LF13a Schelde-Rheinroute (apr 2012)

Vrijdag 6 april 2012
Middelburg – Bergen op Zoom
Om acht uur staan we op. De zon laat zich zien, het ziet er een stuk vrolijker uit dan gisteren. Het ontbijt wordt op de kamer geserveerd en dat ziet er prima uit.29. OntbijtNa het ontbijt pakken we fietstassen in, rekenen €60,- af en om half tien zitten we op de fiets. Eerst fietsen we een klein stukje terug om de route weer op te pakken. We ‘nemen’ de A58 en al meteen wordt het landelijk. We fietsen in Zeeland tenslotte. Na een half uurtje bereiken we het buurtschap Oudedorp, het staat als zodanig niet eens op de kaart. Rustig wonen hier, lijkt me toe.30. Oudedorp31. Oudedorp Tegen elven zien we in het dorpje Nieuwdorp het bevrijdingsmuseum (http://bmzeeland.nl/).32. BevrijdingsmuseumTja, dat is wel een nadeel van de LF-routes, de site is prima, de mogelijkheid om de routes op je GPS te downloaden is grandioos, de set basiskaarten 1:100.000 is onovertroffen, maar toeristische informatie is niet voorhanden. Die moet je elders bijeen sprokkelen. ‘Doen’ we dit museum? Dat kost zeker een uur en we hebben vandaag ruim 70 kilometer voor de boeg. Het probleem lost zichzelf op, het museum is gesloten. Verder maar weer.
Is dit een voormalige dijkdoorbraak? Of is het zomaar een meertje?33. Vijver We fietsen door ’s Heerenhoek en wat later zien we in de verte de kerktoren van Nisse.34. Nisse Tegen twaalven fietsen we Nisse binnen. Ik zie de bekende wit-rode markering van de LAW paden. Loopt hier het Delta-pad? Ik herken het niet. Oh, dit is natuurlijk het Grenslandpad, dat loopt van Sluis naar Thorn. Dat pad moet ik nog lopen, vandaar dat ik het hier niet herken. Wel is er hier een leuk restaurantje waar we een kopje koffie nuttigen.35. Restaurant Als we verder fietsen komen we langs het imposante kerkgebouw van Nisse. Tjonge, wel een gigantische kerk voor zo’n klein dorpje. Nou ja, uit de wijde omtrek ‘kerkt’ men hier natuurlijk.36. Kerk Wij fietsen van Vlissingen naar Venlo (de LF13a), maar je kunt uiteraard ook van Venlo naar Vlissingen (LF13b). Wat nieuw is (sinds een jaar); de LF-routes (er zijn er ongeveer 25) ‘lopen’ nu over de fietsknooppunten. De borden kunnen dus aan dezelfde paal en het onderhoud/reinigen is eenvoudiger.37. Markering Een stukje verder fietsen we door ’s Gravenpolder. Het informatiebordje mag weleens gesopt worden. Over dat ‘Ichtus’ teken; elders lees ik dat de vis verwijst naar de tijd dat
’s Gravenpolder nog een haven had.38. Info kerk39. Kerk De begraafplaats ligt er netjes bij.40. Begraafplaats We passeren de ene na de andere boomgaard. Er zit uiteraard nog niets aan.
Deze fietstocht kun je dus beter in september plannen.41. Boomgaard Zijn dit nu typische Zeeuwse huizen?42. Huizen We fietsen een stukje langs de Westerschelde. Zowaar is er enige scheepvaart.43. Westerschelde Hier fietsen we bovenop de dijk, beneden ons ligt het dorpje Hansweert.44. Hansweert Opnieuw de Westerschelde, ooit is hier een schip vergaan.45. Wrak Dit is het bekende Kanaal door Zuid-Beveland. Het fietspad ligt er strak bij. Gelukkig hoeven we maar een kilometertje, daarna slaan we rechtsaf en steken de brug over.46. Kanaal De SCH 123 krijgt een grote beurt.47. Beurt We steken de brug over. Er is hier ook een sluis. Is er niveauverschil tussen de Westerschelde en de Oosterschelde?48. Sluizen Even na half twee fietsen we Kruiningen in. Het Raadhuis mag er zijn, hoewel Kruiningen geen zelfstandige gemeente meer is. De veerdienst is ook al opgeheven (in 2003).49. Raadhuis Wel staat er een keurig restaurant, ‘De Korenbeurs’ geheten.50. Korenbeurs Een uitsmijter gaat er wel in, fietsen maakt hongerig en dorstig.51. Uitsmijter We gaan weer verder en werpen een blik op de Johanniskerk.52. Johanniskerk Nog iets verder staat ‘De Oude Molen’ uit 1801. Het is een korenmolen en hij is tot 1953 in bedrijf geweest.53. Oude Molen Tja, dat Zeeland is toch wel erg ‘landelijk’. Zo op de fiets met de wind min of meer in de rug gaat het wel. Maar ja, mettertijd moet ik globaal ditzelfde stuk nog lopen. Te voet is het toch een heel ander verhaal.54. Landelijk55. Landelijk Hier steken we de Schelde Rijnverbinding over. Inmiddels staat er dik 70 kilometer op de teller en we zijn er nog niet. Zo meteen draaien we naar het noorden, richting Bergen op Zoom. En dan krijgen we de wind schuin tegen. Het is niet anders. Gelukkig is het tot nu toe droog gebleven en een graadje of tien in de plus.56. Schelde-Rijn Het landschap begint te veranderen, we zitten hier al in Brabant en het is ‘bossiger’.57. Bos We naderen Bergen op Zoom (eindelijk) en verlaten de LF13a. Ik heb op de site gezien dat het Fletcher hotel west van de stad aan het water ligt. Dat kan toch niet missen.
Twee kilometer verder zie ik een groot gebouw. Er staat op: ‘Stadshotel’! We hebben het wel een beetje gehad, waar is Fletcher? Ai, aan de achterkant zie ik het bekende Fletcher logo, we zitten goed.58. Fletcher Het is 16.55 uur, de fietsteller geeft 89.8 en mijn GPS 88.9 kilometer aan. Dat scheelt dus bijna niets. Mijn GPS is dus toch erg nauwkeurig. We melden ons bij de receptie, onze boeking is bekend, we krijgen de sleutel van de kamer en de fietsen kunnen in het fietsenhok. Jaja, Fletcher is een professionele organisatie.
Op de kamer bereid ik een beker koffie en ga daarna onder de douche. Om half zeven lopen we naar de eetzaal. Die ziet er prima uit en het personeel is vriendelijk en behulpzaam. We buigen ons over de kaart, maar voor het gemak gaan we voor het dagmenu. We zijn blij dat we er zijn, tot moeilijke beslissingen zijn we nu niet in staat.59. Eetzaal Al snel komt de kipbouillon door.60. Kipbouillon Dan volgt de parelhoender begeleid met een glas rode huiswijn.61. Parelhoender Het dessert is samengesteld uit verschillende heerlijkheden.62. Dessert Als laatste bestel ik een Irish Coffee. Het dagmenu was prima, maar de Irish Coffee valt erg tegen. Het is maar een bodempje Coffee en nog minder Irish. De room is overdadig. Nou ja, dat fiets ik er morgen weer vanaf, we moeten opnieuw een heel eind. Daar willen we nu even niet aan denken.63. Irish coffeeOp naar de kamer waar we nog even TV kijken. Het wordt morgen maximaal 8 graden in de plus en de wind draait naar het noorden. We fietsen naar het oosten, dus de wind komt voor ons van links. OK, morgen veel bos, dat scheelt.