Zuiderzeeroute (mei 2009)

Maandag 1 juni 2009
Muiderberg – Horst
Om half negen zitten we aan een prima ontbijt(buffet). Om half tien gaan we van start.
Ook vandaag belooft het prachtig weer te worden. In een vlot tempo fietsen we naar Naarden. Tja, hier zijn we al een aantal keren geweest, toch blijft het leuk. Ik maak nog even een foto van een ‘Beer’ met twee ‘monniken’ op zijn rug. Deze ‘Beer’ heeft een functie in het op peil houden van het ingewikkelde grachtenstelsel rond Naarden. Het Arsenaal, de toonzaal van Jan des Bouvrie. Hier kopen we al onze spulletjes (grapje!). Ai, het pand ligt er prachtig bij, het toont beter dan afgelopen winter. Een stukje gracht en rechts een munitiebunker. Door de Utrechtse Poort verlaten we Naarden. Op naar Huizen. Soms zien we de voormalige Zuiderzee. En ineens zitten we middenin een schaapskudde. Het lijkt hier de Veluwe wel. Min of meer langs het Huizerstrand en de oostrand van Huizen fietsen we naar Eemdijk. Ook hier wijkt de route compleet af van de route te voet. In Eemdijk is het nog even de vraag of de pont wel vaart vandaag. We zitten hier in de Bible-belt en zondags vaart de pont niet. Het is wel maandag vandaag, maar 2e pinksterdag. Gelukkig, de pont is in de vaart, dat scheelt een heel eind omfietsen. Nu is het nog een klein stukje naar Bunschoten-Spakenburg. Het oude haventje ligt vol met, tja, zijn dit botters? Ook de scheepshelling is in bedrijf, al wordt er vandaag niet gewerkt. In Bunschoten nuttigen we de KMA. Dat hadden we eigenlijk in de theetuin ‘Eemnes’ (http://www.theetuineemnes.nl/) willen doen, maar helaas was deze gesloten in verband met het huwelijk van dochterlief. Van harte gefeliciteerd!
Op naar Horst! Vijf kilometer verder komen we langs het stoomgemaal Hertog Reijnout. Met tegenlicht maak ik deze foto.125. Gemaal Wat zie ik, het is vandaag geopend. Ik ben hier al meermalen langs gekomen, maar tot heden was het altijd gesloten. Alles werkt, de stoommachine drijft de schepraderen aan. Het is een imposant gezicht. Helaas heb ik mijn flitser niet bij me en binnenin het stoomgemaal is het tamelijk donker. De polder wordt nu met een elektrisch aangedreven gemaal op peil gehouden, maar soms springt dit gemaal bij. Geen slecht idee om dit stoomgemaal in stand te houden voor het geval de stroom uitvalt.
Over het fietspad langs de voormalige Zuiderzee. De laatste loodjes. Ik heb zo langzamerhand een houten …. We hebben ook nog eens de wind tegen. Om drie uur zijn we thuis, mooi op tijd. Opruimen, douchen en voor de verandering sluiten we deze prachtige fietstocht af in restaurant ‘De Dorpskamer’.