Friese Woudenpad (sept 2012)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Friese Woudenpad van Ureterp naar Steenwijk van zaterdag 15 september t/m zondag 16 september 2012

Zaterdag 15 september 2012
Ureterp – Boijl
Eind maart en eind april hebben we het Friese Woudenpad gelopen (van Lauwersoog naar Steenwijk). Het ‘aanlooptraject’ van Holwerd naar Dokkum hebben we toen niet gelopen. We zijn nu eenmaal niet met de boot gekomen. Maar de LAW-organisatie heeft in zijn wijsheid bovendien twee varianten beschreven. Dan moet je dus keuzes maken, want ‘meenemen’ als rondwandeling kan niet. Tja, de varianten horen erbij en ik wilde het wandelboekje niet in de kast zetten met twee ‘ongelopen’ varianten. De twee varianten inclusief een onvermijdelijke dubbelloop kan precies in twee dagen.
Dat betekent extreem vroeg op pad, want beide dagen moet er ruim 30 kilometer worden gelopen.
Vandaar dat ik al om kwart over zes in het pikkedonker naar het station wandel. Het is windstil en niet koud. Het is zaterdag, dus ligt er geen Metro in de bak. Wel ligt er een Metro van vrijdag in de trein (die mooi op tijd is). Tja, afgelopen woensdag zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer geweest. ‘Hoe nu verder’, kopt de Metro. De VVD is de absolute winnaar en de PvdA een goede tweede. D66 is er twee zetels op vooruit gegaan en de SGP één. De 50Plus partij zit nu ook met twee zetels in de kamer. Dan de verliezers, GroenLinks van 10 naar 4, gewoon dramatisch. Toch blijft Jolande aan.
Dat ‘gedoe’ met Dibi en toentertijd met Mariko Peters heeft GroenLinks geen goed gedaan. En bovendien is er het gestuntel rondom Afghanistan. Dan de PVV, van 24 terug naar 15. Ook dramatisch! Nederland is uitgekeken op Geert, dat lijkt mij duidelijk.
Het CDA, al jaren op de weg terug. Waar is de tijd gebleven (1986!) dat Joost van Iersel zei: ‘We rule this country’ (of woorden van gelijke strekking). In 1956 had het CDA (toen: KVP+ARP+CHU) nog 77 zetels, nu zijn het er een schamele 13. ’t Is nog een ongeluksgetal ook! Het CDA heeft zijn tijd gehad, de CDA-stemmers kunnen terecht bij de CU of de SGP. De SP is op 15 zetels blijven hangen. Gelijk dus, maar voor mijn gevoel horen zij bij de verliezers. Tot voor kort scoorde de SP in de peilingen huizenhoog. Het ‘gedoe’ begon met bekenden van Emile die publiekelijk verklaarden dat het een beste vent is, maar beslist niet geschikt als premier. In de debatten deed Emile het niet zo goed, van veel zaken weet hij weinig tot niets af. Over de PvdD(ieren) heb ik het maar niet. Velen (ik ook) hebben strategisch gestemd. Tja, dan krijg je twee grote partijen links en rechts van het midden. Moeten die dan samen regeren? En dan eerst zeker maandenlang oeverloos formeren! Hare Majesteit staat buiten spel, mogelijk dat zij (zoals voorheen) de druk op de ketel had kunnen houden. Ik vrees dat het niets wordt. Kunnen we niet beter een 2e stemronde inlassen? Daar doen dan de twee grootste partijen aan mee. Op het stembiljet staan dan twee namen, in dit geval ‘Mark’ en ‘Samson’. Degene die dan wint (er kan er maar één de grootste zijn), vormt de regering. De tweede kamer staat dan buitenspel. Over vier jaar nieuwe verkiezingen, nieuwe kansen. Ach, ’t is maar een mening.
Tja, dan is er ophef over een filmpje op YouTube waarin Mohammed belachelijk wordt gemaakt. Het schijnt een slecht (filmisch) product te zijn. Ik ga er niet eens naar kijken.
In elk geval is de Amerikaanse ambassadeur in Benghazi vermoord en zijn er westerse ambassades in Arabische landen bestormd. Waarom winden moslims zich toch zo op over een onnozel filmpje? Verder is het Entertainment, dat geloof ik wel.
In Zwolle ontmoet ik Albert en samen stappen we in de trein naar Groningen. Daar pakken we de Qliner naar Drachten, waar we overstappen op de bus naar Ureterp. Tja, het is een mijl op zeven, maar het is niet anders.
Om half tien stappen we in Ureterp een lunchroom in. De koffie wordt speciaal voor ons gezet, maar het is een slap bakje. De tweede bak krijgen we gratis, zelf drinken ze het waarschijnlijk niet. Geen appeltaart? Nee, ik zit nog boordevol van de barbecue van gisteravond. Ik heb toch (te) veel vlees en wijn genuttigd. En die bijkomende sausjes zijn helemaal funest. Overheerlijke salades en stokbrood. De chirurg zei me nog dat ik rustig aan moest doen met vet eten. Het wordt tijd dat daar een ‘tax’ op komt, de mens heeft gewoon sturing nodig.
Tegen tienen gaan we van start. Dit is toch een leuk huisje (en tuin).Kijk, de verkiezingsposters hangen er nog. Bij ons in het dorp zijn de posters met een hogedrukreiniger verwijderd. De grond lag bezaaid met snippers papier. Hier moet volgende keer óf het bord groter óf de posters kleiner. Tja, dan die verkiezingsleuzes, hoe komen ze erop. D66: ‘En nu vooruit’ (‘met de geit’, denk ik dan). SGP: ‘Daad bij het woord’ (ik zou het omdraaien). CDA: ‘Samen kunnen we meer’ (wat?). Laat ik maar ophouden.Bij lopen door Friesland denk je aan oeverloze weilanden. Dat valt 100% mee. Hier loop je wel door de weilanden, maar over een graspad voorzien van bomen. Dit zal wel een voormalig kerkepad zijn.Vanmorgen heeft het nog geregend, maar we treffen het met half bewolkt weer en 18 graden in de plus. De schapen hebben het ook goed naar de zin.Hier lopen we toch duidelijk door het struweel.Een paddenstoel, we hebben er al 4,2 kilometer opzitten. Waar gaan we heen? Eerst naar de Freulevijver en daarna naar de Duurswouderheide.Even na elven bereiken we de Freulevijver. Het is inderdaad een prachtige plek.8. Freule vijver
9. Freule vijverEven verder bereiken we de Duurswouderheide. Het is met zijn 150 hectare het grootste overgebleven heidegebied van Friesland. Een paar honderd jaar geleden werd de heide bewoond, nu is het eigendom van Staatsbosbeheer.12. DuurswouderheideWe houden een halfuurtje lunchpauze op een picknickbank. Het is nu 20 graden in de plus en iets drukkend weer.
Nog wat verder lopen we door de buurtschap Petersburg. Het bestaat uit verspreid liggende boerderijen, een plaatsnaambord ontwaren we niet. Wel een stel pony’s.Het is een gravelweg en hij loopt pal zuid. Uiteraard is hij recht, dat is nog steeds de kortste weg tussen twee punten. En het weer is prima, wat wil je nog meer.Ter afwisseling krijgen we een stukje zandpad. Gelukkig is het zand goed aangereden.Doorkijkjes doen het altijd goed.16. DoorkijkjeDeze boer (het zal wel een loonwerker zijn) houdt van opschieten. Normaal is een trekker met één cyclomaaier uitgerust, deze heeft er liefst drie. Dat betekent lekker opschieten op de zaterdag.Kijk, langs deze B&B zijn we vorige keer ook al gekomen. Dat betekent dat we variant ‘B’ à 19.2 kilometer erop hebben zitten. Vanaf nu (en morgenochtend) krijgen we een stukje dubbelloop.Van deze eigenaar mogen we een stukje door zijn weiland banjeren.Tegen vieren bereiken we de Tjonger, op naar het niet meer bestaande café Sluiszicht.20. TjongerDaar zijn we tien minuten later. Deze ophaalbrug steken we over, het sluisje ligt daarachter.21. SluisEen kilometertje verder bereiken we het Diakonieven. Daar lopen we half omheen.22. Diakonieven23. DiakonievenOp naar Nijeberkoop. Dat gaat over een oud klinkerstraatje. Ik weet dat deze straatstenen zeldzaam zijn en daardoor goed aan de prijs. Een goede stratenmaker kan daar een terras heel mooi mee bestraten.Het achter ons liggende gebied heet ‘Landgoed Boschhoeve’. Vandaar dus die klinkerstraat.We gaan even van de route af, want honderd meter naar links ligt café Boszicht.
Hier brachten we de vorige keer ook een bezoek aan. Kijk, ze zijn bezig om de boel op te knappen. Het zag er ook niet uit eigenlijk.Ook dit keer nemen we plaats aan de stamtafel.En ook deze keer bestellen we een Leffe Blond. Dat gaat er wel in na 29.18 kilometer.OK, we stappen weer op. Nog een kilometer of vijf. Dat is een beetje saai stuk over een schelpenpad en nog een stukje langs de rivier de Linde.29. SchelpenpadEven na half zeven lopen we het natuurkampeerterrein De Boekelter op.Hier hebben we eerder gestaan. Vreemd dat de buren ook een natuurkampeerterrein exploiteren. Later op de avond hoor ik van de eigenaar dat ze volgend jaar een Vekabo camping worden. We krijgen een plekje op hetzelfde terreintje van laatst. Duur is het hier niet, we betalen €8,- p/p en dat is inclusief de douche. We hebben er 34.28 kilometer opzitten en over het lopen hebben we een gemiddelde gemaakt van 5.2 km/uur. Dat is met een zware rugzak niet slecht. Zodra mijn tent staat drink ik een bekertje Shiraz en bereid een kerriesoepje. Tja, tijdens de lunch heb ik nog een broodje gegeten. Ik zit eens naar mijn Knorr-maaltijd te kijken, maar daar blijft het bij. Eigenlijk zit ik met het bekertje wijn en de soep al vol. Ik begeef mij naar de douche en die is prima. Ik bel nog even naar Orchideetje en tegen negenen houd ik het voor gezien.