LF20a Flevoroute Haarlem – Groningen (aug 2017)

Lelystad – Lemmer
Zaterdag 19 augustus
Om kwart over zeven staan we op en pakken de fietstassen in.
Om acht uur genieten we het ontbijt, ok, prima!Om kwart over negen checken we uit, er staat al een rij om in te checken. Ai, we begrijpen dat Lowlands dit weekend speelt. Sowieso is dat aan mij niet besteed.
We beladen de fietsen en zien dat het vannacht behoorlijk geregend heeft. In elk geval is het nu droog, wel bewolkt en 15 graden in de plus. We fietsen Lelystad uit, maar dat valt niet mee. We zien één fietsbordje, maar dat is alles. Ik zie al snel dat we de verkeerde kant uit dreigen te fietsen. Terug dus en opnieuw een ander fietspad proberen. We fietsen door een woonwijk, dat kan toch nooit de bedoeling zijn. Maar ja, het alternatief is een autoweg en die is verboden voor fietsers. Wat een ontzettend irritante stad is Lelystad om er te fietsen. Uiteindelijk komen we noord van Lelystad op de route, het werd tijd!
Het wordt meteen landelijk en de zon komt een beetje door.Hoewel, verderop hangt een beste bui, maar we hebben geluk, het blijft bij een aantal spetters.Wat is dit nu voor een vakantiepark net voor de Ketelbrug? Zo te lezen – na enig Googlen – blijkt dit een ‘Polenhotel’, geopend in januari dit jaar. Het is een project van uitzendbureau ‘Level One’ en er staan hier 148 tweepersoonswoningen. Ze zijn 40 vierkante meter groot en hebben een terras van 20 vierkante meter.Kijk, daar ligt de Ketelbrug. We gaan er even bij zitten op een picknickbank uit de wind. Want die hebben we strak in de rug!Aan het begin van de brug vind ik dit informatiepaneel. Orchideetje is al doorgefietst.
Dat is niet zo slim, want we moeten halverwege de afdaling rechtsaf en dan onder het talud door. Er staat een bord, maar dat ziet Orchideetje niet en in volle vaart daalt ze verder af. Ik stop en fluit, maar dat helpt niet. Pas aan het einde van de afdaling stopt ze en ziet me zwaaien. Ai, nu moet zij het hele eind omhoog en ook nog tegen de wind in. Als ze mij uiteindelijk bereikt is ze niet blij en aan het eind van haar krachten.
Ok, verder maar weer, Urk is niet zover meer weg. Hoewel, de wind hebben we nu schuin tegen en op de dijk is er geen enkele beschutting. We fietsen niet harder dan 12 km/uur, het is pittig. Maar dan bereiken we tegen twaalven Urk. Hier ben ik nog nooit geweest!
De route loopt langs de haven en daar zijn bij ‘restaurant Taverne’ de Brusselse wafels met verse aardbeien in de reclame. Twee kopjes koffie erbij en ik kan er weer tegen.We fietsen een rondje over het haventerrein.Wat zijn deze mannen aan het doen? Ok, zo te zien sorteren ze paling.In het centrum doen we boodschappen bij de Boni. Nou, het weer gaat de goede kant op.Ik meende dat dit een kerk is, maar het blijkt het museum ‘Het Oude Raadhuis’. Zo te zien gaat er een rondleiding beginnen, maar daarvoor moeten we nog maar eens terug naar Urk.Kijk, een informatiepaneel.Mogelijk bekend, maar Urk is vanouds een zeer christelijk dorp. Ik denk dat een atheïst zich hier niet thuis zal voelen. Dit is de Bethelkerk en ik maak detailfoto’s van de ingemetselde plaquettes. De kerk wordt gebruikt door de Gereformeerde Kerk.De route loopt door Oud Urk, dat ziet er zo hier en daar uit of de tijd heeft stilgestaan.Dit is het Kerkje aan de Zee, gebouwd in 1786. Het is een rijksmonument en is eigendom van de Hervormde Gemeente Urk. Er worden nog steeds kerkdiensten gehouden.Hier vlakbij staat het Vissersmonument. Op al die plaquettes staan de namen van de vissers die op zee gebleven zijn. En dat zijn heel veel namen! Tja, de zee geeft en de zee neemt!We hebben het gezien en fietsen tegen tweeën Urk uit. De route loopt pal naar het noorden over de dijk, maar wij nemen de route die daar evenwijdig aan ligt, zo’n 500 meter het binnenland in. Hier fietsen we een stuk meer uit de wind.
In de Noordoostpolder zijn toentertijd standaard huizen en schuren neergezet. Dat ging natuurlijk wat vlotter toen de polder in 1942 droogviel.Kijk, daar hangt een beste bui. Verderop staan de plassen op de weg, maar wij houden het droog.Om halfvier fietsen we Lemmer in. Er is kermis, maar dat is natuurlijk speciaal voor ons. Hoewel, voor nog geen miljoen stap ik in zo’n draaimolen.Dit is meer iets voor ons. Een lunchroom waar we koffie en jus d’orange genieten.Ik heb Pension ’t Lytse Knipke geprogrammeerd in Sygic op mijn iPhone. Over het algemeen werkt Sygic perfect, maar nu brengt hij ons naar het industrieterrein. Opnieuw en nu gaat het goed. We worden in het pension van harte welkom geheten (http://lytseknipke.nl/index.php/nl/). Ok, de kamer is eenvoudig, geen TV, maar er is wel Wifi. Voor ons is het prima.Tegen zessen lopen we naar het centrum. Zo te lezen heet dit watertje de Sylroede dat in verbinding staat met het IJsselmeer en de Friese Meren. Best wel leuke jachtjes liggen er hier, maar aan ons is het niet zo besteed.Ai, het is ontzettend druk in Lemmer. Het is kermis, feestweek en wat niet al. We hebben geen zin om alle horecagelegenheden van Lemmer aan een onderzoek te onderwerpen. La Gondola ziet er goed uit en er is nog een tafel beschikbaar.
Ik bestel een Mixed Grill en mag gebruikmaken van het saladebuffet. Dat ziet er goed uit en ik schep een bordje vol.De Mixed Grill en de huiswijn komt door. De Mixed Grill bestaat uit: kogelbiefstuk, varkenshaas, kipfilet en spareribs. Frites erbij en een lekker sausje, wat wil een mens nog meer. Orchideetje heeft weer iets van vis besteld.Aan een dessert hadden we geen behoefte, dit was voldoende. We rekenen €44,45 af, dat valt alleszins mee. We lopen op ons gemak naar ons pension. Lezen nog wat en tijdig duiken we erin.