Zuiderzeeroute (mei 2009)

Zondag 31 mei 2009
Volendam – Muiderberg
Om kwart voor acht staan we op. We ontbijten op de kamer, alles staat in het koelkastje en koffie en thee maken we zelf. Het is wat simpel, maar deze B&B is dan ook €20,- goedkoper dan die in Enkhuizen.
Om half tien zijn we in het haventje van Volendam en meteen kopen we kaartjes voor de overtocht naar Marken. Daar ben ik nog nooit geweest! De fietsen zetten we bij de steiger neer en we lopen een klein rondje.
Zo druk als het gistermiddag was, zo rustig is het nu. De terrassen zijn nog leeg, maar lang zal dat niet duren. Om 10.15 uur kunnen we boarden en precies om 10.25 uur varen we de haven uit. Maria staat op de steiger en wenst ons behouden vaart toe. De haven en Volendam liggen achter ons.79. Volendam En dit is het haventje van Marken in fel tegenlicht met wereldberoemde souvenirwinkel van Sijtje Boes. Zelf is ze al meer dan 25 jaar geleden overleden, maar haar naam leeft voort. Als we afmeren (10.55 uur) loopt bijna iedereen linea recta de souvenirwinkel in.
Met de fiets aan de hand lopen we op ons gemak het dorpje in. Ai, de kerk is net uit en dit gezin kan ik precies fotograferen in een smalle reep zonlicht. Ik zal ze maar niet vragen om voor mij te poseren. Tja, het is een zeer schilderachtig dorpje, ik kan niet anders zeggen. Het is gelukkig nog erg rustig, ik ben blij dat we de eerste boot hadden. Om half twaalf gebruiken we de KMA en gaan meteen bellen voor een B&B. In Naarden lukt het niet, we worden verwezen naar Muiderberg. Dat is iets dichterbij, dat gaan we proberen. Gelukkig, het lukt, we kunnen terecht in ‘Het Rechthuis’. Ik begon me al zorgen te maken. Eerst nog wat foto’s van Marken. We gaan niet met de boot terug naar Volendam, maar nemen de dijk en met een bochtje bereiken we Monnickendam. Ook weer zo’n leuk oud stadje. Het oogt allemaal even schilderachtig, maar het weer werkt dan ook behoorlijk mee. Links de ‘Speeltoren’, nu is het een museum en daarvoor staat ‘De Waag’ uit 1600.
Het terras met de pilasters is later aangebouwd. Detail van ‘De Waag’ met het wapenschild van Monnickendam. Tweemaal de ‘Speeltoren’. Kijk, nu de kinderen nog klein zijn willen ze wel met de sloep uit varen. Kijk, nu de kinderen nog klein zijn willen ze wel met Ma gaan zwemmen. Het is intussen al na enen, tijd om verder te gaan. Dit is het kruispunt net voorbij Zuiderwoude, met zicht op het water van de Kerk Ae. Ik herinner mij dit punt nog goed van mijn Zuiderzeepad (te voet). Om twee uur zijn we in Ransdorp. We hadden de wind pal in de rug en onze tellers tikten 28 km/uur aan! Ransdorp is weer zo’n klein boerendorpje. De kerk mag er zijn! Door geldgebrek is de toren toentertijd niet afgebouwd. De toren is open en kan beklommen worden. Gezien de tijd laten we dit achterwege. Na een kwartiertje fietsen bereiken we Durgerdam. In een scherpe bocht ligt de ‘Kapel’. Het schijnt dat deze kapel slechts korte tijd dienst heeft gedaan als kerk. In Durgerdam is een zeer sfeervol café-restaurant. Hier wilde ik lunchen. Ai, met mij hadden nog vijftig andere fietsers ditzelfde plan. Toch gaat het snel, opstellen voor de kassa, bestellen en afrekenen. Simpele gerechten kunnen meteen worden meegenomen, de meer uitgebreide lunches worden gebracht. De meeste mensen zitten buiten op het zeer grote terras. Dat kan ook makkelijk, het is bijna 24 graden in de plus. Op naar Muiderberg. We hebben de wind nu dwars, dat drukt het tempo.
Het Zuiderzeepad (te voet) gaat helemaal door Nieuwendam en dan dwars door Amsterdam. De fietsroute laat dat moois rechts liggen en neemt de Schellingwouderbrug. Vanaf de Diemerzeedijk loopt de route weer gelijk op. Zoals gezegd, het is prachtig weer en zo te zien mooi wonen in IJburg. Even de brug over en je zit aan het strand. We fietsen eerst Muiden in en volgen de bordjes ‘Muiderslot’. Het is alweer vele jaren geleden dat we dit slot bezochten. Voor een bezoek moet zeker een halve dag worden uitgetrokken. Daarvoor ontbreekt ons de tijd. Vanaf de ingang heb ik wel een mooi uitzicht op het slot. We fietsen nog even terug, ik herinner mij dat het slot er vanaf de jachthaven gezien ook mooi bijligt. OK, op naar Muiderberg. Tegen half zes bereiken we Het Rechthuis (http://www.hotelhetrechthuis.nl/). Gelukkig was ons al telefonisch gezegd dat het hotel gedeeltelijk in de steigers staat.
We worden hartelijk ontvangen door Hannelies. Het Rechthuis wordt zeer grondig gerenoveerd. Ik heb wel bewondering voor deze jonge ondernemers. Overigens, het gerenoveerde gedeelte ziet er pico bello uit! Ook onze kamer mag er zijn. BTW, we hadden enige moeite om het hotel te vinden. Dat wil zeggen, mijn mobiele navigatiesysteem (Route66) kende ‘De Googweg’ niet. Dat betekende dus weer ouderwets de weg vragen. Wat blijkt, het is niet ‘De Googweg’, maar alleen ‘Googweg’.
Kijk, ‘Googweg’ kent mijn mobiel wel! Als we onze tassen hebben neergezet maken we rechtsomkeert en gaan Muiderberg in, op zoek naar een restaurant. Hannelies vertelt ons dat er heel vroeger rechtspraak heeft plaatsgevonden op deze locatie. Vanaf 1792 is hier een hotel gevestigd en vanaf 1881 tevens halteplaats van de ‘Gooische Stoomtram’, ook wel genoemd de ‘Gooische Moordenaar’. Tja, er zijn uiteraard de nodige ongevallen gebeurd. Een miniatuur stoomtram staat voor het hotel op een sokkel ter herinnering aan de goede oude tijd. Het is een stukje van niets naar het restaurant waar we de weg hadden gevraagd. Het is niet te geloven, maar ze zitten compleet vol! Iets terug is nog een restaurant, hm, hier zitten we op niveau. Het heet: ‘t Lagerhuys (www.lagerhuys.nl). We krijgen een plaatsje op het terras. Ai, de bediening is hier ook van hoog niveau.
We bestellen een runderbouillon, die ons prima smaakt.112. Soep Ik bestel speenvarken en Orchideetje baars. Beide smaken voortreffelijk. Ook de rode huiswijn is prima. We besluiten met espresso en thee. Tja, niet zo goedkoop, maar het was het waard.