Maaspad Eijsden – Roermond (juli 2017)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Maaspad Eijsden – Roermond
Vrijdag 28 juli t/m maandag 31 juli 2017

    
Eijsden – Oosterdriessen
Vrijdag 28 juli 2017
Het waait behoorlijk als ik naar het station loop. De zon schijnt en het is half bewolkt.
Het is zo’n 20 graden in de plus, dus gelukkig niet ‘tropisch’ zoals vorige week. Voor het midden van het land wordt wisselvallig weer verwacht, daar hebben wij geen last van, want wij lopen in Limburg. Hoe is de windrichting eigenlijk? Daar heb ik niet op gelet.
Metro’s zijn er niet meer op ons stationnetje, ik voorspel een spoedig einde van de Metro. Misschien ligt er nog eentje in de trein. Sowieso is deze twee minuutjes te laat. Er ligt geen Metro in de trein, maar ik heb nog wat aantekeningen in mijn notitieboekje staan.
Hier komen ze.
Op 26 juni draagt Tjeenk Willink het formatiestokje over aan Gerrit Zalm. De laatste zal de formatiegesprekken tussen de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan leiden. Zou het eindelijk opschieten? Hoewel, D66 (overtuigde atheïsten) en ChristenUnie (overtuigde Christenen), dat gaat toch nooit samen door één deur?
Ook op 26 juni maakt het Iraakse regeringsleger bekend dat de slag om Mosul over enkele dagen gewonnen zal zijn. Feitelijk is het dan voorbij met de IS.
Op 28 juni eist het Openbaar Ministerie in Suriname 20 jaar cel tegen de Surinaamse president Desi Bouterse voor zijn rol tijdens de decembermoorden in 1982. Desi is nu 71 jaar oud, dat zou dus lekker opschieten. Hoewel, Desi zal zich er wel weer onderuit weten te draaien. Op een of andere manier is hij populair in Suriname.
Update: op 28 juni is bekend gemaakt dat er inmiddels 79 doden te betreuren zijn bij de brand in de Grenfell Tower in Londen. Nu blijkt ook dat de brandweer nog in mei dit jaar heeft gewaarschuwd tegen het gebruik van de genoemde gevelbekleding, dit naar aanleiding van een brand in augustus vorig jaar. Zeker 181 (ik lees elders meer dan 600) gebouwen in Engeland zijn voorzien van genoemde platen. Op 30 juni raakt bekend dat inmiddels twee leden van de betreffende stadsdeelraad hun functies hebben neergelegd. Kunnen zij nog een strafrechterlijk onderzoek tegemoet zien?
Een goed bericht, de eigenaren (wijzelf dus ook) van een AED kunnen de rekening na gebruik van de defibrillator inleveren bij de ambulancedienst. Sowieso moeten de elektroden vervangen worden (€60,-) en mogelijk de accu (€300,-). In ons geval betreft het een Defibtech Lifeline, als u een ander merk AED bezit, kunnen de kosten anders uitpakken.
Op 9 juli claimt het Iraakse regeringsleger dat Mosul is gevallen. Eindelijk! Ze hebben er bijna een jaar over gedaan. Van de middeleeuwse stad is niet veel meer over. Daar hoeven we dus niet meer naartoe.
Op 14 juli zijn in de Egyptische badplaats Hurghada twee Duitse vrouwen doodgestoken door een ISIS extremist. De 27-jarige man zwom van een openbaar strand naar het Zahabia hotel. Hij stak ook nog twee anderen neer en verwondde nog twee mensen in een naastgelegen ressort. Is de dader gearresteerd of gedood? Dat staat er niet bij.
Bij de Leeuwenpoort in Jeruzalem zijn op 14 juli bij een aanslag door drie terroristen – bewapend met automatische wapens en een mes – drie agenten gewond geraakt.
Na deze aanslag renden de terroristen het Tempelplein op waar zijn werden nagejaagd door de politie en werden neergeschoten waarbij zij gedood werden. Twee gewonde Israëlische agenten werden naar het ziekenhuis gebracht waar zij aan hun verwondingen overleden. Ok, het Tempelplein in Jeruzalem is tricky! Deze aanslag gaat nog grote gevolgen krijgen! Als u van plan bent om Israël/Jeruzalem te bezoeken (zeker een aanrader), blijf dan niet rondhangen bij de Leeuwenpoort (en ook niet bij de Jaffapoort), maak op het Tempelplein snel wat foto’s en maak dat u er weg komt. Verder is Israël zo veilig als maar kan.
In Utrecht trekt het dicht en er valt een beste bui. Daar ontmoet ik Reino, de anderen hebben iets anders.
Op weg naar het zuiden wordt het droog, maar het blijft tamelijk bewolkt.
Even na halftwee bereiken we Maastricht waar we overstappen op het Belgische boemeltje naar Eijsden. Tegen tweeën gaan we van start.
Zoals bekend is de kaart in de wandelgids van slechte kwaliteit, dus op GPS lopen we naar het startpunt van het Maaspad (http://www.maaspad.nl). Dat is voor café de ‘Greune Mert’. Voor het café ligt in het plaveisel deze plaquette.Honderd meter verder bevindt zich restaurant Aon ’t Bat. Hier ontvang ik tegen inlevering van mijn voucher een drankje (op verzoek koffie) en twee flesjes die ik moet vullen met Maaswater. Ik heb als deelnemer aan deze tocht €27,50 betaald (de wandelgids à €17,50 had ik al). Deelnemer ben ik geworden omdat ik geen andere mogelijkheid vond om de GPS-tracks van de trajecten te downloaden.
Waarom ligt die plaquette niet voor restaurant Aon ’t Bat in het plaveisel?
Kijk, hier vul ik de flesjes. Wat is hier eigenlijk de bedoeling van? En waarom heb ik twee flesjes gekregen? Dat vind ik niet terug op de site van het Maaspad.Langs de Maas lopen we noordwaarts. Onderweg zien we rood/gele markering. Welk Streekpad loopt er hier? Sowieso heb ik dit pad gelopen. Restaurant Aon ’t Bat kwam me ook al zo bekend voor!Een jachthaven. Meestal liggen de scheepjes in de jachthaven, op het wijde water zie je ze zelden. Maar ja, mijn auto komt ook nauwelijks de garage uit.Dit zijn toch Konik-paarden?En dit zijn ganzen, zover gaat mijn ornithologische kennis wel. Hoewel, nu ga ik toch twijfelen.Kijk, hier is markering mét de naam van het Streekpad. Het is het Krijtlandpad, dat heb ik in augustus 2006 gelopen. Tjonge, ruim tien jaar geleden dus!Hier staan de koeien buiten. Zou de boer niet weten dat de koeien véél meer melk geven als ze binnen staan?Om halfvier bereiken we camping de Oosterdriessen (https://www.oosterdriessen.nl/nl/).Volgens het bord bij de ingang is de camping ‘vol’, maar wij krijgen een plaatsje op veldje 27. Het trekkersveld willen ze ons niet aandoen, want vanavond is er disco en uiteraard vindt dat plaats pal daarachter. We betalen €7,85 p/p en dat is inclusief de douche. Het is passen en meten op het veldje, want er staat al iemand.
Als mijn tent staat – de grond is hier werkelijk keihard – sms ik even naar Orchideetje.
Ik begin met een bodempje Merlot, dat heb ik wel verdiend. Hoewel, we hebben maar een kilometer of vijf gelopen.
Ik maak een foto van het campingstrandje, plaats genoeg!Hm, onze buren fietsen naar de oorsprong van de Maas, dat is in Noord-Frankrijk.
Tegen zessen bereid ik een soepje gevolgd door een Knorr-maaltijd. Begeleid met een tweede bodempje Merlot is het best wel te eten. Thee en mijn pilletjes en ondertussen lees ik mijn boek – op mijn iPhone – van Belcampo uit. Wat staat er nog meer op mijn mobiel?
Ok, douchen en al vroeg kruip ik erin.