Kroatië (april 2013)

Donderdag 2 mei 2013
Vinjerac – Park Krka – Sibenic – Podstrana
Om kwart over zes staan we op en een half uurtje later zitten we aan het ontbijt. Het is iets bewolkt, mogelijk krijgen we een buitje. Jean-Claude stelt Ivana voor, vanaf nu neemt zij het over. Om half acht rijden we weg, we worden uitgezwaaid door Jean-Claude en Marija. Jammer dat we weggaan, ik begon me hier al helemaal thuis te voelen. Onderweg naar de boot vertelt Ivana honderduit over Kroatië. Ze heeft kunstgeschiedenis gestudeerd en heeft zeer zeker aanleg om te doceren. Ze vertelt dat de jeugdwerkloosheid met 22% erg hoog is. Veel jongeren proberen om – desnoods op een laag niveau – aan het werk te komen in Canada, om daarna zo mogelijk aan een beter betaalde baan te komen. Mogelijk gaat Kroatië per 1 juli aanstaande deel uitmaken van de EU. Deze beslissing is hier niet onomstreden! Verder leven veel mensen ‘van het land’, ze produceren hun eigen olijfolie (de prijs in de winkel kunnen ze niet betalen), ze stoken hun eigen raki, enz.
Ivana loopt door de bus om 80 Kuna’s (€10,60) per persoon op te halen. Dat is voor de boottocht en de toegang tot het Nationale Park Krka.
Krka is het jongste Nationale Park van Kroatië en werd opgericht in 1985 ter bescherming van de midden- en benedenloop van de rivier de Krka. Het park is 109 km2 groot.
Om half negen zijn we in Skradin en we hebben nog even tijd voor de boot vertrekt.
Daar rekenen de uitbaters van deze notenstalletjes ook op.221. Noten We wandelen in de richting van de steiger. Onderweg zie ik nog een visser, die bezig is met zijn netten.222. Visser Hier staan we bij de steiger. We varen dus van Skradin naar Skradinski Buk.223. Info En dit is onze boot. Hij kon groter, maar ’t ken net.224. Boot Ivana legt uit.225. Ivana Rustigjes aan varen we stroomopwaarts. Op sommige punten heeft het wel iets van varen in het tropisch regenwoud.226. Stroomopwaarts227. Stroomopwaarts228. Stroomopwaarts In Skradinski Buk gaan we van boord. Ook hier zijn net als in Plitvice loopbruggen aangelegd. Van hier zijn de meren en watervallen goed te bekijken. Ook hier heeft het water weer die bijzondere kleur, maar de stroomsnelheid van de rivier is veel hoger dan in Plitvice. Dat maakt het veel spectaculairder.229. Loopbruggen230. Waterval231. Waterval Kikkers zijn er ook, ze maken een hels lawaai bij wat ze aan het doen zijn.232. Kikkers Ik kom er trouwens achter dat ik mijn GPS nog niet heb aangezet, dat doe ik nu meteen. Helaas heb ik dus niet de hele route en dus ook niet het aantal gelopen kilometers.
OK, we lopen weer verder over de loopbruggen en bekijken de ene na de andere waterval. Het is trouwens een stuk frisser dan gisteren, maar het aanstormende koude water werkt ook niet mee.233. Waterval234. Waterval235. Meer236. Loopbrug237. Waterval238. Waterval239. Meer240. Waterval241. Waterval Er staan hier een aantal huisjes, die min of meer ingericht zijn als museum. Hier is een deel van de rivier omgeleid en een ‘tobbe’ gecreëerd.242. Infobord243. Tobbe Hier werd toentertijd de wol ‘gehamerd’.244. Hamers Hier staan in serie een aantal korenmolens. Op de laatste foto veegt iemand het meel bij elkaar.245. Infobord246. Molens247. Molen248. Vegen In een ander pandje staan twee weefgetouwen.249. Weefgetouw Deze kleding zal hier ongetwijfeld gemaakt zijn.250. Kleding Zou dat nou moeilijk zijn? Dat weven bedoel ik.251. Meisje Ik kan hier een stukje omhoog en krijg zo een goed beeld van de waterval.252. Huisje253. Waterval Naar de andere kant laat de rivier zich van zijn rustige zijde zien.254. Rivier Ook hier probeert men wat bij te verdienen met de verkoop van noten, olijfolie en raki.255. Notenverkopers256. Notenverkopers Om half één lopen we langs de rivier over een jeeptrail naar de brug, waar de bus ons zal opwachten. Nog eenmaal een blik achterom naar de waterval.257. Terug Om half twee rijden we naar Sibenic waar we tegen tweeën aankomen. Ivana gaat ons een uurtje rondleiden en daarna mogen we ‘los’.
Wie is deze dappere strijder? Nou, het is koning Petar Kresimir IV van Kroatië die van 1058 tot zijn dood in 1074 heeft geregeerd. Zijn bijnaam was ‘De Grote’.259. Kresimir Zomaar een typisch huis. Op de gevel een plaquette met de namen van mensen die van 1941 – 1945 zijn omgekomen.260. Huis Zomaar een straat, druk oogt het niet.261. Straat Een drinkbak voor de hond, geplaatst in de gevel.262. Drinkbak Het slopen, en zeker het afvoeren van puin gaat hier nog handmatig. Met machines kun je hier niet uit de voeten.263. Bouwvakkers Of deze markering naar Santiago de Compostella leidt weet ik niet, in elk geval is de Jakobsschelp afgebeeld en een set ‘wandelstokken’.264. Pelgrimsroute Wat is dit voor een pand? Een kerk of een museum? Wie het weet mag het zeggen. De klok viel me op omdat de wijzerplaat 24 uur aangeeft.265. Pand Zomaar een doorkijkje.266. Doorkijkje Dit is de gevel van de Jacobuskathedraal. De oorspronkelijke bouw door Dalmatische en Italiaanse bouwmeesters vond plaats tussen 1432 – 1555. Daarna is nog een groot aantal architecten doende geweest met de kathedraal. In 1991 is er door een bombardement veel schade aangericht, maar inmiddels is dit hersteld.267. Gevel Jacobuskathedraal Het roosvenster in de gevel.268. Roosvenster De zijkant van de kathedraal met in het midden de Leeuwenpoort.269. Zijkant270. Zijkant De Leeuwenpoort met stenen leeuwen die Adam en Eva torsen. Rond de deuropening fijn bewerkte zuilen.271. Leeuwenpoort De koepel is gemaakt van in elkaar grijpende stenen platen. Tijdens het bombardement in 1991 is de koepel ernstig beschadigd geraakt.272. Koepel De buitenkant is gratis, voor het interieur moet 15 Kuna (€1,97) worden betaald.
De kathedraal mag zich verheugen in een groot aantal bezoekers. De drie beuken worden gescheiden door zuilen met bewerkte kapitelen die de bogen ondersteunen.273. Interieur Het altaar staat in de steigers.274. Altaar Ik maak nog vier foto’s in de kerk, een Mariabeeld, een martelaar, nog een martelaar en een grot die me toch sterk aan Lourdes laat denken.275. Maria276. Martelaar277. Martelaar278. Lourdes In Sibenic is nog meer te bewonderen, maar daarvoor ontbreekt ons de tijd.
Op de terugweg naar de bus genieten we nog een ijsje bij Kitty. De dames zien eruit als snoepjes, maar eerlijk is eerlijk, hier hebben ze het lekkerste ijs ter wereld. OK, in het stadje Todi in Italië is er ook een ijssalon met ontzettend lekker ijs.279. IJs Om vier uur rijden we weg en een halfuurtje later zijn we in Podstrana in hotel Raco.280. Hotel Tjonge, ze hebben een eigen strand, maar daar hebben we geen tijd voor. De zon is toch nog doorgekomen en de temperatuur stijgt meteen naar 26 graden in de plus. We krijgen een kamer met balkon én zeezicht.281. Zeezicht De tuin mag er wezen. Hoe heten deze bloemen ook alweer?282. Tuin283. Palm Wat schaft de pot? In elk geval gaat er vis op de barbecue.284. Kok Oh, dat is waar, vanmiddag hebben we doorgegeven aan Ivana of we vlees of vis wilden. Ik heb toen voor vlees gekozen.
Als voorafje een soep met sliertjes.285. Soep En daar komt mijn vlees. Het blijkt een karbonade te zijn met als bonus een worstje. Salade, nou prima.286. Karbonade Als toetje een soort ‘Sacher-torte’.287. Taart De huiswijn is onbeperkt, dat zie je niet vaak. Nu ben ik toevallig een liefhebber van huiswijn en deze is helemaal niet slecht.
Prima gegeten en rond half elf gaan we naar ons appartement.