LF20a Flevoroute Haarlem – Groningen (aug 2017)

Lieve lezer(essen)s van onze wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons fietsavontuur van donderdag 17 augustus t/m dinsdag 22 augustus 2017.

Reisverslag LF20a Flevoroute per fiets van Haarlem naar Groningen van donderdag 17 augustus t/m dinsdag 22 augustus 2017

Haarlem – Amsterdam
Donderdag 17 augustus
We zijn van plan om de LF20a Flevoroute te fietsen (https://www.nederlandfietsland.nl/lf-routes/lf20-flevoroute).
De LF20a Flevoroute loopt van Haarlem naar Groningen en telt 275 kilometer (volgens de borden 250 kilometer). Ik begin met een stukje tekst van genoemde site om duidelijk te maken wat de Flevoroute inhoudt:
‘Van vers omgewoelde akkers tot hippe architectuur en verdwenen eilanden: met de Flevoroute (LF20) doorkruis je een verrassend gevarieerd landschap met talloze bezienswaardigheden leuk voor jong en oud. Je fietst langs het sprookjesachtige Muiderslot, vogelparadijs de Oostvaardersplassen, werelderfgoed Schokland en schilderachtige dorpjes als Urk en Lemmer. Tussentijds kun je je ogen flink de kost geven aan het natuurschoon. Trekken even buiten de prachtige oude stad Haarlem nog enkele bollenvelden aan je voorbij; je volgende tochten rijd je langs het uitgestrekte Markermeer, temidden van wuivende korenvelden of mysterieuze Friese wouden. Kortom: een route die je zal bijblijven en die uitermate geschikt is voor een weekje fietsen met het hele gezin.
We nemen een vroege trein, want we moeten tweemaal overstappen. Met de fietsen (en de lift) missen we mogelijk tweemaal een trein. Tja, dat is niet anders. Zoals bekend zijn er op ons stationnetje geen ‘Metro’s’ meer, dus moet ik terugvallen op mijn aantekeningen.
Is er nog wat gebeurd sinds 13 augustus?
Op 15 augustus verklikt het AD (Algemeen Dagblad) dat een eventueel volgend kabinet (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) geen voorstellen gaat doen ter verruiming van de regels rond zelfdoding. Het gaat natuurlijk vooral om verruiming van de huidige euthanasiewet zodat ook ouderen (hoe oud?) in aanmerking komen voor euthanasie als zij hun leven voltooid achten. Tja, wij baby-boomers weten de weg toch wel, dus eventuele wetgeving is volstrekt overbodig. Maar ik vind het onbegrijpelijk als Alexander Pechtold (D66) hiermee akkoord zou gaan.
Gisteren (16 augustus) heeft minister Schippers bevestigd dat een tipgever al in november vorig jaar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft ingelicht betreffende het gebruik van fipronil in de pluimveesector. Het bedrijf ‘Chickfriend’ is ook met name genoemd. Er komt nu een onderzoek waarom de NVWA niets met deze informatie heeft gedaan. Het voorarrest van twee bestuurders van Chickfriend is afgelopen dinsdag met twee weken verlengd. Inmiddels bedraagt de schade voor de Nederlandse pluimveesector minstens 150 miljoen euro.
De vader van Natalee Holloway heeft gisteren bekendgemaakt dat hij menselijke resten heeft gevonden in een park op Aruba. Mogelijk zijn het resten van zijn vermiste, mogelijk door Joran van der Sloot omgebrachte dochter. De resten moeten nog geïdentificeerd worden, de uitslag volgt volgende maand. De vader kwam de resten op het spoor na een tip van een voormalig huisgenoot van de beste vriend van Joran van der Sloot. Afwachten maar.
Mooi, de eerste overstap verloopt zonder problemen, want we hoeven alleen maar naar de andere zijde van het perron. In Amsterdam zien we de lift naar spoor 1 niet en een NS’er om het aan te vragen laat zich ook niet zien. Voor de roltrap staat een bord dat je er niet met een fiets op mag. Maar ja, we moeten wel! Mij gaat het goed af (je moet de handremmen goed aanknijpen), maar Orchideetje maakt met fiets en al bijna een salto. Gelukkig loopt het goed af. In elk geval halen we de sprinter naar Haarlem makkelijk.
Het regent en dat doet het in Haarlem nog steeds. Tja, in augustus is er geen garantie op zomerweer. Eerst maar naar de Starbucks voor de KMA. Ik loop de hal van het station nog even in en vind daar twee Metro-bakken. Allebei leeg, dat schiet lekker op. Op mijn weerapp zie ik dat het om ongeveer 12.30 uur droog wordt. Onlangs las ik op ‘NU’ dat die weerapp’s geen van alle deugen, ook niet de betaalde (zoals de mijne). We stappen om halfeen op de fiets, het regent nog iets. Wel is het zwaar bewolkt, dat is wel te zien op de foto van station Haarlem.We fietsen zuidoostwaarts naar het Binnen Spaarne. Aan de overkant staat de korenmolen De Adriaan uit 2000. In 1932 ging de vorige molen uit 1779 aan brand ten onder. Vele pogingen werden er ondernomen voor herbouw, dat lukte uiteindelijk in 2000.We fietsen verder langs het Binnen Spaarne, langs het Teylers Museum en steken dan het Binnen Spaarne over.
Dat is mij bekend, Haarlem is een officiële startplaats voor de voet- fietstocht naar Santiago. Uiteraard start de tocht vanaf je eigen voordeur, maar daarna heeft het wel wat om in Haarlem een stempel te halen.En dit is het pand waar je je pelgrimspas kunt laten afstempelen.Nog iets verder zien we de borden van de LF20a. Eigenlijk kunnen we op de borden fietsen, maar ik heb de track gedownload en in mijn GPS geplaatst. En mijn GPS zit met een houdertje vast op het fietsstuur. Ik moet er nu voor zorgen dat de plaatsaanwijzer zich bovenop de paarse lijn bevindt. Een kind kan de was doen!
Verder door het Burgemeester Reinaldapark en dan noordwaarts langs het watertje de Buiten Liede.Hier ben ik eerder geweest, namelijk tijdens het wandelen van de ‘Stelling van Amsterdam’. Fort bij de Liebrug is dit. Momenteel biedt het fort onderdak aan twee wijnimporteurs en aan DS Ruitersport.
Inmiddels zijn we Zwanenburg voorbij. Tjonge, de grote jongens komen laag aanzetten over Spaarnwoude om te landen op de Zwanenburgbaan of de Bulderbaan. Je zult maar in Zwanenburg wonen!
Inmiddels fietsen we door Amsterdam-West. Kijk eens wat een schotels aan de flats hangen! Deze wijk moeten we maar snel achter ons laten!We hebben natuurlijk ons buikje volgegeten aan de KMA van Starbucks, maar het is bij halfdrie en we lusten nog wel wat. Is dit iets? We zien geen kip en het staat ons gewoon niet aan.Dit watertje heet de Postjeswetering.Iets verder zien we op de hoek een restaurant. Maar als we onze fietsen aan de overkant bij een niet in gebruik zijnd terras neerzetten worden we verzocht onze fietsen elders te stallen. Ja hoor, ze gaan zo het terras opbouwen. Nou, met dit frisse weer zullen ze wel veel klanten trekken. We pakken onze fietsen en rijden meteen weg.
Nog wat verder zien we restaurant Schinkel Haven. Hier kunnen we zonder problemen onze fietsen in het zicht parkeren.We bestellen koffie/thee en tosti’s. Nou, die laatsten zijn ruim bemeten, we hebben er een hele hap aan. Voorlopig kunnen we er weer tegen.Mijn Nikon heeft het coördinaat niet genomen, maar dit plaatje is ongetwijfeld in het Vondelpark geschoten. We zijn er over de hele lengte doorheen gefietst.Dit is de Singelgracht vlakbij het Max Euweplein. Er staan – ondanks het mindere weer – toch rijen voor de rondvaartboot.Kijk, we zijn er bijna! Daar is het Amstel-hotel. Nu wacht mij een teleurstelling, het Amstel zat vol, Orchideetje heeft een hotel iets verderop geboekt.Kijk, dit is het hotel Casa (http://hotel-casa-amsterdam.hoteleamsterdam.net/nl/). Het is halfvijf en we hebben er dik 30 kilometer opzitten. We hadden vandaag de hele dag de wind mee, dus dat was wel erg fijn.We checken in (alle hotels en B&B’s hebben we vorige week geboekt).De fietsen stallen we in de kelder. Dat hebben ze hier wel goed voor elkaar. We krijgen een hele mooie kamer, maar dat mag ook wel voor het bedrag dat we zojuist hebben afgetikt. Tja, een hotel in de hoofdstad, daar betaal je natuurlijk de hoofdprijs voor.
Om vijf uur zetten we de TV aan en vallen meteen met de neus in de boter. In Barcelona (Spanje) heeft een aanslag plaatsgevonden!
Vanmiddag is er een bestelbus in volle vaart ingereden op voetgangers op de Ramblas.
Er zijn zeker 13 doden en minstens 100 gewonden. Onder de gewonden zijn drie Nederlanders. Naar de bestuurder van de bestelbus wordt gezocht. Ai, Barcelona is een prachtige stad! De laatste keer dat ik er ben geweest was in oktober 2005 (zie het reisverslag op mijn site). Orchideetje is er daarna nog eens met dochterlief geweest, maar ze vond het erg druk geworden.
Om kwart voor zeven lopen we naar het restaurant van hotel Casa. We gaan er vandaag echt niet meer op uit. Het is niet druk in het restaurant en het ziet er hier best wel luxe uit. Ik bestel de Spaanse huiswijn en Piepkuiken met groentes van NEST en zoete aardappelfrieten. Orchideetje besteld een maaltijdsalade.Ok, het Piepkuiken smaakt mij uitstekend, maar de maaltijdsalade van Orchideetje is besprenkeld met een speciaal sausje. En die smaakte haar totaal niet. Als ze het nu meteen gezegd had, maar nu heeft ze al meer dan de helft tegen heug en meug opgegeten. De bediening doet er een beetje laconiek over. Tja, smaken verschillen.
We rekenen af en laten het er verder bij. U begrijpt, hier eten we nooit meer!
We lopen naar de kamer en zetten de TV weer aan.
Vanavond heeft de Spaanse politie een tweede bestelbus gevonden op 70 kilometer afstand van Barcelona. Mogelijk is deze bus gebruikt als vluchtwagen. Verder is er er een Spanjaard en een Marokkaan opgepakt. Eén van hen is gearresteerd in Alcanar in het zuiden van Catalonië. Daar viel afgelopen nacht een dode bij een explosie in een huis.
In deze woning werden explosieven gemaakt met gebruik van gasflessen, die te vroeg ontploften.
IS heeft inmiddels de verantwoordelijkheid van de aanslag opgeëist. Zo’n aanslag is toch totaal zinloos! Wat denkt IS hier eigenlijk mee te bereiken?
Ok, wij hebben – ondanks de regen – fijn gefietst en 30 kilometer is een mooie afstand voor een eerste dag. Rond de klok van negen kruipen we erin.