LF13a Schelde-Rheinroute (apr 2012)

Zaterdag 7 april 2012
Bergen op Zoom – Hilvarenbeek
Om half acht staan we op en om kwart over acht zitten we aan het ontbijt. Druk is het niet, er zitten maar een handvol mensen. Ai, dat ontbijtbuffet ziet er fantastisch uit en alles smaakt ook prima.64. Ontbijt65. Ontbijt Na zo’n uurtje ‘buffelen’ stappen we op. Inmiddels loopt de ontbijtzaal vol!
We halen de fietstassen op en rekenen €103,- voor de kamer af. Wat we voor het diner hebben betaald weet ik niet meer. Het ontbijt is bij Fletcher inbegrepen.
Om 09.40 uur zitten we op de fiets. Het is wel zwaar bewolkt en er valt een enkele spet regen. Tja, we kunnen weer terug fietsen waar we gisteren van de route zijn afgegaan, maar veel voegt dat niet toe. We besluiten om door het centrum van Bergen op Zoom te fietsen en op knooppunt 18 de route weer op te pakken. Daar staat de klokkentoren van de Sint-Gertrudis kerk, die ook wel de ‘peperbus’ wordt genoemd.66. Peperbus We fietsen door naar de Grote Markt. Hier staan een aantal historische gebouwen, waaronder het stadhuis.67. Grote Markt Ik ben hier eerder geweest (Deltapad) en heb toen mooiere foto’s kunnen maken.
Het oudste gedeelte is gebouwd tussen 1398 en 1403. Diverse keren is er brand uitgebroken en vele malen is het stadhuis herbouwd en gerenoveerd. Momenteel is het in gebruik als trouwlocatie.68. Stadhuis De Markiezenhof is ook al zo’n historisch gebouw en stamt uit de 15e eeuw. Oorspronkelijk woonden hier de heren en later de markiezen van Bergen op Zoom. Tegenwoordig vinden er tentoonstellingen en evenementen plaats.69. Info70. Markiezenhof71. Markiezenhof72. Markiezenhof Er is hier ook een kapel waar we een kaarsje opsteken voor de goede afloop vandaag.73. Kapel Na zo’n uurtje breekt de zon door. Kijk eens aan, hier hebben ze ook ‘bollenvelden’, in dit geval zijn het hyacinten.74. Bollen Deze LF doet zijn best om ons zoveel mogelijk van de natuur te laten genieten. Roosendaal laten we ver links liggen en de dorpjes op de route worden meestal ‘omfietst’.75. LandelijkKapelletjes staan er veelvuldig, dit is wel een hele mooie.76. Kapel Iets verder fietsen we een stukje over Belgisch grondgebied. Oeps, ik heb geen paspoort bij me!
Op Belgisch grondgebied staat dit kapelletje.77. Info78. Kapel Hier kun je ook een kaarsje opsteken, maar het zijn wel hele dure. Dat doen we maar niet, er zijn grenzen.79. Interieur Hier fietsen we België weer uit, de douanebeambte heeft de slagboom gelukkig omhoog gezet.80. Grens Natuurgebied, hier en daar een plukje hei en verder kleinschalige landbouw.81. Hei82. Landelijk Om half twee bereiken we restaurant Dennenlucht.83. Dennenlucht We hebben er nu ruim 48 kilometer opzitten, dus in principe zijn we ver over de helft. Dat geeft een goed gevoel. Er is een groot terras, maar er zit geen kip buiten. Ook binnen is het uitgestorven. Helaas, jammer voor de uitbaters.84. Interieur Ik bestel een pannenkoek met spek. Die is prima te eten, alleen wat aan de kleine kant. Is het een ‘kinderpannenkoek’? Na zo’n drie kwartier stappen we weer op de fiets.85. Pannenkoek Veelal fietsen we door de bossen, maar ook zien we een enkel vennetje.86. Vennen87. Vennen Ook weer kleinschalige landbouw.88. Weiland Toch leuk, zo’n intiem kasteeltje.89. Kasteel Bij uitzondering fietsen we door een dorpje, het heet Alphen. Hier schaffen we bij de Plus frisdrank en bananen aan. OK, we gaan voor het laatste stuk. Tilburg laten we ver links van ons liggen, op naar Hilvarenbeek. Ai, ik herken het hier. We fietsen hier min of meer over het traject van de LAW ‘Het Brabants Vennenpad’. Ik zie de camping waar we toen hebben overnacht. Met de telefoon in de hand fietsen we Hilvarenbeek in. Ik heb het adres van de B&B in het navigatiesysteem gezet. Precies om 17.32 uur staan we voor onze geboekte B&B Apollo (www.benbapollo.nl/). Op de teller heb ik 85.09 en op mijn GPS 84.92 kilometer staan. Dat ontloopt elkaar heel weinig!90. BenB We worden hartelijk welkom geheten door Corrie en kunnen onze fietsen in de schuur zetten. Als welkom krijgen we aspergesoep. Werkelijk, dit is de lekkerste aspergesoep ‘ever’. We waren er ook wel aan toe. Toch weer zo’n eind gefietst, we hadden gedacht per dag niet boven de 70 kilometer uit te komen. Douchen en omkleden redden we niet, we hebben om 18.30 uur gereserveerd in herberg St. Petrus (www.sintpetrus.nl/). OK, op naar St. Petrus, het is maar 5 minuten lopen. Kijk, daar is de kerk, daarnaast moet het zijn.91. Kerk Kijk eens aan, deze Landrover heeft meegedaan aan de Dakar rally.92. Dakar Daar is het!93. St. Petrus Overigens, St. Petrus heeft ook zeven kamers, maar op de site hadden we gezien dat het ‘vol’ was. Als we in het restaurant zijn, horen we dat ze lang niet ‘vol’ zijn. De site is niet ‘up-to-date’. Nou ja, we hebben nu ook prima onderdak. Het restaurant is vanavond wél vol, goed dat we gereserveerd hadden. We hebben gekozen voor dit restaurant omdat we op de site zagen dat de gerechten zulke bijzondere namen hebben, te weten: Hemelse goedheid, Biechtgeheim, Zondeval, Schietgebed, Zevende hemel, enz.
Dit moet Petrus zelf zijn, laat ik dit gezicht maar goed onthouden.94. Petrus En wie is dit nu weer? Sowieso een handlanger, het grote boek ligt open, dit voorspelt weinig goeds.95. Handlanger96. Handlanger We krijgen de kaart. Tja, het voorgerecht – aspergesoep – hebben we al ‘thuis’ genuttigd. Ik bestel het ‘Biechtgeheim’.97. Menu Nou, dat ziet er toch fantastisch uit! Het smaakt ook prima en ook de huiswijn is klasse.
Ai, ik vergeet nog dat we al direct een mandje warm brood met echte boter kregen.
Het lege mandje werd direct vervangen voor een vol mandje. Kijk, daar maak je vrienden mee.98. Biechtgeheim De dessertkaart ziet er goed uit en ik ga opnieuw voor de Irish Coffee.99. Dessertkaart De scherpte ligt niet goed, dat komt door het fietsen (en de wijn), maar deze Irish Coffee is van grote klasse. Ach, zo moeilijk is het toch niet.100. Irish Coffe Ook het ijstoetje van Orchideetje is heerlijk (ik mag er een hapje van).101. Toetje Dit restaurant kan ik van harte aanbevelen. De ambiance is heel bijzonder, het personeel is professioneel, maar zij blijven daar ‘Brabants’ onder. En natuurlijk het eten, zouden ze ‘hierboven’ ook zo lekker eten? We rekenen €65,- af, dat valt ook alleszins mee. Op de terugweg maak ik nog een foto van de kerk.102. Kerk Ook de molen ontkomt er niet aan, deze staat trouwens vlakbij onze B&B. Hij heet:
‘De Doornboom’ en stamt uit 1856. Het is een beltmolen met als functie het malen van koren en eek. De molen is maalvaardig.103. Molen Tegen negenen zijn we weer in onze B&B. Onder de douche en verder maken we het niet te laat. Morgen hebben we weer een behoorlijk stuk voor de boeg.