Maaspad Den Bosch-Moerdijk (juni 2017)

Zondag 25 juni 2017
Waalwijk – Raamsdonk
Om 06.20 uur gaat de wekker. Ik heb goed geslapen, hoewel ik tot een uur of twaalf in de verte discoherrie hoorde. Op een bepaalde afstand blijft van de ‘muziek’ alleen de bas over. Zeer irritant! Verder heeft het iets geregend, maar nu is het droog en ik zie een stukje blauw aan het firmament.
Thee, havermout en inpakken. Om acht uur gaan we op weg. Het is 19 graden in de plus, wel staat er een frisse wind.
Door Waalwijk lopen we de kortste route naar het traject. In de Grotestraat staat dit fraaie pand. Zo te zien staat het leeg.Een kadoshop mét luiken.Zo te zien ‘huist’ hier een kantoor.Ook in dezelfde straat staat de Sint-Janskerk gebouwd tussen 1923 en 1925. De kerk is een ontwerp van Hendrik Willem Valk en afgeleid van de Byzantijnse architectuur. De 65 meter hoge vrijstaande klokkentoren staat in de steigers.Het voormalige gemeentehuis van Waalwijk is momenteel in gebruik als Kunstencentrum. Het is gebouwd tussen 1929 – 1932.Inmiddels zijn we de A59 over en zitten we op de route. Het industrieterrein van Waalwijk mag er zijn.Helaas staat er bij het kunstwerk geen bordje.Tegen tienen staan we voor de pont. Hier maken we de oversteek over de Bergsche Maas naar Drongelen.Dit lijkt me een jonge ooievaar.De Hervormde Kerk van Drongelen is de derde op deze locatie. De eerste werd in 1509 verwoest door een dijkdoorbraak, de tweede in 1944 door geallieerde bombardementen en de derde (houten) kerk, geschonken door Zweedse geloofsgenoten, werd in 1951 vervangen door de huidige kerk. Die houten kerk wordt dus niet meegeteld.We lopen hier over de Eindsestraat een stukje van de Bergsche Maas vandaan. Links van ons loopt het ‘Oude Maasje’, net zichtbaar op de foto.En dit is weer de Bergsche Maas. Het is een gegraven rivier (1904), dat is goed te zien aan de rechte loop.Opnieuw de Bergsche Maas. Tja, de wind is tamelijk hard en we hebben hem pal tegen. Daar word je wel moe van.Tegen twaalven nemen we de pont Dussen-Sprang-Capelle om de Bergsche Maas in zuidelijke richting over te steken. Tja, het is hier allemaal polder, dus dit zal de enige weg zijn. Het is de Overdiepsekade en links ligt het ‘Oude Maasje’.Je kunt hier je eigen hoogwater creëren. Sjef doet zijn best en na verloop van tijd stroomt de ‘polder’ over.Even na half twee lopen we Waspik in.Het eerste het beste restaurant dat open is frequenteren we. Sjef bestelt een Leffe, ik houd het bij koffie. We horen van de uitbaatster dat er vandaag iets te doen is in Waspik.
Ze wisten natuurlijk dat wij eraan kwamen. Het heet ‘het halve zolen festival’ en ze organiseren dit voor de eerste keer.Drie mannen hebben een act ingestudeerd. Het slaat natuurlijk nergens op, toch is het heel knap gedaan. We kijken zeker een half uur naar de grappen en grollen van deze drie.Dit is de Sint-Bartholomeus- en Barbarakerk. De kerk is gebouwd tussen 1840 – 1841.
We zijn er niet in geweest, achteraf heb ik daar een beetje spijt van, want het interieur schijnt bijzonder te zijn. Is de kerk nog in gebruik voor de eredienst?Dit is een act met drie blauwe ‘vogels’ en is knap vormgegeven.Deze vrijstaande woonboerderij staat nog steeds te koop voor €695.000,-.
De oorspronkelijke vraagprijs lag een ton hoger. Ik zou zeggen: snel reageren (https://www.funda.nl/koop/raamsdonk/huis-85940464-luiten-ambachtstraat-43/).Even na vieren bereiken we camping ‘De Bonte Kraai’ (http://www.hoevedebontekraai.nl).We hebben er dik 24 kilometer opzitten. De prijs is wandel-vriendelijk te weten €7,50 p/p. Ik zet mijn tent op en start met een bekertje Merlot. Verder bereid ik een soepje, bel even naar Orchideetje en bereid daarna een Knorr-maaltijd. Afwassen en douchen, dat is hier prima voor elkaar. Ik lees nog wat en kruip om halfnegen in de slaapzak. Het was – met de wind tegen – best wel een vermoeiende dag.