Zuiderzeeroute (mei 2009)

Lieve lezer(essen)s van onze wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons fietsavontuur:
Zuiderzeeroute per fiets van Enkhuizen naar Horst (Harderwijk)
tijdens de pinksterdagen van vrijdag 29 mei t/m maandag 1 juni 2009Zuiderzeeroute

Vrijdag 29 mei 2009
Enkhuizen
Gezien de terugreisproblemen vanuit Hindeloopen tijdens de paasdagen, hebben we besloten om eerst naar Enkhuizen te sporen en van daaruit terug te fietsen naar huis.
Op de radio horen we dat er bij ’t Harde een goederentrein is ontspoord. Dat begint meteen al goed. Nu maar hopen dat door deze malheur niet het hele treinverkeer in de war zit.In elk geval gaat het tot Amsterdam probleemloos. Wel is het erg druk in de trein.
Het is dan ook prachtig weer en iedereen is van plan om er dit pinksterweekend alles uit te halen. In Amsterdam hebben we 8 (acht) minuten om over te stappen. Te voet is dat een eitje, maar met de fietsen blijkt dat niet haalbaar. Dat betekent een klein half uurtje wachten. We hebben nu de trein van 15.39 uur en om 16.37 uur zijn we in Enkhuizen.001. Station EnkhuizenTjonge, dat is dus een treinreis van bijna een uur en dat voor zo’n kort stukje. Komt er hier mettertijd nog een HSL? Pal tegenover het station is onze B&B van de Fam. Bakker. (www.bedandbreakfast.nl/plaats/enkhuizen). Dat is nog eens makkelijk! De B&B is gevestigd in de voormalige opzichterswoning van het Snouck van Loosenpark. In dit park is sociale woningbouw neergezet in 1897. We worden hartelijk ontvangen en krijgen een mooie kamer. Daar gaan we met dit prachtige weer natuurlijk niet zitten. We gaan de straat op en de stad in.
De Buitenhaven ligt vol jachten en jachtjes.Iets verder staat de Drommedaris, een vestingtoren uit 1540. Rechts een ophaalbrug, daar lopen we zo meteen overheen.4. Info DromedarisNog wat verder een prachtig grachtje.6. GrachtHier vlakbij is de ingang van het Zuiderzeemuseum. Hier hebben we niet al te lang geleden nog een bezoek aan gebracht. Het is echt een aanrader!Dit moet de Oosterhaven zijn. Hier liggen de wat grotere schuiten.8. OosterhavenHet stadhuis, gebouwd in 1686-1688. Het gedicht van onze Joost is misschien niet goed leesbaar, maar dat moet met een Google-actie zo te vinden zijn.Tijdens de wandeling hebben we al een aantal restaurants aan een keurende blik onderworpen, maar de meesten vielen sowieso af. Echt te toeristisch! Restaurant
‘De Smederij’ ziet er goed uit, maar ja, het is nog geen zes uur. Ze hebben een Michelin-bestekje, dus de ster zit er waarschijnlijk aan te komen. Ik vrees dat je hier zeer tijdig moet reserveren. Nu zien wij rechts van ons het ‘Royal Indian Restaurant’. Nu zijn wij liefhebbers van de Indiase keuken, dus dat treft. Ik begin met een kippensoepje en daarna volgt de mixed grill. IJs toe! We hebben heerlijk gegeten, toch hebben we een tijd geleden in een Indiaas restaurant in Den Haag nog lekkerder gegeten. Hoewel, toen hadden we misschien meer trek.
Om ‘uit te buiken’ maken we ons rondje Enkhuizen af.
Een van de kerken in Enkhuizen, ik weet niet meer hoe hij heet.17. KerkEen woonhuis uit omstreeks 1630.Het Oude Weeshuis.21. WeeshuisHet is inmiddels al over achten, tijd om naar onze B&B te gaan.