LF13a Schelde-Rheinroute (apr 2012)

Zondag 8 april 2012
Hilvarenbeek – Helenaveen
Om kwart voor acht staan we op. Prima geslapen, het is hier erg stil. We pakken de fietstassen in en om half negen gaan we ontbijten.104. Ontbijt Nou, Corrie heeft goed haar best gedaan, het ziet er prima uit en het smaakt ook goed. We rekenen €58,- af en om half tien zitten we op de fiets.
Nou, het weer zit ook mee, het is een graadje of negen in de plus. Het is zonnig en er staat nagenoeg geen wind. Sowieso is het erg landelijk.105. Landelijk We passeren het dorpje Diessen aan de noordkant en een paar kilometer verder staat dit bord.106. Gestremd Tja, wat te doen? Meestal kun je met de fiets overal door en langs, maar we moeten straks wel het Wilhelmina Kanaal over om in Oirschot te komen. We kunnen omfietsen via Oostelbeers, maar dat is ook zowat. We gokken erop.
Inderdaad ligt de brug eruit en zo te zien komt er ook geen nieuwe.107. BrugMaar geen probleem, deze brug hadden we sowieso niet moeten hebben. We moeten verder langs de zuidkant van het Wilhelmina Kanaal en straks ‘nemen’ we het kanaal tegelijk met de A58.
OK, alles gaat naar wens en rond half elf fietsen we Oirschot in. Het is stil op straat, maar iedereen zit natuurlijk in deze kerk. Wel zijn de uitbaters bezig om hun terrassen ‘open’ te gooien. Na de kerk een pilsje (of twee), dat wil er wel in natuurlijk.108. Kerk Wij laten de terrassen voor wat ze zijn. In de eerste plaats hebben we voortreffelijk ontbeten en in de tweede plaats willen we weer zoveel mogelijk kilometers maken. Voorlopig fietsen we noord danwel zuid van het Wilhelmina Kanaal.109. Brug Hier steken we het Kanaal weer eens een keer over.110. Brug We fietsen onderlangs Best en er is hier enige industrie. Hoewel, er ligt geen schip en het fabrieksterrein oogt verlaten.111. Industrie Kijk, hier is een eerste steen gelegd. Wanneer was dat?112. Trace OK, verder gaat het langs het Wilhelmina Kanaal, Eindhoven ligt een aantal kilometers rechts (zuid) van ons. Landelijk is het sowieso.113. Landelijk Wat een leuk boerderijtje! Zou het te koop zijn?114. Keuterboer De LF7 loopt van Alkmaar naar Maastricht. Is dat een optie voor de Pinksterdagen?
Hier fietsen we een stukje met de LF7 op.115. LF 7 Tegen enen fietsen we Mierlo in. We hebben er nu bijna 45 kilometer opzitten. We zitten dus over de helft. Dit zal het (voormalig) Raadhuis wel zijn.116. Raadhuis De Mierlose molen is een naamloze molen uit 1640. Voorheen stond de molen op de Molenheide en is pas in 1992 op deze locatie geplaatst.117. Mierloze molen Aan koffie danwel thee zijn we wel toe en dat nuttigen we in restaurant De Koffer.118. De Koffer De uitbaters hebben nog nooit van de LF7 en de LF13 gehoord, terwijl de borden voor het restaurant staan. Ook van een GPS hebben ze nog nooit gehoord. Dat je tracks kunt downloaden, sorry, helaas, nooit van gehoord. Wat een digibeten!119. De Koffer We stappen weer op, even verder staat er weer zo’n leuke boerderij.120. Boerderij Tegen tweeën fietsen we Lierop in. Hier staat weer zo’n megalomane kerk. De foto toont de achterzijde, daar stond de zon op.121. Info kerk122. Koepelkerk Uiteraard steken we weer een kaarsje op.123. Kapel Tja, het wordt weer landelijk oftewel we genieten weer van het natuurschoon. Hier staan de koeien tenminste nog in de wei.124. LandelijkOm kwart over twee fietsen we noord van het dorp Asten. Orchideetje wilde een bezoek brengen aan Deurne, dat ligt een kilometer of zes in noordoostelijke richting. Tja, Deurne ‘kost’ zeker een uur, dan wordt het wel erg laat. Laten we maar conform de route doorfietsen naar Helenaveen.
We fietsen inmiddels in de Peel, veel kanalen zijn toentertijd gegraven om de turf af te voeren.125. Riviertje Dit huis ligt er toch prachtig bij.126. Huis Om twintig over vier fietsen we Helenaveen in. Meteen zien we ons geboekte Hotel Eetcafé De Halte.127. De Halte We hebben er op de teller 78,1 en op GPS 76,89 kilometer opzitten. Dat ontloopt elkaar maar weinig. Ik kan er dus gevoeglijk vanuit gaan dat mijn GPS betrouwbaar is. OK, we melden ons bij de receptie en we krijgen de sleutel van de kamer. Het toilet en de douche zijn op de gang, maar wij zijn vanavond de enige gasten. Het café zit vol, vanavond schijnt er voetballen op de TV te zijn. Wordt er tijdens de paasdagen gevoetbald? Hebben die voetballers dan geen paasvakantie? Om 18.00 uur kijken we naar het nieuws.
Nou, morgen wordt het een bewolkte dag en de wind is zuidwestelijk. Het wordt regenachtig en ’s middags gaat het voluit regenen. We hebben dus eigenlijk veel geluk gehad met het weer de afgelopen dagen. Morgenmiddag zitten we in de trein, dus van het verwachte slechte weer zullen we weinig last hebben. Om half zeven gaan we aan tafel.
Ik bestel aspergesoep. Deze is heel redelijk, maar de aspergesoep van Corrie was vele malen lekkerder.128. Aspergesoep Daarna komen de spareribs door. Redelijk, heel redelijk. Het vlees zit enigszins vast aan het bot, dat had beter gekund.129. Spareribs Als laatste Irish Coffee en deze is ook heel behoorlijk.130. Irish coffee Tegen achten gaan we naar de kamer en kijken nog even naar de TV (geen voetbal).