Egypte (oktober 2023)

Woensdag 11 oktober 2023
Amsterdam – Caïro
Nu over naar onze Egypte reis!
Hm, onze vlucht naar Caïro (via Wenen) uitgevoerd door Austrian Airlines vertrekt al om 07.00 uur! Dat betekent uiterlijk 04.00 uur te AMS. In het verleden hebben we weleens overnacht in hotel Mercure gelegen op Schiphol, maar door de aangepaste security maatregelen is dat niet meer goed mogelijk. Dat betekent een Schiphol taxi. Voorheen was er maar één (meen ik), maar nu zijn er meerdere. Na wat ‘surfen’ heb ik gekozen voor ‘sneleentaxi.nl‘.
Prima, de taxi staat 10 minuten voor het afgesproken tijdstip voor de deur. Onderweg naar AMS zijn er werkzaamheden, maar onze chauffeur komt dagelijks in Amsterdam en kent de weg op zijn duimpje. Druk is het niet, dus mooi op tijd bereiken we Schiphol.
Ai, de balies zijn nog niet open, wel kunnen we een bagagelabel printen. Die labels bevestigen wij aan onze koffers en lopen naar de volgende machine. Die machine moet onze koffers ‘ophappen’. Maar… wat we ook doen, we krijgen telkens een foutmelding.
Er loopt wat Schiphol personeel rond, maar die verwijzen naar de balies, die dus nog niet open zijn. Dat betekent wachten, het begint al goed.
Om 04.30 uur gaat balie 1 open. Mooi, de koffers zijn we ‘kwijt’. Op mijn vraag waarom het niet lukte met de machine krijg ik een vaag antwoord.
De security gaat vlot, de rugzakken hoeven niet open. De nieuwe scanners – als dat bericht tenminste klopt – zijn wel een verademing.
We staan op het vertrekbord, ongelooflijk dat er zoveel vluchten vertrekken.Lounge 1 oogt niet echt druk.Even na vijven genieten we een beker thee in het ‘parkcafé’. Zo’n dorstlesser kost €3,70 maar er komt nog €0,05 bij voor het kartonnen bekertje. Ik meende dat zo’n toeslag alleen voor plastic bekers gold, maar het zal wel.
Om 05.59 uur bereiken we de gate. ’t Is nog een halfuurtje voor we kunnen boarden.Het boarden gaat snel, om 06.45 uur zit iedereen op zijn stoel in de Airbus 320.Hm, ’t is nog donker! Foto’s maken van de start en het maken van hoogte zit er niet in.Om 07.21 uur gaan we taxiën, zo te zien naar de Aalsmeerbaan (18L/36R). Take-off om 07.31 uur.Voor de aardigheid de GPS-tracks.Tegen achten komt ons ontbijtje door. Ai, nu zijn we er wel aan toe.Naar Wenen is natuurlijk een stukje van niets en om 08.55 uur staan we aan de grond. Taxiën naar de F-gate. We moeten naar de G-gate, dat is nog een heel eind tippelen.
Hm, de lounge is niet zoals gesteld op de site vóór de paspoortcontrole, maar er ná.
Tja, we gaan Schengen uit, vandaar de paspoortcontrole.
In elk geval de lounge gevonden. Sowieso ziet het er goed uit.Hm, een broodje ei en een espresso gaat er wel in. Wat later trakteer ik mijzelf op een rum-cola (voor de dorst).Onze vlucht staat op de monitor, 11.20 uur klopt, alleen is het vluchtnummer MS 9210 en niet OS 863. Het zal wel goed zijn. De vlucht naar Tel Aviv is gecanceld, maar ja, het is volop oorlog daar.Om 10.55 uur kunnen we boarden in een Airbus A320-200. Het toestel loopt aardig vol!Om 11.24 uur gaan we taxiën, we zitten mooi op schema. Precies 11.33 uur gaat het gas erop.En twee minuutjes later beginnen we hoogte te maken.Ha, het menu komt door, een beetje trek hebben we al wel. Dat krijg je van dat vliegen! Kip gaat het worden.De Essentials komen door. Wordt het een nachtvlucht?Dat ziet er toch niet verkeerd uit! En het smaakt ook goed met dat biertje erbij.Als dessert een soort cake, een fruithapje en koffie.Is dat Santorini? Mijn iPhone heeft het coördinaat niet ‘genomen’.Caïro, dat kan niet missen. Het ziet er allemaal wel erg ‘zanderig’ uit.Touchdown om 14.51 uur, maar de Egyptische tijd is een uur later, 15.51 uur dus.
We zijn iets te laat, maar mij hoor je daar niet over.Door de paspoortcontrole, nou, dat lukt nog binnen tien minuten. Om 16.15 uur ontmoeten we onze reisbegeleider. Het is een Egyptenaar, hij heet Hassan en hij spreekt een beetje Nederlands. We ontvangen ons visum (al betaald via Djoser à € 25,- per persoon) en wachten op de koffers. Die zijn er om 16.30 uur, dat valt mij mee.
We wachten nog op de laatste vier personen en dan lopen we naar de bus. Om 17.00 uur zitten we erin en rijden we naar ons hotel. Hassan vertelt onderweg het programma voor vanavond en morgen. Het is een heel verhaal en Hassan vertelt het niet in chronologische volgorde en in een (te) rap tempo. Bovendien kan ik hem slecht verstaan door de herrie van de motor en de airconditioning.
Het schiet al behoorlijk op, we rijden hier door de Kobri Al Azhar en zo te zien is er markt. Sowieso is het erg druk en soms staan we even stil. 90% van de vrouwen draagt een hoofddoek, en soms zie ik een vrouw (?) in zo’n islamitisch gewaad waardoor ze van top tot teen bedekt zijn. Is zo’n ‘outfit’ niet erg warm?Overigens, kunnen we Egyptische ponden pinnen? Of kunnen we Euro’s wisselen?
Ik begrijp dat Hassan morgen over Egyptische ponden beschikt die we kunnen wisselen tegen Euro’s. Hij belooft een goede koers, te weten 33 Egyptische ponden voor €1,-.
Maar ja, als we 32 of zelfs 31 Egyptische ponden voor €1,- krijgen is dat ook heel redelijk (volgens Hassan).
Oh wacht, nu komt het, de koffers moeten morgenochtend uiterlijk 07.30 uur voor de kamerdeur staan. Het ontbijt is om 07.00 uur en om 08.00 uur gaan we rijden. Dat was ons uiteraard bekend, we blijven maar één nacht in dit hotel. Oh, morgen lunchen we onderweg met de groep, Hassan heeft al in een restaurant gereserveerd. Vanavond wil hij wel meelopen naar een restaurant voor het diner. Het is niet heel dichtbij. Dat doen wij maar niet, we hebben nog broodjes enz. overgehouden van de lunch in het vliegtuig.
We bereiden er wel thee bij op de kamer en maken het zeker niet te laat. Sowieso hebben we een lange dag achter de rug!
Kijk, dit is het Cosmopolitan hotel, Kasr Al Nile, Bab el Souq Abdeen in Caïro. Het is inmiddels kwart over zes.Nou, de entree ziet er toch zeker niet verkeerd uit.Oh ja, of we even €150,- willen aftikken voor de fooienpot. Hm, ik vind het wel veel, maar het moet maar. We krijgen de kamersleutel, dat duurde wel even, want van de paspoorten moet een kopie worden gemaakt. Op de kamer gaat er bagage uit de rugzak in de koffer en andersom. Douchen en om 21.30 uur liggen we erin. We hebben het wel gehad voor vandaag.