Pinkster-arrangement Hotel – Restaurant ‘De Wijnberg’ (mei 2023)

Maandag 29 mei 2023
Bolsward
Om vijf uur in de ochtend worden we gewekt door muziekkorpsen. De ene na de andere marcheert op de straat onder ons door. De Fietselfstedentocht is gestart!
De Fietselfstedentocht is al meer dan 100 jaar een jaarlijks evenement op pinkstermaandag met rond 15.000 deelnemers. Zij fietsen de 235 kilometer lange Elfstedentocht in één dag vanuit start- en finishplaats Bolsward.
Vanaf 5.00 uur ’s ochtends starten 15.000 fietsers in 23 groepen hun Elfstedentocht langs alle elf steden in Friesland. Het eerste deel van de tocht bestaat uit de noordelijke lus door Friesland. Na zo’n 140 kilometer komen de deelnemers weer terug in Bolsward en starten ze met de onderste lus door Zuidwest Friesland. Onderweg zijn er in alle elf steden en dorpen langs de route festiviteiten georganiseerd mét muziek. En natuurlijk maken de vele toeschouwers met hun aanmoedigingen het feest compleet. De finish-controle in Bolsward sluit om 24.00 uur.
Mooi, maar wij genieten om kwart over acht het ontbijt.Daarna starten wij met de stadswandeling Bolsward én nemen meteen de Fietselfstedentocht mee. Om te beginnen het Stadhuis.Dranghekken worden geplaatst. Het is sowieso een enorme logistieke uitdaging om zo’n evenement te organiseren.Ai, het is even na tienen en de eerste fietsers hebben de eerste lus van 140 kilometer er al op zitten. Dan hebben ze toch ‘gekoerst’ met een snelheid gemiddeld van dik boven de dertig. Hulde!Wij lopen naar de Broerekerk.En weer terug naar de verzorgingspost. Hier is een optreden, ik heb geen idee wie dit is. Sowieso klinkt het best heel goed.Ok, we lopen in noordelijke richting. Dit is weer een stukje Stadsgracht.In de verte de Martinikerk, daar gaan we een bezoek aan brengen.We lopen weer terug naar de stempelpost voor het Stadhuis. Het is bij twaalven, voor deze fietsers nog zo’n 100 kilometer. Dat gaan ze wel halen voor twaalf uur vanavond.
Dat valt mij op, er doen veel vrouwen mee. Hulde!We zijn wel toe aan de KMA, echter dit terras trekt ons niet aan.Iets verder aan de Stadsgracht vinden we Miedema’s Lunchroom. De KMA is van prima kwaliteit.Ai, iedereen geniet ervan links en rechts van de Stadsgracht. Waarom komt de 4Daagse van Nijmegen wél uitgebreid op de TV, maar deze happening niet? Het is toch gewoon discriminatie!Deze etalage is helemaal in sfeer.We lopen nog even naar de distilleerderij Sonnema. Nu ben ik niet zo’n Berenburg drinker, maar voor proeven ben ik altijd in. Tja, ik was er al bang voor, maar Sonnema is gesloten.Dan maar een tosti, die genieten we opnieuw bij Miedema’s Lunchroom.We lopen nog wat rond en zien dat er intussen heel wat fietsers aardig ‘doorheen’ zitten. Ook veel fietsers in de gekste uitdossingen, maar hen fotograferen lukt niet door de drukte. Ok, we lopen naar ons hotel. Voor de deur staat beveiliging, maar wij kunnen aantonen dat we hier echt ‘wonen’.
Tegen zessen weer diner. Voor de laatste maal de menukaart.De tomatensoep de eerste dag is ons goed bekomen, dus deze bestellen we opnieuw. Sowieso weer de Tempranillo.Dit keer voor mij de Schnitzel De Wijnberg en voor Orchideetje de Zeebaars.Ik besluit met vanille roomijs met Stracciatella. Orchideetje ook vanille roomijs, maar met iets anders.Aan een belendende tafel zit een stel waarvan de man ook gefietst heeft. Hij ziet er uit alsof hij nog best een rondje kan. Hij vertelt dat hij een gemiddelde heeft gefietst van 29 km/u en dat is best hard. Mijn complimenten.
Mooi, op naar de kamer waar we vast inpakken. Oh ja, in het journaal niets van de Fietselfstedentocht. Het is gewoon een schande.
Als laatste de GPS-track van Bolsward.