Egypte (oktober 2023)

Donderdag 19 oktober
Luxor, nachttrein naar Caïro
Om halfacht staan we op en om acht uur nuttigen we het ontbijt.Om negen uur lopen we naar het Luxor museum, dat is hier vlakbij. Onderweg zie ik nog een mooie bloeiende struik.Kijk, daar is het museum.De tickets doen EGP200,- en zijn uitsluitend met de creditkaart af te rekenen. Gelukkig had ik dat ding bij me. Over het maken van foto’s met een digitale camera is niet gerept.Enige algemene informatie.
Het museum van Luxor is een cadeautje van de franse president Giscard d’Estaing.
Het gebouw is niet groot, maar de collectie is erg goed samengesteld.
Bijzondere archeologische vondsten uit Luxor en omgeving kunt u hier op uw gemak bekijken. Waar de schatten in het Museum van Caïro vaak rommelig zijn opgesteld, zijn alle bezienswaardigheden in het Luxor museum goed verlicht en duidelijk voorzien van informatie. Op de begane grond zijn een aantal zeer bijzondere voorwerpen te vinden uit het Nieuwe Rijk, waaronder een buste van farao Toetmosis III. Op de bovenverdieping van het museum vindt u in een glazen kast enkele voorwerpen uit het graf van Toetanchamon. Op dezelfde verdieping vinden we een aantal bas-reliëfs uit de tempel van Karnak, waarop de mooie koningin Nefertiti is afgebeeld. In het Luxor museum kunt u ook een zaal bezoeken die redelijk nieuw is. Hij werd speciaal gebouwd om de beelden die in 1989 in de Tempel van Luxor werden gevonden te exposeren. Hoogtepunten zijn beelden van Toetanchamon en Ramses II.
Inderdaad, alle items zijn prima opgesteld en keurig voorzien van leesbare bordjes. Ik laat de foto’s en de teksten voor zichzelf spreken.Sowiieso is dit museum een bezoek meer dan waard!
Tegen halfelf zijn we rond.We lopen Luxor in, ik heb het adres van een apotheek op de receptie gekregen. Het is niet ver en hier scoren we twee doosjes medicijnen die momenteel in Nederland niet leverbaar zijn. En hier wel! Over een recept doen ze niet moeilijk en ze zijn hier bepaald goedkoop!Op naar ons hotel waar we meteen twee cola’s scoren.
Om twaalf uur zetten we de koffers achter de receptie en checken we uit.
Hm, een lunch gaat er wel in. Hoewel, van de frites laten we de helft staan, véél te véél.De rest van de middag hangen we in de lobby en nog wat bij het zwembad. We zouden Luxor in kunnen gaan, maar het is ons te warm.
Om halfacht verzamelen we in de receptie en per bus gaat het naar het station.
Sowieso is het niet ver. Ok, nu is het wachten op de trein.Om halfnegen stoomt de trein binnen, nou, ’t is een ouwetje.De coupé is behoorlijk krap, maar het is maar voor één nacht.We worden nog blij gemaakt met een diner, nou best wel goed.Te bed, dat is nog een hele uitdaging. Ik slik een pilletje Zopiclon, anders doe ik vannacht geen oog dicht.
Ik zak een beetje weg. ik bevind mij in een koets die door een onderaardse tunnel op weg is naar het dodengericht. De weg is slecht en de koets slecht geveerd. Ik moet mij goed vasthouden. Aan het eind van de tunnel wacht Osiris zittend op zijn troon. De jakhalsgod Anoebis heeft de leiding. De ibiskoppige Thot, de god van het schrift en de wijsheid, heeft het Grote Boek opengeslagen bij mijn naam. Maät, de godin van waarheid en rechtvaardigheid, heeft de veer in haar hand. Het monster Ammoet/Ammit grijnst mij toe. In zijn bek zie ik geronnen bloed. Het ziet er niet goed uit voor mij, maar dan komt het ontbijt door. Hoe laat is het? Zes uur? Veel trek heb ik niet, het ontbijt gaat mee voor straks. Oh ja, het is inmiddels vrijdag.