Zuiderzeeroute (mei 2009)

Zaterdag 30 mei 2009
Enkhuizen – Volendam
Om acht uur staan we op en om half negen genieten we van een prima verzorgd ontbijt. Zoals je mag verwachten in een oud pand als dit, gaat het in stijl. De keuken uit grootmoederstijd is ingericht als ontbijtruimte. Er staat een enorm AGA-fornuis, echt iets voor een kookliefhebber. We praten nog geruime tijd met een Duits echtpaar uit Berlijn, die hier een paar dagen doorbrengen. Om kwart voor tien gaat het dan toch gebeuren, we gaan van start. Via Bovenkarspel fietsen we met de wind in de rug naar Broekerhaven. Hier staat een unieke scheepslift uit 1924. Het polderwater links op de foto staat een stuk lager dan het buitenwater rechts. Met de ‘lift’ – die nu in het midden hangt – wordt een schip opgetild en overgezet. Het is een hele installatie, jammer dat hij nu niet in werking is. Ik moet hier maar eens terugkomen.Dit is het uitzicht vanaf de scheepslift richting polder.Vanaf de Broekerhaven fietsen we over de dijk naar Hoorn met veelal uitzicht op de voormalige Zuiderzee.Ik had het al gelezen, ze zijn hier de dijk aan het verzwaren. Autoverkeer is alleen toegestaan voor aanwonenden. Fietsen kan natuurlijk (bijna) altijd. Wel lekker rustig zo, vooral aan ‘dijkjesrijdende’ motoren heb ik een hekel. Tja, zo op dat gravel waan je je in een derde wereldland.25. DijkverzwaringNabij de vluchthaven van Wijdenes is een monument opgericht. Twee kilometer van hier is in 1944 een Lancaster in het IJsselmeer gestort. Zes bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Slechts één man kon veilig landen.26. DijkverzwaringMooie (tweede?) huizen staan er hier langs de dijk. Tja, je hebt er wel een boel onderhoud aan, maar ik denk dat hier de tuinman bezig is. Net voor Hoorn gaat het toch mis, de dijk is afgesloten. Met een kleine omweg komen we op het plein ‘Rode Steen’. De Rode Steen ligt rechts van het standbeeld van Jan Pz. Coen in het plaveisel. Het ligt voor de hand, hier werden terechtstellingen uitgevoerd.
Jan Pz. Coen (1586-1629) was Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië. Op de achtergrond de in 1632 gebouwde zetel van de Gecommitteerde Raden. Momenteel het Westfries Museum.

31. Plein Ook op de Rode Steen ‘De Waag’ uit 1609 gebouwd door Hendrick de Keyser.
Het wapenschild van Hoorn hangt pontificaal te pronk. Zaterdag, Nederland neemt het ervan met het mooie weer.32. Waag Dit zou wel eens de Appelhaven kunnen zijn, maar helemaal zeker weet ik het niet. De hoofdtoren is een verdedigingstoren uit 1532. Het is een imposant ding. Hier vlakbij bevindt zich de plaquette van de Scheepsjongens van Bontekoe. Uiteraard zijn ze er zelf ook! Het boek heb ik als kind helemaal stukgelezen. En hier ligt de ‘weg’ naar Nederlands-Indië open. Tegenwoordig varen hier jachten en pieremachochels. 44. HavenMooie gevels zijn er te kust en te keur. Hoorn is een rijke stad (geweest) en om half twee houden we het voor gezien.46. Gevels Over de dijk fietsen we verder. Rechts van ons strekt het polderlandschap zich uit.48. Landschap Hier en daar zijn ‘strandjes’ en op één ervan zijn ze aan het kitesurfen. Het is een sport die niet zonder risico’s is. Met de wind in de rug fietsen we verder en om half vier bereiken we Edam. Edam ligt niet direct aan het IJselmeer, maar is daar via ’t Oorgat mee verbonden. Over dit Oorgat zijn diverse ophaalbruggen gebouwd.51. Edam Een mooie tjalk, zo te zien wordt deze gebruikt voor vaartochten. Opnieuw ’t Oorgat. Heel in de verte de kerktoren.56. oorgat Het voormalig stadhuis uit 1737 met het Damplein en de sluisdeuren onder de brug (1565).57. Stadhuis Het Edams museum is gevestigd in één van de eerste stenen huizen van Edam (1540).59. Museum Naar Volendam is het een stukje van niets. Ongelooflijk, wat is het hier druk! Je kunt bijna over de hoofden fietsen. Dat doen we eerst, over de hoofden fietsen. Klompen zijn er te koop, maar die aankoop stellen we uit.Daarna gaan we naar onze B&B. Die hebben we gistermiddag gebeld. De B&B ligt een stukje buiten het centrum, zo zie je ook nog een ‘gewoon’ stukje Volendam. Helaas, als we aanbellen wordt er niet opengedaan. Als we het 06-nummer bellen krijgen we de voicemail. Dat schiet niet echt op. We gaan eerst maar eens kijken of er in het aanpalend winkelcentrum een restaurant gevestigd is. Dat is niet het geval, voor de warme hap moeten we dus weer naar het centrum. Als we terugkomen bij de B&B komt de eigenaresse net aanlopen. Ze was even bij de buren. We krijgen een mooie, maar kleine kamer. Eerst maar onder de douche en omkleden.
Tegen zessen fietsen we weer richting centrum. Daar zien we een restaurant dat ons wel lijkt. Helaas, alle tafels zijn gereserveerd! Vol dus. Tja, we fietsen verder en al snel zijn we Volendam uit. Ai, Paviljoen Restaurant Smit-Bokkum ziet er ook goed uit. Er hangt een bord ‘Welkom’, maar helaas, ook zij zitten vol. Wat nu? We fietsen terug en in een zijstraat zien we Pizzaria ‘Dolce Vita’ (http://www.eet.nu/volendam/pizzeria-dolce-vita). Ik krijg meteen zin in een pizza. Zou het hier lukken? Het is al bij zevenen! Gelukkig, het kan! Ik begin met een champignonsoep en daarna een pizza. Prima gegeten! Dit is echt een aanrader. En ook nog voor een redelijke prijs!69. SoepTerug in de B&B proberen we een overnachting te regelen. Dat valt niet mee, sommigen doen het niet meer, anderen zitten al vol of ze nemen niet op. Nou ja, morgenochtend proberen we het wel weer. Op tijd gaan we te bed, morgen weer een fietsdag.