LF20a Flevoroute Haarlem – Groningen (aug 2017)

Amsterdam – Lelystad
Vrijdag 18 augustus
Om zeven uur gaat de wekker en ik zet meteen de TV aan (en mijn iPad). Nou, de Spaanse politie heeft een actie uitgevoerd in Cambrils, even ten zuidwesten van Barcelona. Vijf verdachten werden neergeschoten toen ze uit hun auto stapten en wegrenden. Geen van hen heeft dit overleefd! Zij droegen bomgordels die door de explosieven-opruimingsdienst tot ontploffing zijn gebracht. Tjonge, Barcelona is dus nipt ontsnapt aan een tweede aanslag. Het is dus geen éénmansactie geweest, maar een voorbereide aanslag door een terreurcel.
Er is sprake dat er nog een verdachte is opgepakt. Sowieso is de berichtgeving chaotisch, maar dat is ook logisch.
De Elsevier bericht dat een verdachte is gedood in een vuurgevecht toen de politie hem wilde aanhouden in Sant Just Desvern, een voorstadje aan de westkant van Barcelona.
The Post Online meldt dat de terreurcel zou bestaan uit 12 personen. Tot nu zijn er drie aangehouden en vijf doodgeschoten. Nog vier te gaan dus.
‘NU’ meldt dat de 17-jarige bestuurder van de bestelbus zich onder de doden bevindt van de politieactie in Cambrils. Zijn naam is Moussa Oukabir. Hoewel, 100% zeker is het niet, de politie zoekt nog door naar een mogelijke andere bestuurder. Mogelijk bestond de terreurcel uit acht tot elf personen, dan zou er nog maar één op vrije voeten verkeren.
Inmiddels is er in het huis dat geëxplodeerd is in de stad Alcanar een tweede zwaar verminkt lijk aangetroffen. Er zijn bij de aanslag op de Ramblas 130 mensen gewond geraakt, waarvan 17 ernstig. De doden en gewonden zijn afkomstig uit 34 verschillende landen.
Ik lees in de engelstalige MailOnline, dat de politieactie in Cambrils een toevalstreffer was. De Audi waar de vijf terroristen in zaten sloeg – het is mij onduidelijk hoe – over de kop en de terroristen (voorzien van bomvesten) probeerden slachtoffers te maken. Zij liepen in de armen van twee agenten. De mannelijke agent was geraakt door de Audi, maar de vrouwelijke agent trok haar wapen (een pistool?) en schoot vier van de vijf terroristen ter plekke dood. De vijfde wist te ontkomen, maar werd even verder door een agent afgeschoten. Tjonge, als je kans ziet om in het donker vijf doelwitten dodelijk te raken, ben je wel een hele grote! Dat zullen maar weinigen haar na kunnen doen!
Ok, het is bij achten, tijd voor het ontbijt. Het ontbijt is prima verzorgd, maar ik zie geen kans om foto’s te maken. Het is te druk, zo te zien veel buitenlandse toeristen die Amsterdam gaan bezoeken. Nou, ’t is te hopen dat het rustig blijft in de stad.
Om kwart over negen checken we uit. Het is droog en 19 graden in de plus. De wind hebben we gelukkig weer mee.
We fietsen door een druk Amsterdam en bereiken na een paar kilometer de Nesciobrug. De fiets- en voetgangersbrug ligt er sinds 2006 en wordt door zijn bijzondere vorm de ‘Palingbrug’ genoemd. De brug is 780 meter lang en overspant het Amsterdam-Rijnkanaal. Voorzichtigheid is geboden, want voor je het weet bereik je met de fiets brug-af een veel te hoge snelheid. De brug is genoemd naar de Nederlandse schrijver Nescio (1882 – 1961). Ik heb nooit iets van de beste man gelezen.Tja, dat is niet anders, vanaf hier fietsen we tot Muiderberg gelijk op met de Zuiderzeeroute. Deze route fietsten Orchideetje en ik in 2009. Dat is alweer een hele tijd geleden.Even na tienen fietsen we door Muiden. Dit is een historisch pand en het heet: ‘Logement De Doelen’.Dit is de ‘zeesluis’ in de monding van de Vecht en de voormalige Zuiderzee. Sowieso is de brug open, want dit jachtje moest geschut worden. Tja, het weer kon wel wat beter, het is bewolkt en maar iets boven de 20 graden in de plus. En dat voor augustus!Het ‘Eethuys’ is ook een historisch pand.Met forten heb ik wel wat. Dit is het ‘Muizenfort’ genoemd naar de muisgrijze soldatenuniformen. Muiden maakte deel uit van de (Nieuwe) Hollandse waterlinie en vanaf 1901 van de Stelling van Amsterdam. Het fort is in 1973 door Defensie vrijgegeven en het heeft daarna verschillende functies gehad.Deze foto hoort er natuurlijk bij. Het is het Muiderslot gebouwd rond 1296 (mogelijk bestond het Muiderslot al in 1280 en heeft Floris V het toentertijd gekocht). Zoals bekend is Floris V door de ‘edelen’ in 1296 vermoord. Momenteel is het Muiderslot een museum en een bezoek meer dan waard. Dat bezoeken van het Muiderslot hebben we vele jaren geleden gedaan, nu is daar geen tijd voor.Inmiddels zijn we al voorbij Muiderberg. Hier verlaten we de gecombineerde route en gaan verder met de Flevoroute.De familie ‘Zwaan’ is ook op pad, we fietsen hier door het ‘Kromslootpark’.Almere Haven laten we rechts liggen, maar even verder komen we in de problemen.
Ze zijn hier bezig met de A6 en het fietspad is bedolven onder een nieuwe op- en afrit.
Het is even zoeken en vragen, maar dan komt het toch goed.
Hier heb ik al eens eerder staan kijken. Het is het half afgebouwde kasteel van Almere.
De bouw startte in 2000, maar werd in 2002 stilgelegd vanwege financiële problemen.
Er zijn momenteel plannen om op het terrein een attractiepark te bouwen. Tja, daarvan hebben we er zeker nog niet genoeg in Nederland! Sowieso is de bebouwing verworden tot een ruïne.Hier fietsen we aan de zuidrand van Almere Buiten. Sowieso is Almere een bijzondere stad en ik heb het goed leren kennen tijdens het bewandelen van het voormalige ‘Almerepad’.Tja, we fietsen aan de zuidrand van de beroemde ‘Oostvaardersplassen’. Dit is de Keersluisplas, wat het ook moge betekenen. Eerlijk gezegd vind ik het natuurgebied de ‘Oostvaardersplassen niet veel aan en het weer werkt natuurlijk ook niet erg mee. Onderweg kregen we nog een buitje te verduren, maar inmiddels hebben we onze regenjacks weer uitgetrokken. Trouwens, op een groepje jongelui na kwamen we helemaal niemand tegen.
We naderen Lelystad en ik heb hotel Apollo geprogrammeerd in het navigatiesysteem van mijn iPhone. Uit ervaring weet ik dat het in Lelystad slecht fietsen is.
We fietsen/lopen dwars door het centrum, ’t is ontzettend druk. Ok, prima voor de middenstand. Tegen halfvier staan we voor hotel Apollo (http://www.hotels.nl/nl/lelystad/hotellelystad/). Zoals bekend is Apollo een Griekse godheid, die door de Romeinen werd overgenomen.We checken in en kunnen de fietsen in de hal kwijt. Vandaag hebben we er volgens planning dik 60 kilometer opzitten. We bereiden een beker thee op de kamer en zetten de TV aan. WiFi draait trouwens ook als een speer. Ok, verder nieuws over de aanslagen is er niet.
We hadden op de receptie gehoord dat om de ene hoek het Chinese restaurant Tasty Wok is gevestigd en om de andere hoek het Steak restaurant Van de Keizer. Toch lopen we de stad nog even in. Tja, zo druk als het een dik uur geleden was, zo rustig is het nu. Zeer rustig zeg maar, er is nagenoeg geen kip op straat. Het voelt gewoon unheimisch aan. We lopen terug naar ons hotel en kiezen voor het Steak restaurant.We bestellen brood vooraf.Al snel komt de bestelde Mixed grill (biefstuk, varkenshaas, kipfilet en spareribs) en de Merlot door. Gebakken aardappelen, frites en extra salade erbij. Orchideetje heeft iets van vis.Hebben we nog recht op een nagerecht? Voor mij wordt dat een Dame Blanche. Nou, dat ziet er goed uit! Trouwens, een ‘Dame Blanche’, kan dat eigenlijk nog wel? Zwarte Piet is ook al in de ban gedaan. We rekenen €66,95 af en dat was het echt wel waard. Nog mijn complimenten aan de kok.Om acht uur zijn we weer in het hotel en kijken nog naar het journaal. We lezen nog wat en gaan tijdig te bed.