Egypte (oktober 2023)

Maandag 16 oktober
Edfu – Esna (zeilcruise)
Vanmorgen zijn we om 07.00 uur gaan varen. Dat detail wisten we niet, maar ja, dat varen merken we natuurlijk vanzelf.Om acht uur genieten we het ontbijt.We varen nog een uurtje en om negen uur leggen we aan in Edfu.Er wacht een busje om ons naar de tempel van Horus te rijden. Het is nét te ver om te lopen. Nou, hier heeft de tijd ook vele eeuwen stilgestaan.We zijn er, zo te zien hadden we ook een koetsje kunnen nemen. Er staan er hier tientallen. Het is inmiddels bijna halftien.Inderdaad is het voor ons EGP300,- p/p, maar dit ticket heeft Hassan ook voor ons geregeld.Om te beginnen enige algemene informatie, maar eerst de informatieve panelen.Edfu is een stad in Egypte, die aan de westoever van de Nijl ligt. De stad Edfu was in het oude Egypte de hoofdstad van de tweede nome (district) van Opper-Egypte.
Bovendien was het de ‘thuisbasis’ en het cultuscentrum van de valkengod Horus, waar de belangrijkste tempel van deze stad aan gewijd is.
De Tempel van Horus is gebouwd in 237 voor onze jaartelling door Ptolemaeus III, de toenmalige koning van Egypte. De tempel is gewijd aan Horus, een Egyptische valkengod en de wrekende zoon van Isis en Osiris, en werd gebouwd op de overblijfselen van vroegere tempels. De uitbouw van de tempel heeft vele jaren geduurd, aangezien deze in 57 voor onze jaartelling pas af was. Tweehonderd jaar geleden was de tempel nog bedolven onder zand, puin en een deel van het dorp Edfu, dat zich over het dak van de tempel had verspreid. In het midden van de 19e eeuw is een Franse egyptoloog gestart met het opgraven van de tempel, waardoor we het complex tegenwoordig kunnen bezoeken.
Aan de voorzijde van de Tempel staat een reusachtige 36 meter hoge pyloon (poort), voorzien van voorstellingen van de farao die zijn vijanden vernietigt en reliëfs van Horus die wraak neemt op Seth voor de moord op zijn vader Osiris.
De pyloon staat met zijn ligging lijnrecht op de Noord-Zuid as die de opgang en ondergang van de zon aanduidt. De grote pyloon van de toegang van de Tempel symboliseert de horizon. Wanneer de zon zijn hoogste punt bereikte in de middag, bevond de zon zich exact boven de gespiegelde pylonen van de horizon als belichaming van het verbond tussen Hemel en Aarde. De twee pylonen van de ingang weerspiegelde Aset en Nebet-Het die de zon ophouden boven de horizon.
Aan de voet van de poort staan twee granieten beelden van Horus als valk. Wanneer u door de poort loopt, komt u uit op een groot plein dat aan beide kanten wordt omgeven door prachtige zuilen. Aan de achterkant van het plein staan wederom twee valkbeelden van Horus en daarachter vindt u een grote overdekte zuilenhal. Het is interessant om deze hal van binnen te bekijken, omdat u meerdere kamertjes kunt bezoeken, die nog goed intact zijn.
In het heiligdom stond ooit een gouden beeld van Horus, nu een altaar.
Ik laat de foto’s voor zichzelf spreken. Inscripties in de zogeheten ‘wandelgang’.Zuid van de Tempel staan de resten van een kapel (Mammisi) waarin de geboorte van de jonge Heru werd gevierd. Deze kleine Tempel is versierd met taferelen rond Farao Ptolemaeus VIII en zijn moeder, vrouw en kind, vergezeld door Bes, die werd geassocieerd met de geboorte van kinderen. Voorstellingen tonen het ritueel van de geboorte van Heru-sema-tawy, zoon van Heru en Het-Heru. Ook zijn er voorstellingen die verband houden met de goddelijke vereniging van Heru en Het-Heru, een gebeurtenis die werd gevierd tijdens het jaarlijkse feest dat het ‘Feest van de Prachtige Ontmoeting’ werd genoemd.Ik had al constant het gevoel dat ik ‘bekeken’ werd. Klopt, zie deze observatiepost.Velen vinden de Tempel van Horus één van de meest indrukwekkende tempels in Egypte. De stadspoort oftewel de pyloon is enorm en ook de zuilenzalen zijn fantastisch. Het is één van de best bewaarde tempels van Egypte en de hiërogliefen die u hier vindt, zijn nog duidelijk leesbaar.
Overigens, het was bij de tempel ontzettend druk, maar ja, ik zag een stuk of 5 à 6 van die grote Nijl cruiseboten aan de kade liggen.
De WC, ik vind het wel grappig. Het is bij halftwaalf en we gaan op pad naar ons busje.Uiteraard bevinden zich er hier weer een groot aantal kramen.Is dit ondergoed? Moet hier zo’n zwarte ‘japon’ overheen?Dit bedoel ik dus. Deze agent is uitgerust met een pistoolmitrailleur en hij heeft er meteen maar een extra patroonmagazijn aan vastgeplakt.We rijden weer door Edfu op weg naar de boot.Kijk, ons busje en onze chauffeur.Om twaalf uur gaan we aan boord en we gaan weer varen. Ik heb als tiener met een BM’er gezeild. Dat lijkt mij toch handiger zeilen dan met dit scheepje.Om één uur wordt de lunch geserveerd. Lekker hoor!Wij gaan ook weer een stukje zeilen. Ik zie op mijn GPS dat we varen met een snelheid van 5,7 km/u.De roerganger moet nu echt zijn best doen.Het is inmiddels na zessen en de zon gaat onder. We varen nog steeds. Heeft dit schip radar? Ik dacht toch van niet.Het is inmiddels twintig voor acht en we gaan aanmeren. Dat gebeurt in complete duisternis, maar er staat een behoorlijk zoeklicht aan dek.Nou, mijn complimenten!
Tegen achten wordt het diner aan dek gebracht. Ik begin met een soort spinaziesoepje.Het hoofdgerecht is macaroni met toespijs en kip.Het dessert is taart.Prima gegeten!
Om negen uur gaat de muziek aan en kan er gedanst worden. Wij geloven het wel en gaan douchen. Het water is warm!
Als laatste de GPS-track. Waypoint 030 is de overnachting in Edfu en 031 is de overnachting zuid van Esna.