Amsterdam drie musea (juni 2023)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons bezoek aan de Apple store, het Huis Willet-Holthuysen, de Portugese Synagoge en het Joods Museum, alle te Amsterdam.

Zondag 25 juni 2023
Amsterdam
In november 2019 wandelden wij door Amsterdam met de gratis te downloaden ‘Amsterdam Citygids’. In augustus 2020 bewandelden wij de ‘Gouden Eeuw’ en in oktober 2022 ‘De Hofjes van de Jordaan’. Zo leren wij onze hoofdstad aardig kennen. Maar nu gaan wij ons eerst op de hoogte stellen van de nieuwe ‘spulletjes’ van Apple.
Op de terugweg naar Amsterdam CS ‘nemen’ we nog een aantal musea mee.We gaan uiteraard met de trein, want parkeren in Amsterdam is onbetaalbaar – als je al een plekje vindt – en gewoon onhandig.
De trein en de tram brengen ons zonder mankeren naar het Leidseplein. Dat ‘gezeur’ altijd over onze Nationale Spoorwegen. Sowieso is het prachtig weer en druk in de stad.
Over Oekraïne eigenlijk geen nieuws. De Russen hebben zich ter verdediging ingegraven en het Oekraïense leger tracht de zwakke plekken te vinden. Van een voorjaars- danwel zomeroffensief is naar mijn mening nog niet echt sprake. Sowieso is het plan van Poetin om Oekraïne binnen een week onder de voet te lopen grandioos mislukt. In dat opzicht kun je wel spreken van een militair succes voor Oekraïne.
Overigens, hoever is Oekraïne met het ontwikkelen van een kernwapen? Als ze die twee jaar terug hadden gehad, dan had Poetin de inval niet aangedurfd. Tja, Rusland kan deze oorlog nog wel een paar jaar volhouden (zolang ze in de verdediging zitten), maar de Oekraïense militairen zijn mettertijd alle gesneuveld. Ok, als Oekraïne over een aantal kernwapens beschikt dan zou ik de eerste (hoog) boven Sebastopol laten exploderen. Daar is een Russische marinehaven gevestigd en ligt (vermoedelijk) een deel van de Russische Zwarte Zeevloot afgemeerd. Dat is dus een legitiem militair doel. Dat er een paar duizend burgers omkomen is ‘collateral damage’. De tweede op de Krimbrug (onderwater-explosie), de brug die de Krim verbindt met Rusland via de Straat van Kertsj. Dat is dus de brug waar op 8 oktober 2022 een explosie heeft plaatsgevonden.
Tot mijn verbazing heeft Rusland deze brug al binnen enkele dagen weten te repareren.Na de twee kernwapen-explosies een ‘belletje’ naar Poetin dat hij onmiddellijk het veroverde Oekraïense territoir moet ontruimen, anders wordt het gebied door Oekraïne zelf ontruimt. Ik denk dat Poetin eieren voor zijn geld kiest. Ok, afwachten maar.
We kijken uitgebreid rond in de Apple store. Tja, de wegen van Apple zijn ondoorgrondelijk. Nu kopen of toch nog even wachten tot de volgende Apple presentatie medio september?
Daarna lopen we naar Café-Restaurant De Bazel aan de Vijzelstraat. Daar hebben we in het verleden al vaker met genoegen de lunch genuttigd. Ook dit keer doen we hier de nodige krachten op.
Daarna lopen we naar het Huis Willet-Holthuysen aan de Herengracht. Kijk, daar is het. Tja, daar woon je toch wel op stand!Buiten is al voorzien in enige informatie.Tja, als je voor een dubbeltje geboren wordt, word je nooit een kwartje, zong Louis Davids al in 1935. Abraham Willet (1825-1888) brak zijn rechtenstudie in Leiden voortijdig af; met zijn vaderlijk erfdeel kon hij namelijk gaan doen wat hij het liefste wilde: kunst verzamelen. Louisa Holthuysen (1824-1895) werd in Amsterdam geboren als enig kind. Van haar vader kreeg zij een voorliefde mee voor beeldende kunst, theater en literatuur.
Dit keer hebben we online geen tickets besteld, corona ligt nu echt achter ons. Hoewel… je weet het maar nooit. Met onze Museumkaarten zijn we zo binnen. Hier vinden nog meer informatie.Ai, ze hadden wel veel personeel in dienst. Het lijkt mij bijna een dagtaak om dit personeel te werven, aan te sturen en na gedane arbeid te ontslaan.Kijk, daar is de keuken. Nou, met de informatie is niets mis.En daar is de tuin.De Eetkamer.De Koepelkamer.Decoratie in de gang.De zijkamer.De Kleine salon.De Grote Salon.De Provisiekamer.Het Trappenhuis.Glas in Lood.De Antiquekamer.Ai, van de slaapkamer heb ik geen beelden. Vreemd!De Studeerkamer.Ok, we zijn eigenlijk rond, maar als toegift nog een tentoonstelling. Tja, wat moet ik hier nu mee?Ok, nu hebben we het echt gezien. Huis Willet-Holthuysen is een aanrader!
De Herengracht mét fietsen (onder water zijn er nog véél meer), het derde pand aan de linkerkant is het Huis Willet-Holthuysen. Weet u wie er óók aan de Herengracht woont? Inderdaad, burgemeester Femke Halsema. Zij woont ook op stand in het ‘Huis met de Kolommen’.
Op naar de Portugese Synagoge. Aan de overkant van de Amstel ligt Museum
De Hermitage. Anderhalf jaar geleden heeft De Hermitage de banden verbroken met het ‘moedermuseum’ State Hermitage Museum in het Russische Sint-Petersburg vanwege de oorlog in Oekraïne. Tja, erg jammer dat het zo gegaan is. Het échte Hermitage in Sint-Petersburg zal inmiddels wel gesloten zijn. Gelukkig hebben wij dat al bezocht. Ik heb er wel een beetje dubbel gevoel bij.We lopen het Joods Kwartier in.Hier ‘struikel’ je echt over de ‘struikelstenen’. Ik heb daar al vaak over geschreven.Hier moet je nagenoeg elke dag met de tuinslang naar buiten. Of komt de brandweer – als oefening – elke dag ‘benatten’?Mooi, we zijn er en gelukkig is de Museumkaart geldig, anders moet er €18,- p/p worden afgetikt.Informatie is er ook.Het is een behoorlijk groot complex!Een gedenksteen ter herinnering aan het 200-jarig bestaan. De Joodse jaartelling loopt anders dan de bij ons gebruikelijke.We gaan in de synagoge kijken. Momenteel is er een renovatie aan de gang, maar echt storend is dat niet.We gaan bij de Schatkamers kijken.En bij de bibliotheek.Een Thora rol.De Wintersynagoge.De ma’amad (bestuurskamer) is een authentieke, kleine regentenkamer in de Portugese Synagoge. De ruimte is te huur voor een receptie of vergadering.Het bad.Plaquette ter nagedachtenis aan de 3750 leden van de Portugees-Israëlitische gemeente die in de periode 1940 – 1945 zijn vermoord.De Rouwkamer.In Leviticus hoofdstuk 21 staat dat de koheen (priester) geen contact met de dode mag hebben, omdat het dode lichaam onrein is.Mooi, we zijn rond, sowieso is de Portugese synagoge een aanrader. Hm, we hebben nog even tijd voor het om de hoek gelegen Joods Museum. Misschien kunnen we niet alles zien, maar een indruk krijgen zal wel gaan.
Oeps, de ingang is om de hoek.Ik laat de teksten en de foto’s voor zichzelf spreken.Ai, zag u dat koffertje met die instrumenten? Dat is een besnijdenis-koffertje! Daar moet je toch gewoon niet aan denken!
Ok, ook (gedeeltelijk) gezien, ik moet hier zeker nog een keer terugkomen!
Zullen we de tram pakken? Het is nog een heel eind naar Amsterdam CS.
Kijk, de Weesperstraat. Ik had het al gelezen, maar de gemeente Amsterdam vond het nodig om onder andere de Weesperstraat te blokkeren met bloembakken. Ja, de naïevelingen hebben het idee dat de stad daardoor niet zal vollopen met auto’s en dat het OV er sneller door kan. Ha, het gevolg is natuurlijk dat je oeverloos rondjes moet draaien om op de plaats van bestemming te komen (of niet natuurlijk). De gemeente zal er wel van terugkomen.Mooi, een prima – wel warme – dag achter de rug. Zonder mankeren brengt de NS ons weer thuis. Ai, ’t is al bij zevenen. We zien het na deze toch wel vermoeiende dag niet zitten om nog uitgebreid in een restaurant plaats te nemen. Dat wordt dus een stationsfrietje. Ook prima (maar niet te vaak).Iedereen: bedankt!