LF20a Flevoroute Haarlem – Groningen (aug 2017)

Oldeberkoop – Roden
Maandag 21 augustus
Om zeven uur staan we op en pakken in. De TV belooft droog en zonnig weer en we hebben de wind mee. Om acht uur genieten we het ontbijt, voorlopig kunnen we er weer tegen. Hm, het eigengebakken brood smaakte wel heel lekker!We checken uit, tot de Kerst!
We fietsen Oldeberkoop in noordoostelijke richting uit. Straks slaan we linksaf om weer op de route te komen. Dit is de Bonifaciuskerk in Oldeberkoop gebouwd in de 12e eeuw.
De kerk is een rijksmonument en of hij nog voor de eredienst in gebruik is zoek ik tijdens de kerst wel uit. Zoals bekend is Bonifacius in 754 bij Dokkum vermoord.Inmiddels zijn we weer bij de Tsjonger of Kuunder aangekomen. Hier slaan we rechtsaf en we zitten weer op de route. Ben ik hier eerder geweest? Het komt me zo bekend voor. Volgens mij loopt hier het Friese Woudenpad.Dit is de kruising met de Prikkedam. Bovenop de Prikkedam staat een soort totempaal.
Er staat geen bordje bij, dat is een beetje jammer. Twee plezierjachtjes komen ons tegemoet. Zo kun je het Friese landschap ook doorkruisen.In Donkerbroek valt onze blik op ’t Witte Huis, een hotel/restaurant. Is het wel open?
Het ziet er zo dicht uit! Maar we hebben geluk en hier genieten we de KMA.Middenin het dorp staat de Gereformeerde Kerk Donkerbroek. De eerste steen is gelegd in 1714.De vaart loopt middendoor het dorp.Na Donkerbroek wordt het al snel landelijk. Het weer laat zich gelukkig van zijn goede kant zien.Ik heb er natuurlijk wel een beetje ‘kijk’ op, maar de Schansdijk kan ik toch niet terugvinden in het terrein.Ok, prima fietsen zo met de wind in de rug, een zonnetje erbij en zo’n 20 graden in de plus.Dit is de kerk van de Hervormde Gemeente van Wijnjewoude, maar deze kerk staat in Duurswoude.Het hooi moet van het land. Zou de boer ‘Harms’ heten?De Duurswouder Heide staat nog in bloei ook!Ach, zomaar een mooi huis op weg naar Waskemeer.Kijk, een rustpunt. Zouden ze ijs hebben? Helaas, dat hebben ze niet. Wel koffie en thee, maar daar hebben we geen zin in en frisdrank hebben we zelf bij ons. Verder maar weer.Iets verder is Bakkeveen en daar verkopen ze softijs. Hm, daar waren we gewoon aan toe.
Wat is er met het kerkje aan de hand? Zijn ze met een verbouwing bezig? Ik ben hier eerder geweest en toen was er nog niets aan de hand. Wat blijkt, een stel jonge mensen heeft de kerk gekocht en ze zijn bezig om daar voor zichzelf een woning van te maken.
We mogen even binnen kijken en het schiet al aardig op. Ik lees dat de laatste kerkdienst hier op 19 februari 2012 heeft plaatsgevonden. Het ledental van de kerk nam teveel af en er is besloten het gebouw af te stoten. Tja, zo gaat dat! De Hervormde Gemeente heeft nu nog een kerkgebouw in Ureterp en Siegerswoude, maar deze laatste wordt waarschijnlijk ook verkocht.Ok, verder maar weer. Landelijk is het hier zeker.Het is nog 2,2 kilometer naar Steenbergen, het schiet lekker op.Vlak voor Steenbergen staat nog wat hei in bloei.Om halfvier fietsen we Steenbergen in. Waar is de B&B? Hoe kom ik nu bij Steenbergen? Onze B&B hebben we geboekt in Roden, dat is nog een kilometer of vijf verder.
In Roden fietsen we even te ver, ondanks de prima routebeschrijving die we hadden.
Kijk, dit is het woonhuis en het volgende plaatje is de B&B (https://www.bedandbreakfast.nl/bed-and-breakfast-nl/roden/aan-de-brink/4354/).Tjonge, het is een compleet appartement met alles erop en eraan. Dat hebben we allemaal niet nodig. Sowieso ziet het er allemaal prima uit.
We hebben er vandaag zo’n 50 kilometer opzitten en de route was prachtig.
Tegen zessen lopen we Roden in. De Catharinakerk dateert uit de 13e eeuw en is in gebruik bij de Hervormde Kerk. Hoewel, is de kerk nog als zodanig in gebruik?Er zijn een heleboel restaurants in Roden, maar we kiezen voor iets eenvoudigs. Het wordt restaurant Brink 15. Heb ik geen foto gemaakt? Dat zal dan wel niet en ook foto’s van het genotene zijn achterwege gebleven. In elk geval: rode wijn, stukjes brood met bieslookroomsaus, een varkenshaasje met champignons, frites en salade.
In de B&B kijken we nog even naar de TV en ook WiFi draait hier prima.
Ai, de gezochte 22-jarige Younes Abouyaaqoub is in Subirats doodgeschoten. Subirats is een dorpje vlakbij Barcelona. Dorpelingen zagen hem rondlopen en vertrouwden het niet. Agenten waren snel ter plaatse. Oeps, er staat een foto van de (dode) terrorist op internet. Ik zie het meteen, deze man is van zeer dichtbij twee of driemaal door zijn hoofd geschoten. Tja, een terroristische aanslag is een vorm van oorlog en er worden geen (krijgs)gevangenen gemaakt.
Ok, welterusten allemaal. Trouwens, ze hebben hier een fantastische inloopdouche.