LF20a Flevoroute Haarlem – Groningen (aug 2017)

Lemmer – Oldeberkoop
Zondag 20 augustus
Om zeven uur staan we op en om acht uur genieten we het ontbijt. Dat is eenvoudig, maar dit is ook een voordelig pension.Om kwart over negen checken we uit en kunnen meteen ons regenpak aantrekken. Tjonge, het regent en we krijgen tot St. Nicolaasga de ene na de andere bui te verwerken. Tja, het is niet anders, we moeten verder.
Iets na tienen bereiken we de megalomane kerk van St. Nicolaasga en het is zowaar redelijk droog. De kerk is gebouwd in 1887 en gewijd aan Nicolaas van Myra, u weet wel, die bekende heilige die op 5 december zijn verjaardag viert. Zoals bekend is St. Nicolaas mijn favoriete heilige. De toren is 61 meter hoog en het orgel is gebouwd in 1871.Achter de kerk is een Lourdesgrot. Deze is in 1935 gebouwd door Huite Huitema, nadat hij vanuit Lourdes genezen van een handicap terugkeerde. De grot meet 12 bij 8 meter en is 7 meter hoog. Tja, ik vind het altijd nogal aandoenlijk (idem de echte Lourdesgrot waar ik ook weleens geweest ben), maar iedereen doet maar.We zijn weer een stukje verder en op weg naar Oudehaske.Dat gaat over een fietspad. Zoals u ziet is het zwaar bewolkt, maar wel zo goed als droog. De wind hebben we gelukkig min of meer mee, dat scheelt (een jas).Toch komt er zo nu en dan een streepje zon kijken.Hier fietsen we door Oudehaske, nog een klein stukje naar Heerenveen.En hier fietsen we langs de westkant van Heerenveen zuidwaarts. Het is even over twaalven. Hoe zit het met de KMA?Dit watertje heet De Heide en bevindt zich in de zuidwest hoek van Heerenveen. Het ging mij om de schapen natuurlijk.We zijn inmiddels bijna helemaal om Heerenveen heengefietst en steken even af naar Fletcher hotel/restaurant Heidehof. Daar gebruiken we de KMA.
We zitten iets west van de route en hier vinden we de Skoattertsjerke in Oudeschoot gebouwd in 1752.Aan de oostzijde van Heerenveen ligt het dorp Oranjewoud, zo genoemd omdat de Oranjes hier destijds bezittingen hadden. Zo te lezen is het Landhuis Oranjewoud in bezit van de Friesland bank.Iets verder staat het Landhuis Oranjestein, de voormalige rentmeesterswoning. Momenteel wordt alleen dit laatste landhuis nog bewoond.Nabij het dorp Brongerga ligt de begraafplaats waar de grafkelder is gelegen van de familie van Limburg Stirum. Die naam zegt mij wel iets, vermoedelijk is deze naam blijven hangen tijdens de lessen Vaderlandse Geschiedenis. Sowieso is het een zeer oud geslacht, het gaat terug tot 1243.Ok, we fietsen weer verder richting Nieuwehorne. Landelijk is het zeker.Toch wel eenzaam wonen zo in het buitengebied van Nieuwehorne.Nieuwehorne is een alleraardigst plaatsje, maar veel te beleven valt er niet. Er staat een standbeeld van een boerenarbeider met een dorsvlegel. Tja, de bekende schrijver Han Voskuil heeft een groot deel van zijn werkzame leven besteed aan onderzoek naar de dorsvlegel. Lees ‘Het Bureau’ er maar op na.Een dorpspomp, en we hebben het hier wel gezien.We fietsen zuidoostwaarts naar het riviertje de Tsjonger of Kuunder. Hier staat Sluis I, die de benedenloop en de middenloop van de Tsjonger scheidt. Met de fiets kunnen we passeren.Iets verder verlaten we de route en steken af naar Oldeberkoop, ons overnachtingsadres. Hier stel ik mij veel van voor (gezien hun website).
Aan de rand van Oldeberkoop staat de (voormalige?) Landbouwschool.We fietsen even te ver, maar daar staat hotel Lunia (http://www.lunia.nl/nl/). Tjonge, dat ziet er wel bijzonder uit! We checken in, de fietsen kunnen we parkeren in de fietsenschuur. We hebben er 54 kilometer opzitten en het loopt tegen vieren. Vanochtend regen, maar vanmiddag was het prima fietsweer (wind mee) en sowieso was het een mooie route.
De geschiedenis van Lunia gaat terug tot 1861, toen rechter Cats de villa liet bouwen.
Hij noemde het naar zijn echtgenote Riemke Lunia.Vanaf 1895 woonde de Fam. Prins in de villa.Speciaal voor ons is de kunstroute ‘Open Stal’ opgezet. Kijk, dit soort activiteiten stellen wij wel op prijs. Ook in Lunia hebben een aantal kunstenaars hun ambachtelijk vervaardigde huisvlijt opgehangen. Nou, mooi hoor!We bereiden thee op de kamer, het terras – de zon is er goed door – zit ons te vol.
Tegen zessen gaan we aan tafel. Nou, ik ben benieuwd! Nu is het zo dat wij doorlopend op zoek zijn naar een ‘Kerstarrangement’. Ergens terug komen is leuk, maar iets nieuws betekent nieuw avontuur. En op de site van Lunia zagen wij dat zij een Kerstarrangement aanbieden. Ik bestel de rode huiswijn Syrah met Tempranillo en Monastrell. Sowieso is er een uitgebreide wijnkaart. De amuse ziet er goed uit en smaakt prima. Helaas kon ik niet verstaan wat de ingrediënten zijn.Het warme brood komt door, dat smaakt prima, maar we hebben er dan ook een fietstocht opzitten.De maiskip komt door: ‘Rouleaux van maiskip en kreeft, stamppot veldsla, witlof, kerrie-maïs en bisque-schuim’. Tjonge, dit gerecht smaakt prima. De frites, de salade en de mayonaise is huisgemaakt en dat proef je echt.Als nagerecht kies ik voor Hollandse aardbeien: ‘Bavarois van Hollandse aardbeien met gekonfijte rabarber, citruscrème en yoghurt-basilicumijs’.Orchideetje kiest voor: ‘Crème brûlée van vanille en cranberries van de Hoeve met kaneel-crème en steranijs-ijs’.Beide nagerechten smaken prima en zien er bovendien bijzonder goed uit.
Tjonge, dit is een topzaak, een aanrader! Doen we het? Ja, we gaan ervoor. We boeken meteen voor de kerst en vragen een optie voor nóg een slaapkamer, mogelijk willen onze kinderen wel mee.
We gaan naar de kamer, deze is wel een beetje gedateerd, maar de sfeer van voorbije jaren heeft wel wat. Is er nog nieuws?
Ok, het blijkt dat de terroristen al maanden met de voorbereidingen bezig waren voor een aanslag. In dat geëxplodeerde huis is Alcanar zijn meer dan 100 gasflessen aangetroffen en de stoffelijke resten van nog een derde persoon zijn gevonden. De politie is op zoek naar de bestuurder van de bestelbus. Eerst werd de 17-jarige Moussa Oukabir daarvan verdacht, maar hij is doodgeschoten in Cambrils. Nu zijn ze op zoek naar de 22-jarige Marokkaan Younes Abouyaaqoub. Mogelijk is hij uitgeweken naar Frankrijk.