Pinkster-arrangement Hotel – Restaurant ‘De Wijnberg’ (mei 2023)

Zondag 28 mei 2023
Workum en Hindeloopen
Om halfacht staan we op en om acht uur genieten we het ontbijt. Nou, prima!Om negen uur haal ik de auto op en rijden we naar Workum. Het is zonnig en de lucht is blauw. Om te beginnen lopen we een rondje in Workum. De route had ik op internet gevonden en op mijn GPS gezet.
Hier kijken we uit op de Diepe Dolte.Aan de onderzijde van de ophaalbrug is een zeemeermin geschilderd.Nu een woonhuis, maar toentertijd een Hoef- en Grofsmederij.En nog een mooie trapgevel.Tja, waar is de tijd gebleven dat we alles nog met paard en wagen deden?Dit is een ‘Stelpboerderij’, gebaseerd op de Noord-Hollandse ‘Stolpboerderij’.We kijken uit op de Yskeburrefeart en de H. Werenfridus kerk.En nu zijn we bij de H. Werenfridus kerk. Het is een RK-kerk, maar hij zit helaas op slot.Opnieuw de Yskeburrefeart.Ik ben hier eerder geweest.Noard 5.De Waag.De dorpspomp, helaas staat er geen informatief bordje bij.Hier heeft ongetwijfeld een duivenmelker gewoond.En dit is de Grote- of St. Gertrudiskerk. De laatgotische kerk van Workum ontstond eind 15e eeuw (1480) door uitbreiding met een koor van de eenbeukige voorganger van deze kerk. Het is een Ned. Herv. Kerk en ook deze zit op slot.Tegen elven zijn we bij het Jopie Huisman museum. Ik ben benieuwd!Oeps, het museum is niet heel groot, de schilderijen hangen allen op de begane grond. We lopen een rondje.Na zo’n uurtje hebben we het wel gezien. Het museum valt me toch enigszins tegen. Naast het museum staat restaurant Folkerts. Gezien het prachtige weer nemen we plaats op het terras en bestellen tosti’s. Daar waren we wel aan toe.Hierbij de GPS-track van Workum.Ok, op naar Hindeloopen. Daar moeten we toch een heel stuk buiten het centrum parkeren, maar alla. Onderweg naar het centrum ontwaar ik deze Landrover. Nou, ze zijn zeker heel wat van plan!In Hindeloopen kopen we bij de VVV een stadswandeling. Helaas, ik kan met dit boekwerkje niet uit de voeten, dus we lopen maar zo’n beetje kriskras door Hindeloopen. Dit is de Nederlands Hervormde Kerk mét Oorlogsgraven. De kerk is nog open ook!Het Museum Hindeloopen is in renovatie.Het gebouw, waarin het museum is gevestigd, werd in 1683 gebouwd als stadhuis.
Uit die tijd stamt ook het Nassau wapen in de gevel aan de voorkant van het gebouw, dat werd gevoerd door de Friesche stadhouders Willem Frederik en Hendrik Casimir ll.De ingang van het stadhuis bevond zich toen aan de zijkant van het gebouw via de trap. Boven de deur herinnert het beeld van Vrouwe Justitia aan de tijd dat hier recht gesproken werd. Ook was de Waag er gehuisvest. Via het kleine poortje onder de trap werden de gevangenen naar binnen geleid. In de volksmond noemde men dit het hondenhok.Voor de trap staat een crèmekleurige schandpaal met het wapen van Hindeloopen van eind 1900. Hier werden misdadigers aan de schandpaal gezet. In 1919 werd het oude stadhuis een museum en verhuisde het stadsbestuur naar de Nieuwe Weide 1 in Hindeloopen.
Een standbeeld voor Peter Tazelaar.Iets verder dit idyllische plaatje.De VVV, hier kochten we de stadswandeling.In de VVV is een voorbeeld te zien van de Hindelooper klederdracht, die ontstond omdat vrouwen in de 17e eeuw met het beurtschip de Zuiderzee overstaken om hun scheepsmannen in Amsterdam uit te zwaaien of op te halen. Daar zagen zij exotische schatten – waaronder prachtig gedecoreerde, katoenen stoffen – die door de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) werden aangevoerd. Thuis verwerkten ze deze zogenaamde ‘sitsen’ tot een eigen klederdracht. Het combineren van bloemen en ruiten leverde een kleurrijk geheel op.De voormalige doopsgezinde kerk ‘De Kleine Vermaning’ is verbouwd tot woning.Iets verder staat de doopsgezinde kerk ‘De Grote Vermaning’. Het gebouw stamt uit 1653 en was destijds de grootste doopsgezinde kerk van Friesland. De voorgevel is in de vorige eeuw gerestaureerd. Achter de sobere, nieuwe voorgevel gaat een prachtige oude kerk schuil. De kerk is verkleind toen het slechter ging met Hindeloopen en het aantal inwoners afnam. Op dinsdagavond 30 december 2003 vond hier de laatste kerkdienst plaats.
De kerkgemeenschap telde toen nog maar elf leden en dat was te weinig om het gebouw te kunnen onderhouden. Momenteel is het gebouw in gebruik als cultureel centrum en nu als winkel.Deze straat heet de ‘Buren’. Tja, eerste pinksterdag, dus iedereen is op stap.Wij hebben het wel gezien. Nog even de GPS-track van Hindeloopen.We rijden terug naar Bolsward, daar parkeer ik de auto en we lopen naar ons hotel.
Kijk, morgen is hier de start en finish van de Fietselfstedentocht.Op het Marktplein pal voor ons hotel treedt een popgroep op. Het is Deadline (https://deadline-live.nl). Nou, die kunnen er wat van!Ai, prachtig weer! Links en rechts van de Stadsgracht is veel volk op de been en de terrassen zitten vol. De Fietselfstedentocht is morgen, maar vandaag is het feest.
We treffen het wel, gelukkig dat we een hotel in Bolsward hebben geboekt.Tegen zessen lopen we naar het restaurant. We zijn weer de eersten.We nemen plaats aan het raam en werpen een blik naar buiten. Het is ongelooflijk, wat een drukte!In het restaurant hangt een prent van vroeger.We bestuderen het menu. Om te beginnen bestel ik het wijntje van gisteren.We starten met de Huisgemaakte Carpaccio.Als hoofdgerecht voor mij Beef Teriyaki en voor Orchideetje Zalm en Gamba’s.Ok, prima. Ook dit keer krijgen wij de frites niet op. Maar ja, liever iets teveel dan te weinig. Ooit hebben wij frites bij gevraagd, maar dan krijg je een echt grote bak voorgeschoteld. Dat is natuurlijk om dat gevraag af te leren.
Als nagerecht vanille roomijs met frambozen. Wederom heerlijk gegeten.We kijken nog naar het journaal, verder is er ‘niets’ op de TV. De muziek buiten stopt om negen uur, maar we zien dat de biertap op het terras van het hotel nog volop draait. Hoeveel hectoliter bier zou er doorgaan?