Maaspad Den Bosch-Moerdijk (juni 2017)

Maandag 26 juni 2017
Raamsdonk – Lage Zwaluwe
Ik sta om halfzeven op. Het heeft vannacht geregend, maar nu is het zonnig. Er staat geen wind (op de camping). Ik bereid weer thee en havermout en tegen achten gaan we op pad.
Dit is de Lambertuskerk in Raamsdonk gebouwd in de 14e eeuw.De vroeg gotische toren uit 1350 heeft vier geledingen, een tentdak, spitsbogige spaarvelden en een boogfries. Ze wordt door een vierkant traptorentje geflankeerd. Hebt u deze informatie ‘genomen’?Om kwart voor negen lopen we Raamsdonkveer in. Zou er al een lunchroom open zijn? Dat zal toch wel!Dit is de de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk gebouwd in 1952. Het is een kerk met een fraaie vormgeving, die tegenwoordig deels aan de eredienst onttrokken is. Tja, zo gaat dat!Dit is ook een fraai pand. Momenteel huist er een notariskantoor.Hier lopen we over de Willem Letschert Fietsbrug over het riviertje de Donge.Hoewel, ’t is toch een behoorlijk brede stroom.Deze foto staat in de wandelgids. Tenminste in de eerste druk, in de tweede druk kan ik de foto niet vinden. Ai, hier heet het Geertruidenberg, dat was me even ontgaan. In de verte staat de Geertruidskerk gebouwd in de 14/16e eeuw. Al eerder had de toren te lijden onder oorlogsgeweld, maar prins Maurits verwoestte de toren gedeeltelijk bij de inname van de stad in 1593. Pas in 1768 werd de toren hersteld, maar de hoogte werd beperkt tot 34 meter.Helaas, alle restaurants die we zien zijn nog ‘toe’, en een lunchroom ontwaren we ook niet. Er staat een viertal mannen te spitten. Tenminste, één spit en de rest kijkt toe. Dat bekijken wij weer. We vragen aan de eigenaar van het pand of er verderop een restaurant open is. Hij kijkt zorgelijk, maar biedt aan om even een bakje koffie voor ons te zetten. Dat slaan we niet af natuurlijk. Nog bedankt!
Er staat geen bordje bij, maar mogelijk is dit kanon door de troepen van prins Maurits gebruikt.Hier zijn ze ook goed aan het spitten geweest. Met een houten schop en een houten kruiwagen. Ik zie dat helemaal voor me. De opdracht om de stadsmuur te vervangen door vestingwerken kwam van Prins Willem van Oranje in de 16e eeuw.Is dat wellicht de Dongecentrale op de achtergrond, die niet meer in gebruik is? Of is het de Amercentrale? De Amercentrale ‘draait’ nog, maar ik mis rookpluimen boven de schoorstenen.Een enkele keer zie ik zoiets. Een watertappunt. Gaarne heel Nederland volzetten met deze dingen!Kijk, de heilige St. Gertrudis, de naamgeefster van de stad. Ik vind dit ‘hondenhok’ wel enigszins beneden haar stand.Na een minuutje verder lopen zie ik dit prachtige pand. Kunnen deze mensen wellicht een ‘tonnetje’ missen voor een stenen kapel?Het is te doen, het fietspad langs het Wilhelminakanaal. Het kanaal zelf is 68 kilometer lang en loopt van Geertruidenberg naar de Zuid-Willemsvaart bij Laarbeek. Het kanaal kwam gereed in 1923.Sowieso is het kanaal van belang voor het transport van zand, grind en kolen.Bij de jachthaven van Drimmelen is zowaar een koffiepunt. Hier leggen we even aan. Het is bij elven, dus het komt goed uit.Zo’n jachtje, is dat wat? Als tiener heb ik nog wel gezeild (BM’er), maar daarna nooit meer.Zo ziet de jachthaven er momenteel uit.En ‘Damals’.De route loopt veelal over de dijk. Zo zie je nog eens wat, maar de wind hebben we al dagen tegen. Ik word het wel een beetje ‘zat’. Het is ook een stuk warmer dan gisteren, ruim 30 graden in de plus.Dat watertje verderop is de Amer, de voortzetting van de Bergsche Maas. Noord van de Amer ligt de Biesbosch.Zoals gezegd lopen we veel over dijken.Dat hadden we gisteravond op de camping al overlegd, om in Lage Zwaluwe de bus te nemen en de kilometers naar Moerdijk te ‘skippen’. Dan zijn we beiden nog op een redelijk vroeg tijdstip thuis. Tegen tweeën lopen we Lage Zwaluwe in.Na een kwartiertje wachten komt de bus voorrijden. Tja, dit is wel een uithoek van Nederland en na een aantal keren overstappen bereik ik rond vijf uur ons dorpje.
Mijn eerste traject van het Maaspad zit erop. Sjef: bedankt!