Marskramerpad (aug 2012)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Marskramerpad van Zwartebroek naar Rijnsaterwoude
donderdag 23 augustus t/m zondag 26 augustus 2012

Donderdag 23 augustus 2012
Zwartebroek – Amersfoort
Vandaag loop ik alleen, Sjef haakt morgen pas aan. Dit keer kan ik met de bus, nou ja, feitelijk twee bussen. Ik moet niet vergeten om per bus in- en uit te checken. Merkwaardig dat ze dat niet beter geregeld hebben. Of zou het expres zijn? De busmaatschappij vangt wel tweemaal het instaptarief! En wij sukkels pikken dat gewoon. In de tweede bus zeg ik tegen de chauffeur dat ik bij bushalte ‘School’ uitstap. ‘School’? Die halte kent hij niet! Nou ja, ik zal wel zien. Even later rijden we door Terschuur.
Hier klopt iets niet, ik ben al te ver! Toch gaat het goed, we rijden nu richting Zwartebroek en even later zie ik op de monitor (dat ding doet het gelukkig), de halte ‘School’ verschijnen. Ik druk op de knop en even later stopt de bus. Uitchecken en om half elf ga ik van start. Ik start mijn GPS op, gelukkig staan de tracks sinds kort gewoon op de LAW-site. Het is 20 graden in de plus en half bewolkt. Mijn plan om de KMA in café De Zaak te nuttigen gaat niet door. De Zaak zit potdicht.Tja, ik loop hier door de Bible-belt en dat willen ze weten ook. ‘Evangelisch Zendings Centrum’ staat boven de deur. Ze doen hier dus aan zending! Ik mag wel oppassen!2. JezusBinnenkort mogen we weer stemmen! Ik zie er echt naar uit! Ik heb slechts één probleem: welke partij moet het gaan worden? Kunnen we voortaan niet gewoon de minister-president kiezen? Dan zien we wel wat ervan komt.3. StemmenNet na Terschuur steek ik de A1 over.4. A1Kijk, de markeerder heeft er zijn best op gedaan! Mijn complimenten! Ik had het al gelezen op de LAW-site, maar vanaf hier is het Marskramerpad gewijzigd. Dat wil zeggen dat de route niet meer gebruik maakt van drukke wegen (zonder fietspad), maar door rustiek kleinschalig landbouwgebied loopt. De route is wel 8 kilometer langer geworden. Kijk, dat komt in mijn planning niet goed uit. Ik heb dus (thuis) besloten om de oude route te lopen en de nieuwe mettertijd.5. VerlengingTot dusver gaat het goed, de boerderijtjes liggen er idyllisch bij.6. LandschapHet voordeel van de oude route is dat er een molen staat. Het is ‘Den Olden Florus’.7. Den Olden Florus8. Den Olden FlorusPrecies op de locatie waar ik overga op kaart 43 wijst de markering naar links. De route is hier aangepast. Wat zal ik doen? Is er een brug uit of iets dergelijks? Ik waag het er maar niet op en vervolg de asfaltweg. Tjonge, er is inderdaad sprake van druk (tractor)verkeer. Het landschap ziet er goed uit.9. LandschapNog wat verder steek ik de Barneveldse Beek over.10. Barneveldse BeekDeze bungalow ziet er prima uit.11. BungalowZo te zien is deze boerderij verlaten. Een bord ‘Te Koop’ zie ik niet. Hier is beslist iets moois van te maken! Ook de tuin is een uitdaging.12. BoerderijOp dit punt zit ik weer op de route, nu is het duidelijk. De route liep voorheen – met toestemming – over privéterrein. Die toestemming is ingetrokken, dat is wel duidelijk.13. PriveVanaf hier loopt de route een stuk langs de Barneveldse Beek. Mijn camera heeft – uiteraard – moeite met het contrast. Het is inmiddels 23 graden in de plus.14. Barneveldse BeekZo’n pad is ideaal om te lopen. Een tikje verhard en beschaduwd door bomen.15. BospadLinks van mij staan in de verte een aantal boerderijen, mogelijk verbouwd tot 2e woning. Maar er staan ook een aantal wel zeer bijzondere villa’s. De achtergevel bestaat volledig uit glas.16. Huis17. HuisEven verder loop ik over het terrein van de Heerlijkheid Stoutenburg. Zo te lezen huist hier het Utrechts Landschap. Er is geen mens te zien, het personeel zal van de vakantie genieten. Verder huist hier het Franciscaans Milieuproject.18. Stoutenburg19. StoutenburgIk denk dat ik ondertussen weer op de hoofdroute ben. Zal ik de nieuwe route nog eens een keertje lopen? Dat zal toch niet al te veel toevoegen? Nou, ik zal wel zien.
Langs Leusden gaat het verder.20. LeusdenDe omgeving van de A28 is op de schop. Op een of andere manier kom ik aan de andere kant van de A28. Ik ben nog niet van de wegwerkzaamheden af, deze brug ligt eruit. Fietsers en wandelaars kunnen aan de rechterkant toch over de brug.21. BrugOeps, mijn GPS-track klopt uiteraard niet meer vanwege de omleidingen. De markeerder heeft goed zijn best gedaan, want tot even terug was de omleidingsroute prima gemarkeerd. Toch heb ik ergens een sticker gemist, want ik heb er al een tijdje geen meer gezien. OK, ik loop gewoon richting GPS-track, dan komt het wel goed. En dat komt het, via Park Randenbroek loop ik richting centrum. Het park ziet er best goed uit en ik ben met dit mooie weer niet de enige wandelaar.22. Randenbroek23. ParkDan wordt het stedelijk. Via een gracht en historische panden kom ik uit in de winkelstraat. Tjonge, het is donderdagmiddag, hebben al deze mensen nog vakantie? Het zijn toch niet allemaal pensionado’s?24. Gracht25. Pand26. Pand27. Pand28. WinkelstraatIk zie een leuk pleintje, daar kan ik wel eens een bakje koffie scoren. Dat klopt en meteen ben ik €2,35 kwijt. Het lijkt Venetië wel! In elk geval is de koffie van goede kwaliteit. Ik stap weer op en loop het centrum uit. Langs het station, langs de Bernhardkazerne en achterlangs Dierenpark Amersfoort loop ik de bossen in.
Tegen vieren loop ik camping Monnickenbosch op.29. CampingIk heb er 23.08 kilometer opzitten. De camping staat aardig vol, maar voor mijn kleine tentje is er nog wel een plekje. De camping ziet er goed uit, maar helaas is er geen winkel of restaurant. Goedkoop is hij niet, ik betaal €12,50 en straks komt daar voor de douche nog €0,50 bij. Tja, ik zit dicht bij een stad, dat zal het wel zijn. Ik ga maar eens voor mijn tentje in het zonnetje zitten en bereid een beker thee. Even later komt de receptioniste aanlopen met twee fietsters. In het Engels vertelt ze iets over de camping. Als de receptioniste wegloopt begroet ik de twee dames en vraag of ze wellicht uit Great Britain komen. Nee, ze komen uit Duitsland. Ach so, en moeiteloos stap ik over in het Duits. Dat is niet aan ze besteed, deze twee meiden hebben uitsluitend oog voor elkaar. Nou, ik vind het prima, laat ze maar gelukkig zijn met z’n beidjes. OK, het is tijd voor een kerriesoepje gevolgd door een Carbonara Kaas-Spek van de firma Knorr. Tegen zevenen geniet ik een douche en bel daarna nog even naar Orchideetje. Ik besluit met nog een beker thee, het weer was vandaag toch tamelijk dorstig.