudere kinderen bouwkunde, landbouw en meer van die nuttige vakken. Syrië moet mettertijd worden opgebouwd, daar is niets mis mee.
De Nederlanders uit de jaren vijftig van de vorige eeuw weten er alles van. Er zullen ongetwijfeld genoeg vluchtelingen zijn die een onderwijsakte hebben. Kunnen die mooi voor de klas, dat houdt ze van de straat. Ook weer opgelost.
Nog een tip, die bombardementen in Syrië halen echt niets uit. Wat daar gebeurt is voor de bühne. Hoe het wel moet houd ik uiteraard onder de pet, het moet een verrassing blijven voor IS. Oh ja, Marieke beëindigt het interview met de opmerking: … zeker omdat je deze kwetsbare kinderen een goede start in Nederland heel erg gunt. Marieke gaat er dus op voorhand van uit dat de kinderen in Nederland zullen blijven.
Drie Turkse (?) vrouwen doden soms tien IS-strijders per dag. Nou, ik vind het dapper, maar ik denk dat ze iets overdrijven. Ze zullen met zijn drieën in totaal tien IS-strijders op hun kerfstok hebben staan. Dat is nog respectabel genoeg. Ze mogen wel oppassen, want als ze in handen vallen van de IS wachten hun martelingen tot de dood erop volgt.
Er wordt 160 miljoen euro uitgegeven voor twee Rembrandts. 80 miljoen wordt sowieso betaald door de Staat en de overige 80 miljoen moet het Rijksmuseum zelf bij elkaar sprokkelen. Nou ja, als dat laatste niet lukt is er geen man overboord. De Staat heeft al een bancaire garantie afgegeven, dus Wim Pijbes (directeur Rijksmuseum) hoeft er niet wakker van te liggen. Trouwens, kassa voor baron de Rothschild, hij is er mooi vanaf.
Ik vind het lelijke schilderijen, maar mogelijk vallen ze in het echt mee. T.z.t. zal ik het ‘Rijks’ met een bezoek vereren.
Wilde dieren mogen niet meer optreden in circussen in Nederland, vandaar dat de olifant Buba is uitgeweken naar Duitsland. Daar kwijnde Buba weg van heimwee. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Hm, sowieso denk ik dat circussen niet meer van deze tijd zijn en binnenkort tot het verleden behoren.
De ‘circusdierenwet’ (in wezen de doodsteek voor het circusgebeuren) kan dan de prullenbak in.
De tweede helft van de Metro bevat entertainment, dat laat ik ongelezen.
Onderweg komt Sjef erbij en samen reizen we verder. Het regent! Daar had ik toch niet op gerekend. Om kwart voor drie bereiken we Sneek. Het regent iets minder hard, maar we trekken onze regenjacks aan. De regenbroek lijkt me onnodig.
OK, we zien markering en mijn GPS staat aan. Oh wacht, deze markering verwijst ons naar het centrum van Sneek, daar begint de route eigenlijk. Daar moeten we niet heen, we moeten naar IJlst. Oh ja, een wandelgids bezitten we niet, want die is (nog) niet te koop. Je moet de route downloaden (à €7,50) en dan zelf uitprinten. Dat heeft Reino gedaan, maar ja, haar zien we pas straks. Sowieso moeten we de andere kant uit. Op internet hadden we al gelezen dat de markering nog niet optimaal is. OK, het pad is nog in ontwikkeling.
We steken het spoor over en daarna een watertje. Dat volgen we linksaf. Na wat zigzaggende bewegingen komen we uit bij de Geeuw, een riviertje tussen Sneek en IJlst. Opnieuw moeten we zigzaggen, anders komen we het aquaduct niet over. Daarna wordt het landelijk.2. Landelijk De wind neemt toe en de regen ook! Mijn wandelbroek plakt al spoedig tegen mijn benen, ik heb spijt dat ik mijn regenbroek niet heb aangetrokken. Ach, het is nog maar een kilometertje (of twee) naar IJlst.
Tegen vieren komt molen de Rat in beeld. Het is een zaagmolen uit 1828, oorspronkelijk afkomstig uit de Zaanstreek en daar gebouwd in 1711. De molen is zaagvaardig en veel in bedrijf.3. De Rat Een kwartiertje later lopen we bij Reino het erf op. De verwarming staat binnen gelukkig aan, want ik heb het redelijk koud. De KMA komt door, ik begin op te drogen.4. KMA Na een uurtje bijpraten lopen we naar de minicamping. Daar zetten we onze tentjes op. Het is zwaar bewolkt, maar wel droog. Mocht het zwaar gaan regenen en de polder onderlopen, dan kunnen we het vege lijf redden door scheep te gaan.5. Tent Daarna lopen we naar de Chinees. Ik ben hier eerder geweest en hij is goed. Ik start met een biertje en kippensoep.6. Kippensoep Lang heb ik getwijfeld over het hoofdgerecht, zoals gebruikelijk staan er vele tientallen gerechten op het menu. Het is Babi Pangang geworden. Lang niet slecht, maar eerlijk is eerlijk, in ons dorpje is hij net iets beter.7. Babi Pangang Ik besluit met ijs en advocaat. Dat is altijd goed.8. IJs Ik reken iets meer dan 25 euro af en we stappen op. De gehele avond zijn wij tweetjes de enige gasten geweest. ‘Afhalers’ heb ik niet waargenomen, maar ik zat met mijn rug richting buffet.
Om negen uur zijn we terug op de minicamping en kruip ik erin.