Floris V-pad (mei 2009)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Floris V-pad van Oudewater naar Dordrecht
van vrijdag 22 mei t/m zondag 24 mei 2009

Vrijdag 22 mei 2009
Oudewater – Streefkerk
Vanochtend heeft het nog geregend, maar tegen negenen komt de zon door. In de trein tref ik Joke en gezamenlijk treinen we naar Utrecht. Daar moeten we de streekbus hebben van 10.44 uur. De bus staat al gereed en meteen als we zijn ingestapt rijdt hij weg.
We zitten dus in de bus van 10.14 uur! Om 10.55 uur zijn we op het busstationnetje van Oudewater. Over de ophaalbrug lopen we naar het centrum.1. OphaalbrugEen paar minuten later zitten we buiten op het terras en bestellen KMA.2. Terras3. terras4. KMAJan en Ida zijn er nog niet, wij zijn ‘dankzij’ onze vroege bus ook ruim voor de geplande starttijd aanwezig. Ik waag er een telefoontje aan, ze zijn onderweg. Tegenover het terras staat het stadhuis van Oudewater, gebouwd in 1588. Het vorige stadhuis is in 1575 door de Spanjaarden in de as gelegd, omdat Oudewater de zijde van Willem de Zwijger had gekozen. Tijdens de strafexpeditie van de Spanjaarden werd ook de complete bevolking van 3.000 zielen uitgemoord. Hebben de Spanjolen inmiddels hun excuses aangeboden? Zo ja, dan is het goed.5. Stadhuis Nadat Jan en Ida zijn aangekomen en ook de KMA hebben genoten gaan we op pad.
We lopen een stukje terug en steken opnieuw de Hollandse IJssel over. Na een paar honderd meter gaan we de Tiendweg op. Dit min of meer kaarsrechte pad moeten we ruim 7 kilometer volgen. Dat lijkt oneindig lang, maar door de begroeiing kun je niet ver vooruit zien.6. Tiendweg7. TiendwegDe naam Tiendweg suggereert dat er belasting werd geheven. Dat is een misverstand, het woord ‘tiën’ betekent trekken of sleuren. Het slaat dus op de jaagpaden die langs de Tiendweteringen lopen. Het is zonnig, wel hebben we een klein beetje wind tegen.
Het stikt ook van de zwanen, veelal met jongen. Zoveel zwanen heb ik de laatste jaren niet waargenomen.8. Zwanen Koeien zijn er ook, deze staan gezellig naar ons te kijken.9. Koeien Met de waterhoentjespopulatie (2x woordwaarde?) is het ook dik in orde.10. Meerkoet Dit is toch een typisch ‘Hollands’ landschapje, dacht ik zo.11. Landschap We zijn trouwens niet de enigen op de Tiendweg, we komen heel wat wandelaars tegen. Aan het eind van de Tiendweg slaan we linksaf en hebben min of meer de wind in de rug. We lopen een aantal kilometers gelijk op met het Pelgrimspad. Hier liepen we een jaar of drie geleden ook al. Toch verveelt dit niet, we lopen door één van de mooiste stukjes van Nederland.12. Handwijzer Na een paar honderd meter bereiken we de Vlist. Ik ben hier al eens in het donker langsgelopen en een keer bij wat minder goed weer. Nu is het uitzonderlijk mooi weer en dat is op de foto’s goed te zien.13. VlistKanoën kun je hier ook, al hebben sommigen moeite om het midden van het water aan te houden.14. KanoZo te zien zijn de meeste boerderijen omgebouwd tot tweede (of eerste) huizen.15. Huis16. Huis17. Huis Verder maar weer, genietend van het mooie weer en van het landschap. De tweede foto vind ik persoonlijk de mooiste.18. Landschap19. Landschap Dit is de wipwatermolen Bonrepas (goede maaltijd). Heeft Napoleon hier een keer gegeten? Dat is onwaarschijnlijk. Al in 1254 was de naam in gebruik.20. Info molen21. Bonrepas Ik heb het al eerder vermeld, maar het stikt werkelijk van de zwanen. Ze zijn beschermd, ook dat nog, maar deze beesten gaan nog voor problemen zorgen.22. Zwanen Om kwart voor vier lopen we Schoonhoven in. Ik zou B&W willen voorstellen een groot parkeerterrein buiten het centrum te laten aanleggen en de grachten autovrij te maken.23. Schoonhoven24. Gracht Schoonhoven is zoals bekend de zilverstad. Al in de 17e eeuw hadden zilversmeden hier hun eigen gilde. Persoonlijk doet zilver me niet veel, al bewonder ik het vakmanschap.
Het is druk in de stad, men heeft zeker een paar roostervrije uren opgenomen. Joke en ik eten een ijsje, Jan en Ida gaan voor een drankje. Door het centrum lopen we naar de Veerpoort uit 1601. De Veerpoort maakt deel uit van de waterkering en wordt bij hoog water afgesloten met planken. De stadskant oogt eenvoudig. In de woning boven de poort woonde tot 1862 de poortwachter.25. Stadskant De zuidzijde van de poort heeft wat meer allure.26. Zuidzijde Om half vijf varen we met de pont de Lek over.27. Lek We lopen de Veerse Dijk af, slaan daarna rechtsaf en nemen de Wilgenweg. Het is hier even opletten, want hier lopen maar liefst drie LAW’s een stukje samen op.28. Handwijzer Verderop wordt het weer een Tiendweg en moeten de nodige hekken worden ‘genomen’.29. Tiendweg30. Tiendweg31. Hek We lopen bovenlangs Groot-Ammers en lopen dan verder over de Tiendweg.
Naar Streefkerk is het nog 3 kilometer, maar zover gaan we niet.32. StreefkerkHalverwege verlaten we de route en lopen naar de paalkampeerplek ‘De Donkse Laagten’. Een paalkampeerplek is iets aparts. Er zijn er een veertigtal van in Nederland.
Ik meen dat ze allen van Staatsbosbeheer zijn. Het is toegestaan hier met maximaal drie tenten ‘wild’ te kamperen en er staat ’s zomers een waterpomp. Het is voor het eerst dat ik van een paalkampeerplek gebruik ga maken. Het is al tegen half acht als we er zijn. Helaas, er staan al drie tenten en daarmee is de plek vol! Dat ze die plekken niet wat groter maken, wat maakt het nu uit of er drie of zes tenten staan! Nou ja, iets terug staat een gemaal met een mooi grasveldje. Op dit tijdstip verwacht ik geen boswachters meer en zo ja, dan moeten ze het maar door de vingers zien. Joke en ik gaan op het grasveldje staan en Jan en Ida zoeken verderop een plekje. Ik begin met een kerriesoepje en daarna volgt een kaas-spek maaltijd van Knorr. Ik drink er een Zuid-Afrikaans wijntje bij.
Deze was niet in de aanbieding en dat proef je wel. We staan hier langs een brede wetering. Het ziet er uit als prima zwemwater, maar zwemmen laat ik maar achterwege. Eens even kijken, we hebben er vandaag 25 kilometer opzitten.